מחיר המחדל: 219 נפשות נותרו חסרי בית
נתונים חדשים חושפים את עומק הנזק באסון הכרמל: 247 מבנים ניזוקו, 74 מתוכם נהרסו לחלוטין. כל מחוסר בית קיבל 2,500 שקלים לרכישת חירום. והיכן ישוכנו? אולי בקראווילות
219 נפשות חסרי בית, 247 מבנים ניזוקו, מתוכם 74 נהרסו לחלוטין. נזקים כבדים לרכוש בהיקף של לפחות 200 מיליון שקלים. ועוד לא דיברנו על המחיר הכבד בחיי אדם - 42 הרוגים ועוד פצועים. זה מחיר המחדל בטיפול הכושל בשירותי הכבאות וההצלה בישראל, כפי שנחשף היום (ג') בדיון בוועדת הכספים בכנסת.
הנתונים התקבלו עד כה מחמש רשויות מקומיות - המועצה האזורית חוף כרמל, מועצה אזורית טירת כרמל, עוספיה ודליית אל כרמל וכן מעיריית חיפה. הנזקים בפועל צפויים להיות גבוהים מההערכות המוקדמות. המשנה למנכ"ל משרד הפנים, שוקי עמרני, אמר כי העדיפות הראשונה ניתנה למציאת קורת גג כלשהי בקראווילות או בבתי מלון, למי שנותרו ללא קורת גג.
הוא ציין כי כל אחד מחסרי הבית מקבל, לפי החלטת ראש הממשלה, 2,500 שקלים לרכישת חירום של מצרכים וחפצים יסודיים, במקום אלו שעלו באש. הרשויות מאתרות את רשימת האנשים ומיקומם הנוכחי הזמני כדי להעביר להם את הכסף.
שרון גמבשו, נציג מאגף התקציבים במשרד האוצר, אמר כי עד כה אין הערכות בנוגע להיקף הנזקים המלא. הממשלה תצטרך להשקיע בפיצוי הנפגעים ובשיקום הנזקים. מספר צוותים אוספים כעת נתונים על הנזקים שנגרמו, ונעשה מיפוי של הנכסים והכיסוי הביטוחי שלהם. הוא מקווה שבשבוע הבא תהיה לאוצר תמונה מדויקת יותר על היקף הנזקים.
חבר הכנסת זבולון אורלב הציע שהמדינה תיקח אחריות על מלוא הנזקים ותעבוד מול חברות הביטוח. "אם כל נפגע מבוטח יידרש לעבוד מול חברת הביטוח שלו בנפרד, אני צופה צרות צרורות כי חברות הביטוח מעוניינות לחסוך בהוצאות", אמר אורלב. המשנה למנכ"ל משרד הפנים אמר שמשרדו לקצר את הביורוקרטיה במתן אפשרות לשקם את המבנים ללא היתרי בניה. הוא אמר שניתן לפעול בשיטה זו בחוק נקודתי, כפי שנעשה בעקבות מלחמת לבנון השנייה.
עוד הציע שכל פעולות השיקום יהיו פטורות מאגרות ומסים, כך שהנפגעים לא ידרשו לשלם פעמיים. הוא גם מציע שהמדינה תארגן את הקבלנים לביצוע עבודות שיקום המבנים שניזוקו, כמו שנעשה בעקבות מלחמת המפרץ הראשונה. גם כאן חוגג הבלגן בין משרדי הממשלה. נציג אגף התקציבים העיר כי הסדר זה לא יוכל לצאת אל הפועל.
הוועדה הכינה הצעת חוק מיוחדת שתחייב את המדינה לפצות נפגעים על כל הנזקים שלא היו מבוטחים. יו"ר הועדה הח"כ משה גפני ניסח את ההצעה במתכונת חוק דומה שיזם והעביר בכנסת לפיצוי נפגעי אסון ורסאי על חשבון המדינה. עם זאת, הוא נמנע מהחתמת חברי הוועדה על החוק והגשתו לכנסת, לפחות במהלך השבועיים הבאים, שבהם תבחן הוועדה את פעולות הממשלה לטובת הנפגעים. ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) מכינה הצעת חוק חלופית, לפיה הפיצויים לנפגעים ישולמו דרך החוק לנפגעי נזקי טבע.