אחרי יותר משנה: חודשו שיחות הגרעין עם איראן
לנציגי המעצמות שבאו למפגש בז'נבה עם סעיד ג'לילי וצוותו אין אשליות ביחס לסיכויים להשיג פריצת דרך במגעים על פרויקט העשרת האורניום. גורם אירופי: "האפשרויות העומדות בפני איראן ברורות: שיתוף פעולה או הידוק הבידוד"
שנה וחודשיים אחרי שהופסקו - חודשו הבוקר (יום ב') בשווייץ השיחות בין איראן לבין חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה סביב תוכנית הגרעין של טהרן. השיחות, שיתקיימו היום ומחר, נערכות סמוך למטה המשלחת השווייצרית למוסדות האו"ם בז'נבה.
ערב חידוש המגעים, הכריזה איראן כי השיגה "התקדמות משמעותית" בתוכנית הגרעין - רמז לכך שאין בכוונתה לשגת מפרויקט העשרת האורניום שלה. ראש הוועדה האיראנית לאנרגיה אטומית, עלי אכבר סאלחי, אמר כי ארצו מתכוונת לעשות לראשונה שימוש ב"עוגה צהובה" (מתכת אורניום שעברה עיבוד ראשוני) מתוצרת איראנית באחד ממתקניה - דבר שיצמצם את תלותה ביבוא הרכיב.
את המשלחת האיראנית מוביל ראש צוות המשא ומתן בסוגיית הגרעין, סעיד ג'לילי, ואילו את המעצמות מובילה שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון. הנציג האמריקני במגעים הוא תת מזכירת המדינה וויליאם ברנס.
קתרין אשטון וסעיד ג'לילי (צילום:רויטרס)
גורם אירופי אמר זמן קצר לפני תחילת השיחות כי איראן תידרש לתת תשובות לכמה שאלות מטרידות שעד-כה לא זכו להתייחסות. "האפשרויות העומדות בפני איראן ברורות: היא יכולה לשתף פעולה או לעמוד בפני הידוק הבידוד", אמר אחד הגורמים.
במסיבת עיתונאים שקיים בז'נבה אמר ג'לילי כי איראן מתייחסת לסבב המגעים ברצינות גדולה. "אנו מקווים שהשיחות יהיו מועילות, שקופות ויובילו להתקדמות", אמר ראש צוות המשא ומתן האיראני חרף הצהרותיו החוזרות ונשנות של הנשיא, מחמוד אחמדינג'אד, כי פרויקט העשרת האורניום אינו עומד על סדר יומה של הפגישה.
נציגי בריטניה, סין, ארה"ב, רוסיה צרפת וגרמניה הנמיכו מצדם ציפיות ואחד מהם אמר כי כל סיכום על פגישות נוספות בתחילת השנה הבאה - "ייחשב בגדר הישג".
על המגעים המתקיימים בז'נבה מעיבים חיסולו של ד"ר מג'יד שהריארי, מדען בכיר בפרויקט הגרעין האיראני, בלב טהרן לפני כשבועיים, וכן הדלפת ויקיליקס ממנה עולה כי מדינות המפרץ - וסעודיה בראשן - לחצו במשך תקופה ארוכה על ארה"ב להפציץ את מתקני הגרעין האיראניים והגדירו את טהרן "תמנון רב-זרועות המתסיס את האזור". בעקבות הפרסומים, אמר נשיא איראן כי מדובר ב"פרסום שטני" וכי מדינות המפרץ הן ידידותיה של איראן.