שבדיה: אין מגעים עם ארה"ב על הסגרת אסאנג'
במקביל לדברי שר החוץ השבדי, ב"ניו יורק טיימס" פורסם כי במשרד המשפטים האמריקני שוברים את הראש - במה בכלל אפשר להאשים את אסאנג' ואת ויקיליקס?
"לא מתקיימים כל מגעים בין שלטונות שבדיה ובין הממשל האמריקני בנוגע לאפשרות הסגרתו של מייסד ויקיליקס ג'וליאן אסאנג' לידי ארה"ב", כך הבהיר היום (ד') שר החוץ של שבדיה, קרל בילדט. העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח במקביל כי משרד המשפטים האמריקני בודק במה ניתן יהיה להאשים את אסאנג' ואת אתר "ויקיליקס" בעקבות הדלפות הענק.
שר החוץ של שבדיה הבהיר כי "מערכת המשפט בשבדיה בלתי-תלויה ואינה מקיימת כל התייעצויות או תיאומים עם הרשות המבצעת של שבדיה, עם הזירה הפוליטית או עם כל גורם חיצוני אחר". בילדט אמר את הדברים לכתבים בעת ביקור רשמי בסרביה.
הסנטור ליברמן נוזף ב"ניו-יורק טיימס" על פרסומי ויקיליקס (צילום:AFP)
התביעה הכללית של שבדיה הוציאה צו מעצר בינלאומי נגד ג'וליאן אסאנג', ומבקשת לחקור אותו בנוגע לחשדות ולפיהם ביצע לכאורה אונס באשה אחת וביצע מעשים מגונים באשה אחרת. אסאנג' נעצר אתמול בבריטניה ובית המשפט האריך את מעצרו בשבוע.
בתוך כך, דיווח היום העיתון "ניו יורק טיימס" כי משרד המשפטים האמריקני עורך בדיקה מקיפה בנוגע לסעיפים בהם יוכל להאשים את אסאנג'. התובע הכללי של ארה"ב, אריק הולדר, הודה שלשום כי קיימת בעיה משפטית עם אישום בריגול, ונראה כי לא ניתן יהיה להאשים את מייסד ויקיליקס בסעיף אישום זה. "אינני מעוניין להכנס לפרטים, אך אנשים שוגים אם הם חושבים שאפשר להאשים אותו פשוט בריגול. ואולם, יש בידינו כלים אחרים ואפשרויות נוספות", אמר הולדר.
הסנטור האמריקני ג'וזף ליברמן אמר אתמול בלילה בראיון ל"פוקס ניוז" כי "מדובר בעניין רגיש מאוד משום שמדובר בחופש הביטוי, כפי שהוא מנוסח בחוקה האמריקנית. "אני מאמין שויקיליקס עברו על חוק הריגול, אך מה עם כלי התקשורת שפירסמו את
המידע? האם צריך לחקור את הניו-יורק טיימס? לדעתי הם לא גילו אזרחות טובה. האך האם העיתון עבר על החוק? אינני יודע. על משרד המשפטים לנהל חקירה בעניין זה", אמר ליברמן.
ה"ניו יורק טיימס" הזכיר עוד כי ארה"ב מעולם לא הגישה כתב אישום נגד עיתונאי או גוף תקשורת בעוון ריגול והיא תתקשה לבסס את סעיפי האישום מבחינה משפטית. ולכן, נראה כי משרד המשפטים זנח את סעיף אישום זה ומתמקד באפשרות להגיש נגד אסאנג' וויקיליקס אישום "בסחר ברכוש ממשלתי גנוב". ואולם, מומחים בתחום המשפטי מעריכים כי יהיו בעיות משפטיות גם עם סעיף זה משום שהרי "הרכוש הגנוב לא נגנב פיסית והוא עדיין נמצא בידי הממשלה", ולכן יהיה על ארה"ב לבחון את הסעיפים הקשורים בהיבטים שונים של קניין רוחני.