גם ברק נערך למבקר: הערנו האירופים וכולם סייעו
שר הביטחון מעדיף להדגיש את הצד החיובי במחדל הכרמל: "הערנו את האירופים בשעות לא מקובלות, וכולם התגייסו. אף מדינה לא יכולה להתמודד עם אסון כזה לבד". ברוורמן כעס שאנשי התקשורת הוצאו לפני נאומו: "מעשה בזוי"
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הציע להקים כוח כיבוי אזורי - וגם שר הביטחון שלו, אהוד ברק, נערך לפרסום דו"ח מבקר המדינה ומעדיף לשים את הדגש על החלקים החיוביים במחדל הכרמל. בישיבת לשכת העבודה, שנערכה תחת הכותרת "העבודה יחד עם תושבי הכרמל", התייחס ברק לעשרות המטוסים הזרים שהתגייסו למשימת הכיבוי ואמר: "אף מדינה לא יכולה להתמודד עם אסונות כאלו לבד. הערנו אותם בשעות לא מקובלות, ולא היה אחד שלא נרתם לסייע".
דו"ח המבקר, שיתפרסם בעוד פחות מיממה, יחשוף כשלים עמוקים ויסודיים בטיפול בשירותי הכיבוי וגם יצביע על האשמים. נתניהו, ששוחח עם ראש ממשלת יוון, נשיאי רוסיה ומצרים, מלך ירדן והנשיא הפלסטיני, הציע להקים כוח כיבוי אזורי, אך לא ברור כיצד רעיון זה יעמוד במבחן המציאות בעת מלחמה.
ברק. מפחד מביקורת? (צילום: בן קלמר)
ברק גולל את השלבים באסון, בו נהרגו 42 איש: "הוא התחיל מרשלנות, המשיך באסון כבד של שריפת האוטובוס ומיד לאחריו הירתמות של כל הגורמים במדינה. היה מחמם את הלב לראות המוני אזרחים, גופים מהמגזר השלישי ורשויות, שנרתמים בכל הכוח עם לב ונשמה, כדי לסייע ולתת כתף. ביקרתי בבית אורן ועוספיה, ראיתי מקרוב את האבל והשריפה ואת ההתמודדות של המנהיגות המקומית".
שר הביטחון ענה לביקורת על כך שלישראל אין מטוס כיבוי אחד: "אי אפשר להתעלם מהעזרה שהעניקו לנו הרבה מדינות, גם כאלה שהן ביחסים די בעייתיים איתנו. צריך היערכות אזורית רחבה עם כל הגורמים מאירופה במרחק 3-4 שעות טיסה, וכולם סייעו לנו. ישראל כואבת 42 קורבנות. אנשי שב"ס, שוטרים בכירים, כבאים ונער גיבור, שנספו כאשר באו להציל חיים של אחרים".
על התהליך המדיני, אמר ברק: "אנחנו בממשלה כדי להביא לפריצת דרך מדינית. זה אינטרס של מדינת ישראל ויש אחריות לממשלה למצות את כל הסיכויים להגיע להסדר. הגעה לפתרון שתי מדינות הוא צורך חיוני שלנו, רק הכיוון הזה יכול להביא למימוש החזון המלא של הציונות.אנחנו לא מבקשים להגיע לשולחן המשא ומתן מעמדה של חולשה, להפך".
ברק ניסה לעקוץ את שתי המפלגות הגדולות: "היינו עדים לתהליך בו אנשים בולטים מהימין אימצו את תפיסת העולם המדינית שלנו. זה תהליך מבורך, ואיננו צריכים לסגת מכך לנקודות קיצון חדשות, רק בשל הרעיון המופרך מיסודו של בידול. עלינו לעמוד בגאווה עם אותן עמדות שפויות בהן אנו נוקטים במשך שנים ולברך את אלו שמצאו את האור, גם בקדימה גם בליכוד. בוקר טוב אליהו, טוב שסופסוף זיהיתם מה שטוב למדינה".
ברק דרש מהתקשורת לצאת, לפני שהשר אבישי ברוורמן נאם, בטענה שקטע זה סגור לסיקור. ברוורמן התייחס לכך ואמר: "מדובר במעשה בזוי של סתימת פיות, זו דוגמה לאיך שמפלגת העבודה נהרסה. היה דיון פתוח, וכשעליתי לדבר הוציאו את המיקרופונים. זהו מעשה בזוי של סתימת פיות, לי אף אחד לא יסתום את הפה. זה עוד דוגמא שלמנהיגות כזו אין מקום. כנראה ברק חושש ממני". עוד הוסיף ואמר: "כנראה שתמיכה רחבה מפחידה מישהו, כנראה דרכתי למישהו על עצב מאוד רגיש".
ממפלגת העבודה מסרו בתגובה: "המפלגה החליטה לערוך את הדיון המדיני בדלתיים סגורות. כפי שהדבר נעשה פעמים רבות בעבר, על מנת לאפשר דיון פתוח ורציני ולא כזה המוכוון לכלי התקשורת. לא היתה כל כוונה לסתימת פיות ובכל מקרה השר ברוורמן ועוזריו לא טרחו לוודא כלל אם הדיון המדיני פתוח לתקשורת".