תה להרזיה: מסייע לדיאטה או פוגע בבריאות?
בניסיון לרדת במשקל ללא מאמץ פונים רבים ל"תה להרזיה", הנמכר תחת שמות שונים. אך בפועל אותו משקה, שלרוב מכיל משלשלים, מסייע לירידה זמנית בלבד במשקל, ועלול לגרום בעיקר לנזקים. הדיאטנית ד"ר מאיה רוזמן, בפרק מספרה החדש "הרזים של מאיה - דיאטה עם מתוקים", מסבירה מדוע
נחמד להאמין שיש משקה פלא או תרופה שיעשו את העבודה בשבילנו: יפחיתו את החשק לאכול, יזרזו את חילוף החומרים ואת שריפת הקלוריות, ידכאו את התיאבון לדברים מתוקים, ויתרמו להפחתה מסחררת במשקל במינימום מאמץ. על בסיס החלום הזה מנסים יצרנים שונים למכור לציבור סוגים שונים של המצאות ותגליות חדשות, שלכאורה מסוגלות לממש את החלום.
חלק מן המוצרים המוצעים לנו מוכרים כ"תה הרזיה" לסוגיו השונים. אך האם באמת יש משהו מאחורי ההבטחות? לפעמים לא, אבל לעיתים דווקא כן.
תה משלשל: גורם להפחתה מדומה במשקל
כידוע, חליטות תה אפשר להכין כמעט מכל צמח ולכן קיים מגוון רחב של חליטות, חלקן עשויות מצמחי מרפא, חלקן מפירות עם טעם טוב או חליטות מצמחים בעלי פעילות רפואית. דוגמה ל"תה" בעל פעילות רפואית היא תה משלשל, אותו מכינים מצמחים היכולים לגרום לשלשולים. תה זה נועד לטיפול תרופתי במקרים של עצירות כרונית, אך ורק תחת השגחה רפואית.
הצמחים בהם משתמשים הם צמחים שיש להם השפעה משלשלת חזקה כמו סנה, אלוורה וקיק (השמן). צמחים אלו גורמים בדרך כלל לשלשולים על ידי גירוי החלק הפנימי של המעיים, הגורם לגוף להפריש נוזלים רבים אל תוך חלל המעי. הצטברות הנוזלים במעי תורמת ל"שטיפה" של תוכן המעי החוצה, תוך כדי איבוד נוזלים של הגוף, וזהו למעשה השלשול.
פרקים נוספים מתוך הספר:
- יושבים לקפה: מהו הסנדוויץ' הבריא ביותר?
- איך להיות צמחוני - ולספק לגוף את כל מה שצריך
- תקועים בדיאטה? עברו לתזונה עשירה בחלבונים
הסוגים השונים של תה משלשל הנצרכים על ידי הלוקים בעצירות, או תה אחר המכיל כמות מסוימת של חומרים משלשלים, נמכרים לעיתים כ"תה להרזיה". איבוד הנוזלים גורם להפחתה מדומה במשקל (הגוף יכול לאבד לפחות חצי ק"ג נוזלים בשלשול רציני), ולכן נדמה כי "תה ההרזיה" אכן פועל ותורם לפירוק שומנים. אך חשוב לזכור כי בנוסף לסיכונים הבריאותיים להם עלול לגרום תה שכזה, הוא לא תורם לירידה אמיתית במשקל כלל וכלל.
הנזקים: הרס של תאי המעיים
אנשים שנמצאים בדיאטה או כאלו שסובלים מבעיות עצירות כרונית עלולים להתפתות לפתרון הפשוט שמציע התה, כאשר המאמץ היחיד שנדרש מהם הוא לשתות פעם ביום כוס תה או כוס משקה בה עורבבה כפית אבקה משלשלת. אך הפתרון הקל הזה עלול להזיק לבריאות, בשל דרך פעולתם של צמחים אלו. כיצד?
- כאשר המעיים מתרגלים לכך שהם נשטפים מדי יום הם מפסיקים לפעול בעצמם, והתוצאה היא ניוון השרירים סביב המעיים, האחראים על פעולת המעיים. בדרך זו נוצרת תלות אמיתית בתכשיר המשלשל, כיוון שברגע שהמעיים לא פועלים ללא נטילת התרופה או התה (גם אם מדובר בניסיון להפסיק את השימוש בו) מתחילים לסבול מעצירות וחוזרים להשתמש בהם, מה שיוצר "מעגל" אירועים שקשה לצאת ממנו.
רוצים לרדת במשקל? הקפידו על תזונה נכונה (צילום: index open)
- באופן תקין, המבנה הפנימי של המעיים הוא כזה המאפשר ספיגה אופטימלית של חומרי המזון. בשימוש כרוני בתה משלשל הורסים את המבנה העדין של תאי המעיים, כך שהוא "נשטף" החוצה ונהרס. מצב זה גורם לסכנת מחסור בויטמינים ומינרלים חשובים, שאינם יכולים להיספג (מפני שהמקום המיועד לספיגתם נהרס). בנוסף קיימת סכנת התייבשות, מאחר שהגוף "מבזבז" את הנוזלים אותם הוא מפריש אל תוך המעיים, עקב גרויי החומר המשלשל. לעיתים ישנה גם פגיעה בספיגת הנוזלים מן המזון והשתייה.
- במקרים קיצוניים מאוד עלולים להופיע הקאות ודימומים במערכת העיכול.
הרזיה? רק אובדן נוזלים מוגבר
מי שהתנסה בשימוש ב"תה הרזיה" על בסיס חומרים משלשלים, הרגיש בוודאי ירידה כלשהי במשקל לאחר השימוש הראשון. אך חשוב לדעת כי זו אינה ירידה אמיתית במשקל, שנובעת מפירוק שומנים. מדובר למעשה באובדן של כמה מאות גרמים של נוזלים מן הגוף, אבל אלו הם נוזלים אותם הגוף צריך להשלים בחזרה במהירות. כלומר, אנחנו נראה ירידה של חצי או ק"ג אחד במשקל, אך הם יעלו במהירות בחזרה, לאחר שהגוף ישלים את הנוזלים להם הוא זקוק, על ידי הגברת הצימאון והגדלת השתייה.
כמו כן, כדאי לשים לב לעובדה הבאה: תה משלשל אינו מונע ספיגת קלוריות. השפעתו של התה המשלשל היא בעיקר במעי הגס, שם נספגים מינרלים, ויטמינים ונוזלים. הקלוריות, לעומת זאת, נספגות דווקא במעי הדק. לכן, שלשולים חזקים אינם מעידים על כך ש"כל מה שנכנס - יצא החוצה", אלא על אובדן נוזלים מוגבר, נזק למעי, פגיעה בספיגת חומרים חשובים והפחתה מדומה במשקל.
חלק מהצמחים בהם משתמשים להכנת חליטות תה להרזיה, גורמים גם להשתנה מוגברת. העליה בכמות השתן גורמת גם היא לאובדן נוזלים ולהפחתה זמנית במשקל, אך גם במקרה זה הירידה היא עד שהגוף ישלים את הנוזלים החסרים לו. בדרך כלל השילוב בין חומרים משלשלים לבין חומרים הגורמים להשתנה הוא היעיל ביותר ליצירת האשליה של הפחתה במשקל.
דיכוי תיאבון? אין ביסוס מדעי
יצרנים אחרים מבטיחים הרזיה באמצעות מנגנונים אחרים: צמחים התורמים לדיכוי התיאבון. זה יכול להיות תה, סיבים תזונתיים ואפילו קקטוסים. גם אם על פי תורת צמחי המרפא ישנם צמחים שיכולים להשפיע על תחושת התיאבון, אין לכך ביסוס רציני במחקר המדעי. כלומר, מי שמאמין בכל ליבו יכול לחוש הפחתה בתאבון, ואחרים לא ירגישו בדבר.
תה ירוק: מזרז את חילוף החומרים?
לאחרונה התפרסמו מספר קטן של מחקרים מדעיים שקשרו בין תה ירוק להרזיה. בעיקרון, התה הירוק אמור לתרום להרזיה באמצעות שני מנגנונים: הקפאין שיש בו (ובכמות גדולה) אמור לתרום לזירוז בקצב חילוף החומרים ושריפת הקלוריות היומית של הגוף, ובכך לסייע בתהליך ההפחתה במשקל. בנוסף, ישנה טענה כי בתה הירוק ישנם חומרים המונעים ספיגת שומן מהמזון לגוף ושמסייעים בפירוק השומן בגוף.
כיום עדיין אין מספיק מחקרים שיוכיחו את הטענות הללו, אך מי שהתה הירוק טעים לו - יכול לנסות ולשתות כמה כוסות ממנו מדי יום, ללא תופעות לוואי כמו שלשולים.
תחושת שובע: נגרמת מכל סוגי התה
כל שתייה חמה, באשר היא, גורמת לחימום מרכז הרעב והשובע במוח. חימום ישיר זה תורם למרכז הרעב והשובע לשדר תחושות של שובע והפחתה בתיאבון. לכן, אם נשתה מספר כוסות של תה במשך היום (ובייחוד אם נעשה זאת כחצי שעה לפני הארוחה) נחוש בהפחתה בתחושת הרעב. לשם כך אפשר להשתמש בכל תה, ולא חשוב מאילו צמחים הכינו אותו.
האשליה של ירידה במשקל עלולה לגרום למשתמש להמשיך ולשתות תה מזיק על מנת להפחית במשקל. הוא אף עשוי לקבל חיזוק לכך באריזות של סוגי תה שונים, הרומזות לכך שהתה מתאים להפחתה במשקל (למרות שאינן מציינות באיזה אופן הוא עושה זאת). מאחר שצמחים משלשלים נכללים בין מרכיבי תכשירים רבים להרזיה, יש לבדוק היטב כל תכשיר לפני שמשתמשים בו, ולקרוא בעיון את רשימת המרכיבים על גבי אריזת המוצר. תכשירים ששמם כולל את ההצהרה "דיאט", "סלים" וכדומה, עלולים להכיל צמחים משלשלים (אולי יחד עם חומרים משתנים), ולכן התועלת שלהם להפחתה במשקל מוטלת בספק.
המסקנה היא, כרגיל, שרצוי להקפיד על תזונה נכונה, עתירת ירקות, דגנים מלאים וקטניות - שתתרום לשובע ממושך ולירידה בריאה במשקל.