יום לפני השיחות: איראן הציגה הישג גרעיני
איראן הודיעה כי לראשונה הצליחה להפיק "עוגה צהובה" מתוצרתה המשמשת כשלב ראשון בתהליך העשרת האורניום
איראן תעשה לראשונה שימוש "בעוגה צהובה" מתוצרתה, המשמשת כשלב ראשון בהעשרת אורניום, במתקן להמרת אורניום באיספהאן, כך הודיע היום (א') עלי אכבר סלאחי, ראש תוכנית הגרעין של איראן. ההודעה פורסמה יום לפני חידוש שיחות הגרעין בין איראן ובין המעצמות, בז'נבה.
סלאחי הודיע, בטקס שנערך הבוקר במתקן הגרעין באיספהאן כי ארצו השלימה לראשונה את ההליך להפקת "עוגה צהובה". מדובר באבקה מרוכזת המופקת ממחצב האורניום, כשלב ראשון בתהליך העשרתו. "האבקה הופקה ממחצבה בדרום המדינה", אמר סלאחי.
המתקן להמרת אורניום באיספהאן (צילום:רויטרס)
נראה כי ההודעה נועדה לאותת למעצמות על נחישותה של טהראן להמשיך במאמציה להשגת טכנולוגיה גרעינית, אשר לטענתה "נועדה לצרכים אזרחיים".
להעשרה בצנטריפוגות כמה שלבים: בשלב הראשון הופכים את האורניום לחומר המכונה "עוגה צהובה". בשלב השני הופכים את "העוגה הצהובה" לגז שנקרא UF. בשלב השלישי מזינים את הגז UF לתוך מערך של 164 צנטריפוגות המחוברות זו לזו באשכול המכונה "קסקדה". הסחרור של הגז בתוך ה"קסקדה" מעלה את ריכוז האורניום. אם מעשירים אורניום לרמה גבוהה ניתן לייצר חומר בקיע לפצצת אטום.
בחודש שעבר דווח על דו"ח סודי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לפיו לאיראן יש בעיות טכניות בהעשרת האורניום. על-פי הדו"ח, איראן העשירה עד כה 3.18 טון אורניום, המספיק לפחות לשתי פצצות - אך יש צורך להעשיר את החומר ברמה גבוהה יותר.
איראן למדינות המפרץ: אל תחששו
הרפובליקה האיסלאמית העבירה בסוף השבוע מסר של הרגעה למדינות המפרץ, בהדגישה כי איראן לעולם אל תתקוף את מדינות ערב. טהראן הגיבה בכך לפרסומי מסמכי אתר "ויקיליקס" בשבוע שעבר, בהם נחשפה דאגתם של מנהיגי מדינות ערב ומדינות המפרץ מתוכנית הגרעין של איראן.
שר החוץ של איראן, מנושהאר מותאקי, הצהיר אתמול כי "מדינות ערב אינן צריכות לחשוש מעוצמתה של איראן. עוצמתנו באיזור, היא עוצמתכם, ועוצמתכם היא עוצמתנו", אמר מותאקי בכינוס מנהיגי מדינות המפרץ בבחריין.
"צמיחתה של איראן תסייע לצמיחתן של מדינות ערב", אמר שר החוץ האיראני. "אל תניחו לכלי התקשורת המערביים להפריד בינינו. איראן מעולם לא ביקשה לצבור עוצמה על חשבון שכנותיה, במיוחד משום שמדובר בשכנות מוסלמיות. אסור לנו לחשוד זו בזו משום שהדבר עלול לחבל במאמצים לשיתוף פעולה אזורי", הוסיף.