שתף קטע נבחר

 

רשת ההגנה של ויקיליקס

הם חובטים בהם מכל כיוון, אבל ויקיליקס מסרבים לרדת מהרשת. גם מאסרו של המייסד אסאנג' היום (ג') לא מזיז לוויקיליקס, שעתידה להדליף מסמכים חדשים היום. מי אחראי להשרדות המופלאה הזו? אזרחי רשת טובים כמוכם

העולם לא בנוי להכיל אנשים כמו ג'וליאן אסאנג', מי שמלווה את פניו ושמו לגוף שהדליף יותר מסמכים מסווגים מכל מדליף, עיתונאי, מרגל לשעבר או גורמי ביון זרים. היום הוא הסגיר את עצמו לסקוטלנד יארד בלונדון משום שהוא נאשם באינוסן של שתי נשים – האשמה שעלתה, נעלמה, וחזרה שוב בין ההדלפות הגדולות והמתוקשרות של ויקיליקס. השופטים בווסטמינסטר סרבו לשחרר אותו בערבות, והוא יישב שם עד לשימוע ביום שלישי הבא.

 

העולם – והכוונה, כמובן, היא לעולם הישן, זה שיש בו ממשלות ושגרירים וסודות מדינה ותיקים דיפלומטיים – חם מכדי להכיל את ויקיליקס, שהצליחה לקלקל את מדיניות החוץ האמריקאית בדרכים שהן כנראה עמוקות ומקיפות יותר מכל מה שממשל בוש עשה בעיראק ובאפגניסטאן. בשבוע שעבר הודיעה אמזון שהיא לא תארח את ויקיליקס יותר. הוצאות המלחמה בהאקרים – אלו הפטריוטים ואלו שבתשלום – גדולות עליה. אחריה הודיע גם ספק הדומיין שהוא לא רוצה שום קשר עם ויקיליקס. פייפל – ואז ויזה ומסטרקארד – הודיעו שלא יסלקו כספים המועברים לגוף הזה.

 

ומכאן שלוויקיליקס אין כסף, אין מי שיעמוד בראשו, אין אירוח, אין דומיין. ואם זה המצב, הרי שזה הסוף שלו, נכון? ירד מהאינטרנט?

 

לא ירד.

 

סודות בקוד פתוח

ראש ויקיליקס נעצר? לא נורא, יש אחרים באירגון – והם הבטיחו מסמכים חדשים עוד הערב. הדומיין של ויקיליקס, wikileaks.org, ירד מהאוויר? זה לא משנה: הוא קיים תחת כתובת האייפי הבלתי סקסית 213.251.145.96. ממילא אף אחד לא מקליד את כתובת האתר בדפדפן, כולנו פשוט מחפשים את השם בגוגל. השרת של ויקיליקס זורק אותו מהאוויר? אין בעיה: עשרות אתרים יסכימו לארח אותו בשיטת המראה (miroring): אנחנו נשים על האתר שלנו כל דף וכל קובץ שאתה תעלה על שלך. אם צריכים להפיל אותך, צריכים להפיל את כולנו. עד כה יש יותר מ-600 אתרי מראה לוויקיליקס.

 

זאת ועוד: הארגון, העומד בפני מתקפת האקרים כמעט חסרת תקדים בעוצמתה, נותן לכל אחד להוריד עותק מכווץ של כל מסמך שפורסם אי פעם, יותר מעשרים אלף מסמכים כאלו. גם אם מישהו יצליח להוריד את כל האתרים האלו, אפילו רק ליום אחד – איך הם יגיעו למחשבים של כולכם? (הנה הקובץ להורדה).

 

אז אנחנו חייבים לשאול: סיפרו לנו שהממשלה האמריקנית בעצם שולטת באינטרנט, וחלקנו ממש גדל על סיפורי אימה העוסקים בדברים הקורים לאנשים שפורצים לפנטגון. למה הפיל האמריקני האדיר לא מצליח לגרש מעל פרצופו זבוב טורדני אחד?

  

לא של אבא שלך, גאד דאמיט

הסיבה היא שהאינטרנט לא שייך לממשלה האמריקנית. למעשה, אמריקה איבדה כל כך הרבה בכורה במדדים כגון מספר הגולשים, מספר הגולשים הדוברים אנגלית, אחוז השרתים היושבים על אדמה אמריקאית, מספר הדומיינים, מספר כתובת האייפי, עד שבקרוב מאוד יהיה קשה לזכור שזה היה פעם פרויקט שהתחיל במשרד ההגנה של צבא ארה"ב. אין חוק שהריבון האמריקני יכול להשית על הרשת. הם אפילו לא מנסים.

 

ובינתיים, הרשת לא שייכת לאף חברה ולאף גוף. כולנו שותפים שם. גם אתה וגם את יכולים להקים לעצמכם שרת, עוד הערב. ואם אין לכם רצון להחזיק שרת משל עצמך, יהיו מספיק אחרים שישמחו לארח אתכם על השרת שלהם. בחינם, בתשלום, איך שתרצו.

 

כאן אולי חשוב להגיד כמה מילים על הרשת והאינטרנט. הן נשמעות כמו אותו הדבר, אבל הן לא: האינטרנט היא הרשת הממוחשבת הזאת שיש בה אימייל ושיתוף קבצים ואפליקציות לאייפון; הרשת היא רק מה שאתם גולשים אליו בדפדפן, כלי אחד מתוך עשרות המשמשים אותנו באינטרנט. אבל בעוד האפליקציות באייפון מרוכזות כולן בשרתי אפל, שמחליטה מה נכנס לשם ומה יוצא, ורק משתמשי אייפון ואייפד יכולים לגשת לשם – שירותים כמו הווב לא ניתנים לשליטה של אף גורם אחד. אף אחד לא יכול לסגור את ynet.co.il ואף אחד לא יכול לסגור את הבלוג של חיים, לא באופן חוקי בכל אופן.

 

ולמה כל זה חשוב? בגיליון אוגוסט שלו פרסם מגזין הטכנולוגיה וויירד, הידוע בתחזיותיו הבלתי מדויקות, כתבת שער תחת הכותרת "הרשת מתה". ניתוח הגופה המצמרר מעלה שרובנו הולכים ומעדיפים אפליקציות נוחות וידידותיות על פני הרשת המסורבלת והמעיקה. אפליקציית הג'ימייל המעולה של האנדרואיד עדיפה על להקליד "gmail.com" ולקוות שלא טעינו בכתובת. עדיף לגלוש ישר לאפליקציה של ynet באייפון מאשר לפתוח את הדפדפן ולקוות שהפעם הוא לא יקרוס. הרשת, מסיקים בוויירד, גוססת. מחליפה אותה תעבורת אינטרנט בין מכונות ובין אפליקציות.

 

וזו בעיה, משום שעל האפליקציה מישהו שולט. מישהו יכול להוריד אותה מהאוויר. מישהו יכול להפטר ממנה, אם היא לא נוחה או לא כלכלית. ובשלב הזה צריך להזכיר עד כמה נכשלו החברות המסחריות – פייפל, ויזה ומסטרקארד למשל – כשזנחו את ויקילינקס כל כך מהר (תחת תואנות משפטיות בלתי מוצדקות). לא, ויקיליקס היא פרויקט שיכול להתרחש רק אם יש רשת חופשית ומבוזרת, שלא שייכת לאף אחד. זה כוחה.

  

ובקיצור – כשמישהו ישאל אתכם למה אתם מתעקשים לגלוש ברשת הישנה והחבוטה הזו, במקום לקנות אייפד ולגלוש בכל שפעת האפליקציות המגניבות והנוחות האלו, תסבירו לו שאתם רוצים להמשיך ולדעת שבעולם שלכם יש עדיין מקום למישהו שיגלה לכם מה קונדוליסה רייס באמת חושבת על ביבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסנאג'. בכלא. עד מתי?
צילום: AFP
מומלצים