נפגעתם באסון הכרמל? אתם זכאים לפיצוי. מדריך
מתנדבים, כבאים, אנשי כוחות הביטחון ואפילו אזרחים - כולם זכאים לפיצוי במקרה של פגיעה בנפש או בגוף בעקבות השריפה. באילו מקרים הפגיעה אכן מוגדרת כנזק? ומה צריך לעשות כדי לקבל את הפיצוי? מדריך מיוחד
הלהבות שבערו בכרמל כבר כובו וכעת מתחילים למנות את הנזקים. אך מעבר לפגיעה ברכושם של אנשים, ישנם לא מעט כבאים, שוטרים, סוהרים, מתנדבים ואפילו אזרחים, להם מגיעות זכויות בגין פגיעה פיזית או נפשית כתוצאה מאירועי השבוע שחלף.
נפגעי הלם
רבים מהמעורבים בכיבוי השריפה חוו חוויות לא פשוטות, העלולות לגרום בסיכומו של דבר לפגיעה המוכרת כפגיעת הלם או פוסט-טראומה. רוב הפגיעות הנפשיות הנובעות ממצבים טראומטיים אינן מתגלות באופן מיידי, אלא לאחר שבועות, חודשים ואף שנים. נפגעים מסוג זה יתקשו לתפקד, ירבו לשחזר במחשבותיהם שוב ושוב את הארועים שחוו ויחששו או יביעו חשש בפני אנשים קרובים להם מהישנות מקרים דומים.
לנפגעים אשר מצב זה מביאם לחוסר יכולת לתפקד ברמה היומיומית ייתכן ומגיעים פיצויים מהביטוח הלאומי או ממשרד הביטחון – כל אחד בהתאם לעיסוקו. נפגעי הלם לעיתים מרגישים, לאחר תקופה קצרה, שהתגברו על הטראומה, ולכן לא פונים לקבלת עזרה. אך חשוב לזכור כי פגיעת הטראומה עלולה להתפרץ לאחר זמן רב ולבוא לידי ביטוי בדיכאון, חרדות ועוד. לכן, חשוב לתעד את האירוע, ולפעול להכרה כנפגעים כבר כעת, כיוון שרק אלו שיוכרו כנפגעים יוכלו לקבל פיצוי.
כבאים, עובדים ומתנדבים
- נפגעי עבודה: מי שנפגע במסגרת עבודתו, ככבאי או בכל תפקיד אחר שהיה מעורב בפעולות הקשורות לשריפה במסגרת עבודתו, יכול להיות מוכר כנפגע עבודה. כנפגע עבודה הוא יהיה זכאי לדרוש פיצוי כספי בגין פגיעתו מהביטוח הלאומי. במידה ונהרג אדם בעת מילוי תפקידו, יהיו זכאים שאריו לגמלה מהביטוח הלאומי.
- מתנדבים: אנשים שעוסקים בפעולות התנדבות אשר יש בהן תועלת לאומית או ציבורית (מתנדבים במד"א או בשירותי הכבאות, אשר עוסקים בהצלת חיים ורכוש) ובמהלך פעילות זו או בעקבותיה נפגעו, זכאים לפיצוי מהביטוח הלאומי. כמו כן, במידה ואדם נהרג במהלך פעילות ההתנדבותית יהיו זכאים שאריו לגמלה מהביטוח הלאומי. מתנדב שנפגע תוך כדי או עקב פעולת ההתנדבות יהיה זכאי לאותם התגמולים הניתנים לנפגעי עבודה.
-מה עשויים לקבל נפגעי עבודה ומתנדבים שנפגעו?
- דמי פגיעה: דמי פגיעה הם כמו ימי מחלה, אך הגורם המשלם אותם הוא הביטוח הלאומי. ניתן לקבל מקסימום של 91 ימי פגיעה. במידה ונותרה נכות לאחר ימי הפגיעה ניתן לפנות לוועדה רפואית, אשר תקבע את דרגת הנכות.
- פיצוי חד פעמי: מי שנכותו היא עד 19% יקבל פיצוי בסכום חד פעמי התלוי באחוזי הנכות ובשכר שהיה לעובד או המתנדב שלושה חודשים לפני הפגיעה.
- קצבה חודשית: מי שנכותו היא 20% ומעלה יקבל קצבה חודשית לכל ימי חייו.
- שיקום מקצועי: מי שנכותו למעלה מ-10% יכול לקבל שיקום מקצועי. השיקום מותנה בתהליך אבחון וניתן כאשר יש סיכוי שתהליך השיקום יחזיר אותו למעגל העבודה.
- קצבת/מענק תלויים: במקרה שאדם נפטר עקב פעולת התנדבות או במהלך עבודתו, זכאים התלויים בו למענק חד פעמי או לקצבה חודשית. הזכאות תלויה בגיל התלויים ובמספר הילדים.
-על פי מה נקבע גובה הפיצוי?
הפיצוי נקבע על פי שכרו של העובד או המתנדב בשלושת החודשים שקדמו לתאריך הפגיעה. לגבי בני נוער מתנדבים יש הגדרות שונות מההגדרות למבוגרים. מי שלא קיבל שכר בשלושת החודשים שקדמו לאירוע, זכאי לפיצוי לפי סכום בסיסי (הדומה ברמתו לשכר המינימום במשק).
אנשי כוחות הביטחון
לאנשי כוחות הביטחון (שוטרים, סוהרים וחיילים) נקבע הפיצוי על פי חוק הנכים. על פי חוק זה כל אלו הנמנים על אנשי כוחות הביטחון, אשר עסקו במלאכת כיבוי השרפה ושמירה על חיי האזרחים ורכושם,
ונפגעו בעת מילוי תפקידם, בין אם פיזית ובין אם נפשית, זכאים לדרוש פיצוי כספי בגין פגיעתם על פי חוק הנכים - תגמולים ושיקום.
-מה יכולים לקבל נפגעים אשר הוכרו על פי חוק הנכים?
שיעור נכות מינימלי של 10% מקנה כ-40 אלף שקלים, בעוד נכות בשיעור של 19% תקנה פיצוי חד פעמי של כ-150 אלף שקלים. מי שנקבע לו שיעור נכות שגבוה יותר מ-19% זכאי גם לקצבה חודשית של 700 שקלים (לבעלי 20% נכות), כשעל כל 10% נכות נוספים ניתנת תוספת של כ-350 שקלים.
בנוסף, על פי חוק הנכים ניתן לקבל תגמולים מיוחדים במקרה של אובדן הכנסה, בעת קבלת טיפול רפואי, במקרה של תלות בזולת ועוד.
חשוב לציין כי בכל המקרים ישנה חשיבות להגשת התביעה סמוך ככל הניתן לאירוע הפגיעה.
ייעוץ מקצועי: לבנת פורן, מנכ"ל המרכז למימוש זכויות רפואיות