אוצר חבוי: 3 מתכונים עם צנוברים
זכרונות רחוקים מההר הירוק תמיד, ששריפה כילתה את יערותיו, החזירו את ניר צוק לחוויות הכרמל ולפירות של עצי האורן - הצנוברים. בין לבין הוא הכין גם כמה מתכונים
הכרמל שלי מתחיל אי-שם בגיל 8 בו נשלחתי לראשונה לדודה בחיפה. בית ערבי בראש הכרמל, בו נחשפתי, לראשונה, לחיים של עיר גדולה. איתה אכלתי לראשונה במסעדה יוקרתית "וואה-לה" של אותם הימים. טעמנו אסקרגו ופטריות מוקרמות, ראינו סרטים בווידאו במשך לילות שלמים ובבקרים היינו יוצאים לטיולים בכרמל, ראינו רקפות וכלניות בעונתם, ערכנו פיקניקים על מרבדים של מחטי אורן.
השוק הגדול שלי היה כשגיליתי שצנוברים מגיעים הישר מאצטרובלים על האורן בזרעים, נופלים מהאצטרובל כשהם עטופים בקליפה חומה וקשה ובפנים אוצר צהבהב. האצטרובל הוא הבן "העשיר" של משפחת האגוז, הן מבחינת מחירו והן בשל תכולת החלבון האדירה שהוא מכיל. בהיסטוריה מוזכר הצנובר כבר לפני אלפי שנה כמעדן.
בשנים האחרונות עלה מחיר הצנובר בצורה משמעותית ואף הגיע לדיון ציבורי רחב בעקבות בעיה של טעם מר הנשאר בפה ימים ארוכים, לכן חובה לטעום את הצנובר בטרם הקנייה. בכלל מומלץ לשמור את כל משפחת האגוזים בהקפאה בשביל לשמור על טריות לאורך זמן רב יותר.
מעדן צנובר
מעדן שאני מחזיק במקרר באופן קבוע. מעולה ליד גלידה או כתוספת ליוגורט של הבוקר
המרכיבים:
200 גרם צנובר
100 גרם דבש
1/4 כפית פלפל אנגלי טחון
1/4 כפית פלפל שחור טחון
1/4 כפית זרעי כוסברה טחונים
אופן ההככנה:
- מערבבים את הצנובר, הדבש והתבלינים, שומרים בקירור.
מעדן צנובר (צילום: דודו אזולאי)
ממרח צנוברים
ממרח נפלא הן על לחם כבסיס לכל נקניק או גבינה מעולה
המרכיבים:
150 גרם צנובר
2 שיני שום
1 כף שמן זית
מלח פלפל
אופן ההכנה:
- במעבד מזון טוחנים את כל המרכיבים
- מתבלים במלח פלפל, שומרים בקירור.
ממרח צנוברים (צילום: דודו אזולאי)
סלט בורגול וצנובר
חובה לאכול טרי טרי, ניתן להחליף את הסינטה בעגבניות טריות קצוצות
המרכיבים:
1 כוס בורגול דק
200 גרם סינטה
100 גרם צנובר קצוץ
5 גבעולי בצל ירוק
1/4 כוס שמן זית
1 לימון
1/2 פלפל חריף ירוק
מלח פלפל
אופן ההכנה:
- משרים את הבורגול במים קרים למשך 5 דקות, מסננים עודפי מים וסוחטים.
- מנקים את הסינטה משומן וגידים וקוצצים דק.
- קוצצים את הפלפל החריף והבצל הירוק.
- מערבבים את כל המרכיבים, מתבלים בשמן זית לימון מלח ופלפל.
סלט בורגול וצנובר (צילום: דודו אזולאי)
- ניר צוק הוא השף של מתחם
המסעדות "קורדיליה", "נועה" ו"ג'אפה בר" ביפו העתיקה