שתף קטע נבחר
 

העולם הנעלם: איך מצלמים מקרו?

חרקים, פרחים ועצמים קטנים נמצאים בכל מקום. אם רק תנסו, תוכלו להפיק צילומים מרהיבים שלהם. לא צריך מצלמה משוכללת והכשרה ממושכת כדי לצלם מקרו. תמונות מדהימות מחכות לכם ממש מתחת לאף

צילום מקרו הוא אחד מהתחומים היותר מעניינים בצילום, שמציג בתמונה דברים שאינם נראים לעין לא מזוינת. אחד הדברים המקסימים בתחום זה הוא שאינכם צריכים להרחיק לקצוות העולם בשביל להשיג תמונות מיוחדות – מספיק לרדת לחצר הבית ולהיכנס לעולם אחר.

 

בצילום מקרו כל עצם יראה לחיישן המצלמה בגודלו האמיתי, אחד לאחד. כך ניתן לצלם ממרחק זעום של סנטימטרים ספורים וללכוד הרבה פרטים. עומק השדה הוא אמנם אפסי, אבל אפשר להגדיל אותו בטכניקות שונות ובעדשות ייעודיות.

 


 

ציוד לצילום מקרו

יש לכם מצלמה דיגיטלית? זה כל מה שתצטרכו. לכל מצלמת פוקט יש מצב מקרו (אייקון של פרח) וסופר מקרו (אותו דבר, אבל מתאים לצילום אפילו מקרוב יותר). אם יש ברשותכם מצלמת DLSR, תוכלו להשתמש גם בעדשת מקרו ייעודית, או להרכיב טבעות הארכה בין גוף המצלמה לעדשה (פירוט בהמשך). גם פלאש חיצוני, שיגביר את כמות האור בפריים, יכול לתת יתרון משמעותי לאיכות התמונה.

 

מה מצלמים, והיכן?

ניתן לצלם צילומי מקרו בכל מקום ושל כל עצם. בבית אפשר לצלם נר בוער, אוכל, צעצוע או כל מה שקטן ויכול להיות מעניין. אנחנו ממליצים דווקא לצאת מהבית, ללכת לשדות ולחיק הטבע ושם למצוא חרקים ובעלי חיים מעניינים - שהם דוגמני מקרו מדהימים.

 


 

 

תאורה ועומק שדה

תאורה היא נושא חשוב מאוד בצילום מקרו. לעיתים אנחנו מטילים צל על האובייקט שבחרנו לצלם, ולכן כדאי להשתמש בזום מירבי כדי שנוכל להתרחק ממנו עד כמה שאפשר. כדאי להשתמש בפלאש כדי להאיר את סביבת האובייקט, ולמי שיש אחד – מומלץ להשתמש במבזק חיצוני.

 


לא מזהים? זוהי עין אנושית

 

עומק השדה נעשה רדוד יותר ככל שהעצם קרוב למצלמה. כדי להתמודד עם הבעיה, חובה לסגור את הצמצם למינימום ובכך להגדיל את עומק השדה כמה שאפשר.

 

 


וזהו בקבוק מים שעמד קצת בשמש. תמונות מעניינות מחכות לכם בכל מקום

 

שיפור המיקוד בדיאופטר

עדשה המורכבת על העוצמית של המצלמה ונקראת לעיתים עדשה מקרבת או Close-up Lens. תפקיד העדשות הללו הוא לאפשר למצלמה לבצע פוקוס בטווח קרוב יותר לעצם המצולמים.

 

עדשות הדיאופטר נמדדות במספרים של 1+, 2+ וכן הלאה. כל מספר כזה מציין עד כמה אפשר להתקרב ועדיין להיות בפוקוס עם העדשה - ככל שהמספר גדול יותר כך העדשה מקרבת יותר. הן זולות מאוד ועולות פחות מ-200 שקלים. אפשר להרכיב כמה מהן אחת על השניה ולשפר משמעותית את המיקוד מקרוב. מצד שני, ככל שיש יותר פילטרים כאלה על העדשה, כך תרד איכות הצילום.

 


 

משתמשים מתקדמים יכולים להשתמש גם בטבעות הארכה, שייעודן הוא הרחקת העדשה מגוף המצלמה. למה זה טוב? הרחקת העדשה מהחיישן מגדילה את מעגל ההקרנה של העדשה על גבי משטח המוקד. הדבר דומה מאוד להרחקת מקרן מהקיר וכתוצאה מכך הגדלת התמונה הנצפית.

 

טבעות ההארכה נמדדות במילימטרים של אורך מוקד: כאשר אורך המוקד של הטבעות שווה לאורך המוקד של העדשה, מתקבלת לנו הגדלה של 1:1, שתתחזק בהתאם ככל שהיחס הוא לטובת הטבעות. כך, עדשה של 50 מ"מ תאפשר מיקוד מקרוב יותר מאשר עדשה של 200 מ"מ. החיסרון: החיישן מקבל פחות אור, ולכן צריך להתאים את התריס, הצמצם, והחשיפה כדי לפצות על כך.

 

 

איך מצלמים חרקים?

חוץ מיתושים, רוב החרקים לא יתנו לכם להתקרב אליהם יותר מדי. איך בכל זאת מתקרבים? לאט ובעדינות. נסו להשתדל שלא להטיל צל על החרק ולשמור על פרופיל נמוך.

 


 

מיני שונים של חרקים גם מתנהגים אחרת: בעוד חגבים ודומיהם לא יתרחקו יותר מדי גם אם תבהילו אותם - פרפרים עשויים לעוף למרחק. אם הדוגמן שלכם נבהל ועבר לשיח סמוך, אל תרדפו אחריו. התקרבו בעדינות, ונסו שוב את מזלכם. קחו בחשבון שזה יכול להיות תהליך ממושך ומתסכל מאוד.  

 


  

סיכום

צילום המקרו הוא תחום מאוד מעניין שממש מכיל עולם שלם בתוכו. האפשרויות והאובייקטים כמעט לא מוגבלים. אנחנו מציעים לכם לנצל את החורף שמתאחר, לצאת לשמש, למצוא חרקים ופרחים, ולהנציח אותם בתמונות מעניינות.

 

המאמר הוא חלק מקורס יסודות הצילום בגליץ, בית הספר לצילום .

 

מה מעניין לצלם מקרוב? איזה צילומי מקרו מיוחדים עשיתם? ספרו לנו בטוקבקים, ואל תשכחו לשים קישור לתמונות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מקרו: העולם שנסתר מהעין
צילום: רועי גליץ
מומלצים