מהומות בהאיטי: מטה המפלגה השלטת בלהבות
כשברקע אמדן חדש של יותר מ-2,000 מתים ממגיפת הכולירה, פרצו מהומות בהאיטי בעקבות תוצאות הסבב הראשון בבחירות לנשיאות: הצתות, יידוי אבנים והדי יריות בבירה פורט-או-פרינס
נמשך חוסר היציבות בהאיטי. מהומות פרצו היום (ד') ברחובות הבירה בעקבות פרסום תוצאות הסבב הראשון בבחירות לנשיאות. המפגינים הציתו בתי מסחר וצמיגים, השליכו אבנים לעבר כוחות הבטחון כשברקע נשמעו הדי יריות. הם דורשים לבטל את הבחירות. ארה"ב פרסמה הודעה בה הודתה כי "מדובר בתוצאות בלתי הגיוניות".
המפגינים הציתו היום אחר הצהריים את מטה המפלגה השלטת "איניטה" והוא עולה בלהבות. אלפי מפגינים צעדו לעבר הארמון הנשיאותי, אך נהדפו על ידי כוחות הבטחון. המפגינים צועדים בשעה זו ברחובות הבירה ובידיהם תמונותיו של הזמר מרטיי. חלקם קוראים קריאות וחלקם משליכים אבנים ומנפצים כל מה שנקרה בדרכם.
כאלפיים צעירים, רבים מהם רעולי פנים יצאו לרחובות הבירה פורט-או-פרינס עם היוודע תוצאות הבחירות. המהומות נמשכו גם במהלך היום. מאות צעירים ניצפו כשהם רצים ברחובות הבירה, מרביתם נסגרו לתנועת כלי רכב. כלי התקשורת המקומיים מסרו כי ההפגנות התפשטו גם לערים אחרות באי.
תומכיו של הזמר מרטיי קופצים מעל האש שהבעירו בבירה (צילום:AP)
המפגינים זועמים על כך שהזמר הפופולרי, מישל מרטיי, הזוכה לתמיכה נרחבת בקרב הציבור קיבל, על פי תוצאות הבחירות 21% מקולות הבוחרים ולטענתם מדובר בתוצאה של זיופים בקנה מידה נרחב. מרטיי הפנה אצבע מאשימה כלפי ראשי השלטון היוצא והטיל עליהם את האחריות לזיופים.
הזמר הודח מהסבב השני בבחירות לנשיאות לאחר שקיבל 6,000 קולות פחות מיריבו ז'וד סלסטין. ועדת הבחירות המרכזית הודיעה אתמול כי בסבב הבחירות השני לנשיאות יתמודדו סלסטין, שזכה ב-22% מקולות הבוחרים, מול האשה הראשונה לשעבר של האיטי מירלנד מאניגה שזכתה ב-31% מהקולות.
האבנים נותרו על הכביש כעדות אילמת (צילום:רויטרס)
מחלקת המדינה של ארה"ב פרסמה היום הודעה בה הביעה דאגה לנוכח "התוצאות הבלתי הגיוניות" בבחירות לנשיאות האיטי. השגרירות אמריקנית בפורט-או-פרינס פרסמה אף היא הודעה בה קראה לאוכלוסיה לשמור על רגיעה והציעה להקים וועדה לבדיקת הטענות על זיופים, לכאורה.
סבב הבחירות השני לנשיאות צפוי להתקיים ב-16 בינואר במדינה, מוכת המשברים. הזוכה בבחירות ייצטרך להכנס לארמון הנשיאות, שניזוק קשות ברעידת האדמה שפקדה את האיטי אשתקד, ומשם לנסות ולשקם את המדינה הבלתי מתפקדת. השבוע פורסם אומדן חדש של הנפגעים ממגיפת הכולירה, וממנו עולה כי 2,120 בני אדם מתו מהמגיפה ויותר מ-90,000 נדבקו בה.
דו"ח: הכוח הנפאלי המקור למגיפה
וכאילו לא די בכך, הוגש אתמול גם דו"ח המוסיף עוד שמן למדורת הזעם וחוסר האונים. הדו"ח מאשש את השמועות בהאיטי ולפיהן כוח של חיילים נפאליים של האו"ם הוא המקור לפריצת המגיפה, שמוגרה באי לפני יותר ממאה שנים. בעקבות השמועות, ארעו בשבועות האחרונים עימותים בין אזרחי האיטי ובין כוחות האו"ם, והמתיחות טרם התפוגגה.
פרופ' ארנו פיארו, מומחה למגיפות הוזמן במיוחד מצרפת כדי לבחון את הטענות, והגיש כאמור אתמול את הדו"ח הבלתי-רישמי למוסדות האו"ם ולממשלת צרפת. דובר האו"ם פרסם היום תגובה בניו יורק בה הודגש כי "האו"ם אינו מקבל ואינו דוחה ת הדו"ח".
נציגות האו"ם בהאיטי פרסמה אף היא הודעה בה נאמר כי בדו"ח "אין ראיות חותכות וחד משמעיות המצביעות על הכוח הנאפלי של האו"ם כמקור לפריצת המגיפה". "נקבע כי המקור הוא נהר ארבוניט הסמוך למחנה האו"ם, אך אין בכך ראיה מוצקה הקושרת את המחנה למגיפה", צוין.