שתף קטע נבחר
 

בדיקה: רוב הבתים בישראל לא ערוכים לשריפות

כ-90% מוועדי הבית בנייני המגורים בישראל מעדיפים לחסוך את עלות תיחזוק ובדיקת המערכות לכיבוי אש. בהיעדר אכיפה מסודרת של הנושא, נותרים הדיירים חסרי אונים וחשופים לסכנות חיים במקרה של דליקה

ועדי הבית במרבית הבניינים בישראל מעדיפים לחסוך את עלות טיפול ותחזוק מערכות כיבוי האש, ומסכנים את חיי הדיירים במקרה של שריפות - כך עולה מנתונים מדאיגים האיגוד לניהול בתים ומבנים בישראל.

 

 

תמיר מינץ, יו"ר האיגוד, מספר היום כי "בבדיקה שערכנו עולה כי כ- 90% מבנייני המגורים בישראל אינם מבצעים תיחזוק ובדיקה למערכות כיבוי האש בבנין בגלל עלויות וחוסר ידע שעלול לעלות בחיי אדם".

 

לדבריו, "גם כאן כמו במערכת כיבוי אש שנתפסה לא מכונה ולא ערוכה לשריפה ביערות הכרמל, כך גם בבנייני המגורים: אפשר לומר שמערכות הכיבוי אש לא מוכנות ולא ערוכות לשריפה בבנייני המגורים".

 

אין אכיפה

מינץ יוצא נגד המצב האבסורדי לפיו קבלן מקבל אישור איכלוס לבניין רק לאחר שהמבנה נבדק ואושר על ידי כיבוי אש, אולם

לאחר האיכלוב - איש אינו מפקח על תקינות התיחזוק ובדיקה שגרתית של המערכות, וכך, ההחלטה האם לתחזק את המערכות תלויה אך ורק בוועדי הבית.

 

"לצערי, ההחלטה אם לבצע בדיקות ותיחזוק שוטף במערכות כיבוי האש והחירום תלויות אך ורק בועד הבית שכתוצאה מחוסר ידע או חיסכון בכסף, מחליט שלא לבצע פעולות אלה", אומר מינץ. "החיסכון של ועדי הבתים עלול לעלות בחיי אדם רבים במקרה של שריפה בבניין".

 

רפי סמואלס, סמנכ"ל תפעול בקבוצת מ.מ.מ. אחזקות וניהול בתים, מציין נקודת תורפה נוספת בבטיחות אש בארץ: לדבריו, בעוד שבבנייני מגורים משותפים יש הנחיות ברורות לגבי אמצעים לכיבוי אש, בבתים פרטים אין תקנים כאלה מעבר להוראה לציידם בצינור בסיסי לכיבוי אש.

 

הדיירים חסרי אונים

כמה עולה לתחזק את המערכות האלה?

"בבניין בן 15 קומות ומעלה המחיר הממוצע הוא 15 אלף שקל בשנה. זה לא כל כך הרבה. בכל בניין מעל 12 קומות שנבנה בעשור האחרון יש את כל המערכות - העניין הוא התחזוק שלהן. בבניינים כמו פארק צמרת, אקירוב, חבס - מן הסתם מטפלים במערכות האלה כי יש את התקציבים".

 

לדברי סמואלס, בהיעדר אכיפה מסודרת בנושא, דיירים בבניין מגורים בו ועד הבית מזניח את תחזוקת מערכות כיבוי האש ניצבים חסרי אונים, והאפשרות היחידה שלהם היא לפנות לשירותי הכבאות, לסמוך על המזל הטוב ולקוות שלא תפרוץ שריפה בביתם.

 

סמואלס מסכם ואומר: "צריך שיהיה גורם שאוכף את כל התקנים שצריכים להיות מבחינת התחזוקה של המערכות האלה, בעיקר מערכות החירום. צריכה להיות חקיקה מסודרת בתחום, שקובעת כי מי שצריך לטפל בניינים כאלה זה מישהו עם הסמכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית שנפגע בשריפה בכרמל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים