ארה"ב שוקלת שיחות קרבה, ישראל בוחנת נסיגה
אחרי ההודעה האמריקנית על כישלון המו"מ לחידוש ההקפאה והשיחות, אמרו האמריקנים כי הם שוקלים להחזיר לחיים את השיחות הבלתי-ישירות. גורמים בירושלים בוחנים אפשרות לנסיגה צבאית, והעברת סמכויות לרשות. במפלגת העבודה סבורים: "הכל תקוע, ההודעה עשויה להוביל לפרישה"
ההקפאה השנייה לא תצא בינתיים לפועל, וארצות-הברית שוקלת חזרה לשיחות הקרבה - שלא הובילו בפעם הקודמת לכלום. אחרי ההודעה האמריקנית כי נכשל הניסיון לחדש את המשא ומתן הישיר, מסרו האמריקנים כי הם שוקלים לחדש את השיחות הבלתי-ישירות. ל-ynet נודע כי גורמים ישראלים בוחנים אפשרות להציע נסיגה צבאית נוספת לפלסטינים, והעברת סמכויות בטחוניות לרשות הפלסטינית.
גורמים ישראלים, המעורים בפרטי המגעים עם האמריקנים, אמרו אמש (ג') כי ישראל וארה"ב החליטו למצוא דרך חדשה לחידוש המשא ומתן, לאחר שהתברר כי חידוש השיחות כשהן מלוות בהקפאה "לא יוביל להתקדמות, אלא למבוי סתום".
יצחק מולכו נמצא כעת בוושינגטון, בניסיון למצוא נוסחה חדשה, ובין היתר נבחנת האפשרות לביצוע further redeployment - העברת שטחים נוספת לרשות, ללא נסיגה מיישובים. גם שר הביטחון, אהוד ברק, צפוי להגיע לוושינגטון בקרוב, ולדון על כך עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון.
ארה"ב מדגישה: "לא משנים כיוון, מחויבים להסכם"
במקביל, נוטש הממשל האמריקני את המאמץ לשכנע את ישראל להאריך את ההקפאה. "אחרי שהתייעצנו עם שני הצדדים, הגענו למסקנה שהרחבת ההקפאה אינה מספקת בשלב זה את הבסיס הטוב ביותר לחידוש השיחות", אמר מקור אמריקני. "אנחנו מתכוונים להמשיך לקיים עם הישראלים והפלסטינים מגעים על נושאי הליבה, ונמשיך לפעול להשגת הסכם מסגרת". התקווה בממשל היא שגם בלי הצהרה פומבית על הקפאה, יצליחו האמריקנים להביא לחזרת השיחות הישירות.
עם זאת, בממשל אובמה מבהירים שאין כוונה לשנות כיוון ולנטוש את השאיפה להסדר שלום. "אנחנו לא משנים כיוון. אנחנו ממשיכים להיות מחויבים להשיג הסכם מסגרת", אמרו.
אבו מאזן. בוחן את ההודעה האמריקנית (צילום: AP)
בינתיים, הפלסטינים בוחנים את ההודעה האמריקנית. "הנשיא קיבל מכתב מהממשל האמריקני ויגיב לו אחרי שיתייעץ על ההנהגה הפלסטינית והמנהיגים הערבים", אמר דוברו של אבו מאזן, נביל אבו-רודיינה.
גורמים בעבודה: "עכשיו ברור שהכל תקוע"
הקואליציה של בנימין נתניהו עלולה להתערער מעט בעקבות ההודעה האמריקנית על כישלון המשא ומתן להמשך הקפאת הבנייה. גורמים בכירים במפלגת העבודה אמרו כי אותה הודעה יכולה להוביל לפרישת המפלגה מהממשלה: "באופן רשמי ברור כעת כי הכל תקוע. זה בהחלט יכול להוביל לתחילת התהליך, שבסופו מפלגת העבודה תפרוש מהממשלה".
השר אבישי ברוורמן הדגיש: "ראש הממשלה בחר להקפיא את השלום במקום את הבנייה. אי חידוש המשא ומתן לשלום פוגע אנושות באינטרס הישראלי ומקרב בצעדי ענק את מפלגת העבודה אל מחוץ לממשלה. אני דורש מיושב ראש המפלגה ברק לכנס בדחיפות את ועידת המפלגה לדיון חירום, שיכלול קבלת החלטות בנוגע לעתידנו בממשלה".
בשלום עכשיו התייחסו אף הם לסוגייה הפוליטית, לאחר הודעת ארצות-הברית. יריב אופנהיימר, מזכ"ל הארגון, אמר כי "כישלון המשא ומתן על חידוש ההקפאה שומט את הקרקע סביב השארות העבודה בממשלה, ועליה לפרוש לאלתר. הממשלה נכנעה ללחץ הימין והמתנחלים ומקריבה אינטרסים חיוניים עבור כמה דירות בהתנחלויות".
בימין הגיבו ברגשות מעורבים להודעה האמריקנית. "ההודעה מגלה שצדקנו בחשש שלנו - חידוש ההקפאה אמור היה לסלול את הדרך לסיכום סוגית הגבולות, ומשם להקמה של מדינה פלסטינית", אמר בצלאל סמוטריץ' מהמטה המשותף של המתנחלים. "אנחנו מביעים שביעות רצון מהתוצאה, אבל חבל שראש ממשלת ישראל היה צריך לעשות צחוק מעצמו ומעצמנו בדרך לתוצאה הזו".