לקראת דו"ח המבקר: השרים מגלגלים אחריות
מיכה לינדנשטראוס צפוי לפרסם היום דו"ח חמור על מצב שירותי הכבאות, כחלק מהדו"ח על יישום לקחי מלחמת לבנון השנייה - ובמשרדי הממשלה דרוכים וחוששים. אחד השרים: "למרות הכל, ישי קיבל 100 מיליון שקל ולא הזמין כבאית אחת"
דריכות וחשש בלשכות ראש הממשלה, שר הפנים, שר האוצר ושר הביטחון לקראת פרסום דו"ח מבקר המדינה היום (ד') על יישום לקחי מלחמת לבנון השנייה, ובו גם פרק המתייחס למצב שירותי הכבאות. הדו"ח אינו צפוי לנקות אף אחד מהמשרדים מאחריות, אך השרים המעורבים ביוזמה להקמת מערך הכיבוי וההצלה הלאומי - בוחרים לפי שעה לגלגל את האחריות לפתחם של אחרים.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נערך אף הוא לפרסום - והוציא ביממה האחרונה מספר הודעות לעיתונות. באחת מהן נכתב כי נתניהו שוחח עם מנהיגים במזרח התיכון והעלה יוזמה לכוח כיבוי אווירי אזורי. הוא לא הסביר כיצד הכוח יפעל, אם בכלל, בעת מלחמה. ראש הממשלה גם הכריז על שמה של טייסת הכיבוי, בה עדיין אין מטוס אחד - טייסת "אלעד", על שם הנער שנספה באסון, אלעד ריבן. בצבא ביקרו את הרעיון והגיבו: "מי בכלל אמר שהטייסת הזו תקום".
המבקר מתריע בדו"ח על הכשלים והליקויים בטיפול המשרדים השונים בליקויים שנחשפו על שירותי הכבאות וההצלה. בין היתר עוסק המבקר במחסור הכרוני בכוח האדם, במבנה הארגוני של מערך הכבאות, במצב הציוד, בתקציבים שלא הועברו והתנהגות הממשלות למחדלים שרק החמירו והחריפו. עוד נכתב בדו"ח כי הליקויים הקשים עלולים להעמיד את מערך הכבאות על סף קריסה במצב חירום - דבר שיציב חיי אדם רבים בסכנה.
כבאיות בנות 50. המבקר יצביע על הליקויים הרבים (צילום: ג'ורג' גינסברג)
עיקר הביקורת מופנית לעבר שר הפנים, אלי ישי, שאמור לטענת כמה מהשרים להוביל את הצעת החוק הממשלתית להקמת המערך. "נכון שלא ניתן כל הכסף שביקש ישי, 540 מיליון שקל, וזה בגלל שלא הוצגה רפורמה כללית בשירותי הכיבוי המנוהלים בצורה גרועה מאוד והיה חשש שהכסף יירד לטמיון. אבל בכל זאת הוקצו 100 מיליון שקל שעמדו לכאורה לרשות שר הפנים, והוא לא הזמין אפילו כבאית אחת", אמר אחד השרים.
הדו"ח של השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס צפוי להתפרסם היום ב-16:00, אולם מחילופי הדברים שנשמעו במסדרונות קריית הממשלה - ניתן ללמוד על עוצמת הסערה שהוא עתיד לעורר. ישי, שר האוצר יובל שטייניץ ושר הביטחון אהוד ברק טרם התייחסו לנושא באופן רשמי, אולם בשיחות סגורות איש מהם אינו נוטל אחריות למצב. כל אחד מהם מטיל את האחריות על שר אחר, אישורים שלא התקבלו והקצאות שלא ניתנו.
מי אחראי: משרד הביטחון, משרד הפנים או המשטרה?
"האחריות של משרד הביטחון על שירותי החירום נעשית רק דרך רשות החירום הלאומית (רח"ל)", אמר גורם אחר. "אחריות משרד הביטחון על הכיבוי נוגעת לשעת חירום. בשגרה מוטלת האחריות על משרד הפנים, ובעת אירועים המוניים (כמו השריפה בכרמל) היא מוטלת על המשטרה".
בכירים בממשלה, ששמם מוזכר בדו"ח החלו כבר הלילה בניסיונות למזער נזקים, ולחלק את האחריות. מקורבים לאחד השרים המבוקרים בדו"ח ניסו להסביר אמש כי "החלק של השר מזערי ביותר בדו"ח הזה. הדו"ח לא מוצא אותו אחראי למצב שירותי הכיבוי. יש שר שאחראי לנושא הזה ספציפית, ולא שרים אחרים".
שר אחר, שגם הוא צפוי לחטוף ביקורת בדו"ח מיהר להתנער מן האחריות המוטלת עליו ואנשיו הסבירו כי "מדובר במדרוג האחריות. יש כמה אנשים בממשלה שאחראים לנושא הזה, מי יותר ומי פחות. החצים לא מכוונים ישירות לשר עצמו, אלא לכולם. כל הדרגים הבכירים מעורבים בזה יחד, ויש להם את אותה האחריות".
פרסום דו"ח המבקר צפוי לטלטל את המערכת הפוליטית, אולם מעטים מאמינים כי מי מהשרים המבוקרים יתפטר מתפקידו. המתח בין השרים גובר בימים האחרונים, ושרים מן הבכירים במדינה מנסים למצוא דרכים להסביר מדוע האחריות אינה מוטלת ישירות עליהם.
גורמים המקורבים לבנימין נתניהו אמרו כי ראש הממשלה ביקש כבר בחודש יולי להאיץ את תהליך הקמת הרשות הממלכתית לכיבוי ולהצלה, וציינו כי הוא אף דאג להקצות הכספים למשרד הפנים. כמו כן, ציינו בסביבת ראש הממשלה את עשייתו הרבה של נתניהו מאז תחילת אסון הכרמל.
אותם גורמים גם דחו טענות במערכת הפוליטית כי נתניהו מבצע "ספינים תקשורתיים" כדי לנקות את עצמו במקרה שתוקם לבסוף ועדת חקירה ממלכתית. נתניהו, אגב, מתנגד להקמת ועדה כזו בכל תוקף. "הטחת האשמות לא תועיל וגם ועדת חקירה היא סוג של איוולת", אמרו בסביבת נתניהו. "אחרי 15 שנה של ועדות וביקורות - עכשיו הזמן לעשות, להפיק את הלקחים מהשריפה ומהדברים שייאמרו בדו"ח המבקר".