שתף קטע נבחר
 

צעד ראשון במטבח

הילד שלכם רוצה ללמוד לבשל, אבל אתם חוששים ממה שיקרה למטבח וגם לו. בדיוק על זה חשבה דנית סלומון כשכתבה את הספר "פיצהפיתה ועוד מאכלים שילדים אוהבים" שמכיל מתכונים קלים ובטוחים לילדים

סירות ביצים ממולאות

ביצים ממולאות מתאימות להגשה כחטיף או כמנת פתיחה בארוחה

 

המרכיבים (ל-2-4 מנות):

4 ביצים קשות

1/2 1 כפות מיונז

1/2 כפית ממרח חרדל חלק

1/4 כפית פלפל שחור טחון

הצעות לעיטורים:

זיתים שחורים או ירוקים

חתיכה קטנה של פלפל אדום, ירוק, או כתום (טרי או קלוי)

עלי פטרוזיליה, כוסברה, ריחן, או שמיר

פרוסות מלפפון (טרי או חמוץ)

רצועות עגבנייה

מעט פפריקה מתוקה

כלים: קרש חיתוך, סכין חדה, קערה קטנה, שקיק זילוף או מזרק + צנתר כוכבי

 

אופן ההכנה:
  1. קולפים את הביצים הקשות. בסכין חדה, חותכים כל ביצה לאורכה לשני חצאים שווים. מוציאים את חצאי החלמונים מתוך "סירות" החלבונים בזהירות, כדי לא לפגוע בחלבונים, ומעבירים את החלמונים לקערה קטנה.
  2. מוסיפים לקערת החלמונים מיונז, חרדל ופלפל ומועכים היטב במזלג למשחה חלקה.
  3. מרכיבים את הצנתר הכוכבי על מזרק הזילוף או על שקיק הזילוף. מעבירים את תערובת החלמונים למזרק או לשקיק ומזלפים לתוך כל אחד מהשקעים שבסירות החלבון שמינית מתערובת החלמונים.
  4. מעטרים את סירות הביצים לפי הטעם והדמיון. העזרו ברשימת המצרכים לעיטור ובתמונת הסירות המוכנות.

 

צילום: יהודה סלומון

 

לחמניות תפוחי־אדמה מהירות

לחמניות רכות וטעימות. בצק הלחמניות עשוי מתערובת של קמח ופירה תפוחי אדמה עם בצל מטוגן (מאבקה) והוא מותפח באבקת אפייה

  

המרכיבים (30 לחמניות):

2 כוסות קמח תופח מאליו

1 כפית אבקת אפייה

1 כפית אבקת חרדל

1/2 כפית מלח

1 גביע מנה אישית של פירה תפוחי אדמה עם בצל מטוגן ("מנה חמה")

מים רותחים (מהקומקום)

40 גרם מרגרינה (או חמאה),

חתוכה לקוביות

6-4 כפות מים

מי מלח להברשה

כלים: קערת ערבוב גדולה, מערוך, מקדים מעוצבים לקריצת הלחמניות, 2 תבניות שטוחות גדולות מרופדות בנייר אפייה או בדף סיליקון לאפייה, מברשת בצק 

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את התנור לחום גבוה (220 מעלות צלסיוס). מרפדים את התבניות בנייר אפייה או בדף סיליקון. מנפים קמח, אבקת אפייה, אבקת חרדל ומלח לקערת ערבוב גדולה. יוצרים גומה במרכז.
  2. מוסיפים לאבקת הפירה שבגביע מים רותחים לפי הוראות ההכנה שעל גבי הגביע ומערבבים היטב. מוסיפים את המרגרינה ומערבבים אותה לתוך הפירה החם. מעבירים את הפירה לגומה שבקערת הקמח.
  3. מוסיפים לקערה 4 כפות מים ומתחילים לערבב את המצרכים בכף. כשכבר אי אפשר לערבב בכף, מתחילים ללוש את התערובת בידיים רחוצות היטב. מוסיפים עוד מים לפי הצורך, כדי לקבל בצק רך, חלק וגמיש שאיננו נדבק לידיים. לשים רק עד שהבצק אחיד.
  4. צרים מהבצק כדור ומרדדים אותו במערוך על משטח מקומח קלות לעלה בעובי 2 ס"מ. קורצים לבבות וכוכבים (או כל צורה אחרת) בעזרת המקדים. מניחים את הלחמניות הקרוצות בתבניות המוכנות - משאירים רווחים גדולים ביניהן. אוספים את שאריות הבצק, לשים שוב, מרדדים וקורצים. ממשיכים עד שכל הבצק נגמר.
  5. מברישים את הלחמניות במעט מי מלח (1/3 כפית מלח מומסת ברבע כוס מים) ואופים במרכז התנור במשך 12 דקות, עד שהלחמניות תפוחות ושחומות. מצננים על רשת במשך 15 דקות לפחות.

 

צילום: יהודה סלומון

 

קאפקייקס - עוגות מנז'ט צבעוניות

מה שנחמד בעוגות האלה (מלבד הגודל) הוא מגוון האפשרויות לציפוי ולעיטור: אפשר לחגוג בטעמים, בצבעים ובקישוטים ולהתאים אותן לכל אירוע

 

המרכיבים (18 עוגות):

3/4 כוס קמח תופח מאליו

1/3 כוס סוכר

קורט מלח

קליפה מגוררת דק מחצי לימון קטן

40 גרם חמאה או מרגרינה רכה

1 ביצה בינונית

1/2 כפית תמצית וניל

1/3 כוס חלב, או מיץ תפוזים, או סירופ צלול משימורי פירות (אגסים, אפרסקים וכדומה)

זיגוגים ועיטורים לפי בחירה (ראו הצעות ההמשך המתכון)

כלים: מערבל (מיקסר) ידני, קערת ערבול, מגררת דקה, תבנית תנור שטוחה גדולה, 36 עטרות נייר לאפייה (מנז'טים) מס' 2

 

אופן ההכנה:

  1. מדליקים את התנור כשהוא מכוון לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס).
  2. התנור חייב להגיע לדרגת החום הנכונה לפני שמכניסים לתוכו את תבנית העוגות. דרגת חום נכונה מבטיחה שדופנות העוגות יאפו מהר וצורת העוגות תישמר. אם החום נמוך מדי, הבצק יתפשט לצדדים ועטרות הנייר יתרחבו ויאבדו את צורתן.
  3. מפרידים את ערמת עטרות הנייר לעטרות בודדות. מסדרים 18 עטרות בתבנית השטוחה ומשאירים רווחים גדולים ביניהן. מכניסים עטרת נייר שנייה לתוך כל עטרת נייר שבתבנית. (בצורת הסידור הזו, עטרת הנייר החיצונית תומכת טוב יותר בעטרת הפנימית.)
  4. מנפים את הקמח לקערת הערבול. מוסיפים סוכר, מלח וקליפת לימון ומערבבים במזלג. חותכים את החמאה (או המרגרינה) לקוביות ומוסיפים לקערה. שוברים את הביצה לתוך קערית, בודקים ומוסיפים לקערת הערבול יחד עם תמצית הווניל ועם החלב או המיץ.
  5. מפעילים את המערבל במהירות נמוכה ומערבלים יחד את החומרים שבקערה עד שכל החומרים היבשים נרטבים. מגבירים את מהירות המערבל לבינונית־גבוהה ומערבלים במשך 3 דקות עד שהתערובת קצפית וחלקה לגמרי.
  6. מחלקים כפית מהתערובת המעורבלת לתוך כל עטרת נייר - נעזרים בכפית שנייה כדי לדחוף את התערובת מהכפית לתוך עטרת הנייר.
  7. מכניסים את התבנית למדף האמצעי של התנור החם ואופים במשך 20-18 דקות, עד שפני העוגות זהובים וקיסם שננעץ במרכז אחת העוגות יוצא נקי ויבש. מוציאים את התבנית מהתנור ומניחים על רשת מתכת. מצננים לגמרי. מוציאים את העוגות מעטרת הנייר החיצונית, מצפים בזיגוג בצבע הרצוי ומעטרים.

 

צילום: יהודה סלומון

 

זיגוגים ועיטורים

  • זיגוג עשוי מאבקת סוכר הוא הקל ביותר להכנה. אפשר להשתמש באבקת סוכר לבנה, באבקות סוכר צבעוניות, או באבקות מיוחדות להכנת זיגוג צבעוני (כמו "אבקת קסם").
  • להכנת זיגוג, מנפים 50 גרם אבקת סוכר דרך מסננת רשת קטנה לתוך קערית. מוסיפים 2 כפיות מיץ לימון ומערבבים לתערובת חלקה. מוסיפים עוד כמה טיפות מים לפי הצורך, כדי לקבל תערובת סמיכה אך לא נוקשה. אבקות מוכנות להכנת זיגוגים צבעוניים מכינים לפי ההוראות שעל גבי האריזה. יוצקים כ־¾ כפית עד כפית מהתערובת על כל עוגה ומורחים בזהירות על פני העוגה. מוסיפים את העיטור כשהזיגוג עדיין לח ודביק. משהים עד שהזיגוג מתקשה.
  • הכמות מספיקה לציפוי 10-8 עוגות.
  • אפשר לעטר את העוגות (מעל הזיגוג) בסוכריות קטנות צבעוניות, בשוקולד־צ'יפס זעירים, בפתיתי קוקוס קלויים, בתלתלי שוקולד ועוד. במרכולים, בממתקיות ובחנויות מתמחות במוצרי אפייה אפשר למצוא מגוון גדול של עיטורים צבעוניים אכילים - משפופרות של קרם צבעוני לזילוף ועד סוכריות מעוצבות (מסוכנות לילדים מתחת לגיל 5!) בשלל צורות.

 

עוגיות חמאת־בוטנים ושוקולד

עוגיות מתוקות, בשני צבעים ובשני טעמים, מקושטות בעדשי שוקולד בשלל צבעים. ההסברים ארוכים - ההכנה קלה ומהנה

 

המרכיבים (60 עוגיות):

100 גרם חמאה או מרגרינה בלי מלח, בטמפרטורת החדר

1 כוס סוכר

1 כפית תמצית וניל

1 ביצה טרופה

3/4 1כוסות קמח לבן בהיר או קמח רב־תכליתי

1 כף קורנפלור

1/2 כפית אבקת אפייה

1/3 כפית מלח

2 כפיות חמאת בוטנים חלקה

25 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות

כ־1/2 כוס סוכר לטבילת העוגיות

60 עדשי שוקולד ( M&M או מותג אחר)

כלים: מערבל (מיקסר) ידני, 2 קערות בינוניות לערבול, קערית חסינת חום, נייר אפייה, 2 תבניות שטוחות גדולות

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את החמאה לקוביות ומעבירים לקערת ערבול. מוסיפים סוכר ותמצית וניל ומערבלים יחד במהירות נמוכה לתערובת אחידה. מוסיפים את הביצה וממשיכים לערבל עד שהיא נבלעת בתערובת החמאה.
  2. מנפים קמח, קורנפלור, אבקת אפייה ומלח לקערת הערבול. מערבלים במהירות בינונית רק עד שנוצר בצק אחיד. מעבירים חצי מכמות הבצק לקערת הערבול השנייה.
  3. מוסיפים את חמאת הבוטנים לקערת הערבול הראשונה ומערבלים במהירות בינונית רק עד שהתערובת אחידה. אוספים את הבצק לגוש אחד במרית גומי או פלסטיק ומחלקים אותו ל־3 חלקים שווים בגודלם.
  4. שמים את קוביות השוקולד בקערית קטנה חסינת חום ויוצקים עליהן כוס מים חמים מאוד (מהקומקום). משהים דקה, כדי להניח לשוקולד להתרכך. שופכים את כל המים מהקערית (מניחים להב סכין כנגד דופן הקערית כדי שהשוקולד לא יחליק החוצה יחד עם המים). מוסיפים את השוקולד המומס לקערת הערבול השנייה ומערבלים במהירות בינונית רק עד שהתערובת אחידה. אוספים את הבצק לגוש אחד במרית גומי או פלסטיק ומחלקים אותו ל־3 חלקים שווים בגודלם.
  5. מניחים חצי דף של נייר אפייה על משטח העבודה ומגלגלים עליו חלק אחד של בצק חמאת הבוטנים לגליל באורך 20 סנטימטרים. על אותו נייר מגלגלים חלק אחד של בצק השוקולד לגליל באורך זהה - הגליל לא חייב להיות חלק אבל רצוי שיהיה בעובי אחיד ככל האפשר. מצמידים את שני הגלילים זה לזה כדי ליצור רצועת בצק אחת ועוטפים את הרצועה בנייר האפייה. מכינים עוד שתי רצועות דו־צבעיות באותה דרך. מכניסים את הרצועות העטופות למקרר ומקררים במשך שעתיים לפחות.
  6. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות צלסיוס). מרפדים את תבניות האפייה בנייר אפייה. מפזרים את הסוכר בצלחת. מוציאים את רצועות הבצק מהמקרר. חותכים כל רצועת בצק דו־צבעית ל־20 פרוסות שוות בעוביין.
  7. מגלגלים כל פרוסה בין כפות הידיים כדי ליצור כדור דו־צבעי. משטחים מעט את הכדור, כך ששני הצבעים יראו בחלק העליון המשוטח מעט. טובלים את החלק העליון של הכדור בסוכר ומניחים אותו בתבנית כשהצד המסוכר כלפי מעלה. מכינים את שאר העוגיות באותה דרך ומסדרים אותן בתבניות - משאירים רווח של 3 סנטימטרים בין עוגייה לעוגייה, כדי שהעוגיות לא ידבקו זו לזו במהלך האפייה. מהדקים עדשת שוקולד צבעונית למרכז כל עוגייה.
  8. אופים את העוגיות במרכז התנור במשך 20-17 דקות, רק עד שהעוגיות מתחילות להזהיב (בתנור טורבו אפשר לאפות 2 תבניות יחד - מחליפים את מיקומן בתנור אחרי 12 דקות אפייה). מוציאים את התבניות מהתנור ומניחים לעוגיות להצטנן בתבניות במשך 10 דקות לפני שמשחררים אותן מהנייר. מצננים לגמרי לפני שמעבירים את העוגיות לאיחסון בקופסה סגורה היטב.

 

צילום: יהודה סלומון

 

 

  • "פיצהפיתה ועוד מאכלים שילדים אוהבים" מאת דנית סלומון, הוצאת "קוראים, הוצאת ספרים". 66 עמודים, 94 ש"ח

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחמניות תפוחי אדמה מהירות הכנה
צילום: יהודה סלומון
עטיפת הספר "פיצהפיתה"
מומלצים