מגדרה ועד הרחק מחדרה: סיפור הקמת כפר סאלד
קיבוץ כפר סאלד נוסד תחילה בגדרה, הרבה יותר דרומה ממיקומו הנוכחי. מתמונותיו של גדעון שיפטן, שדאג להנציח את ראשיתו של הקיבוץ שנקרא אז "שער הנגב", ניתן ללמוד על הקמת הישוב עברי בא"י של שנות ה-30, שעשור לאחר מכן עבר צפונה
חבריי ומייסדי קיבוץ כפר סאלד שבצפון, הגיעו ב-1934 משלוש קבוצות של חברי תנועות הנוער בגרמניה, הונגריה וטרנסילבניה. הקיבוץ נושא את שמה של הנרייטה סאלד (על כך בכתבה הבאה) - מנהיגה ציונית, מראשי ארגון "הדסה" ומקימת בית הספר לאחיות הראשון בארץ.
בתחילה החלו מייסדי הקיבוץ לעבוד במשקי האיכרים בגדרה ולכן הקימו את קיבוצם שם. הם קראו למקום "שער הנגב" (באותן שנים היה זה באמת השער לנגב הבלתי מיושב). בהמשך הקימו במקום חקלאות ותעשייה. חלק מהחברים נדדו בעקבות עבודתם ברחבי א"י, וכך הגיע גדעון שיפטן עם חברים נוספים למפעל האשלג המוקם בסדום.
בזכות כישוריו בתחום הצילום, נותרו בידנו אותם צילומים נפלאים של הקמת המפעל. אבל כישורים אלו גם שימרו לנו את מראות הקמת ישוב עברי בא"י של שנות ה-30 - "שער הנגב".
קרוב לעשר שנים שהו חברי שער הנגב במקום, נולדו ילדים והוקמו בתים. מסיבות שאינן ברורות לי, עבר הקיבוץ בתקופת מאורעות 1939-1936 למקום לא רחוק מגדרה, ומוקם כישוב "חומה ומגדל" במקום שבו נמצא כיום קיבוץ חפץ חיים, אולם גם זה לתקופה קצרה, ובשנת 1942 עולים חברי הקיבוץ לגליל ומתיישבים במקומם כיום בכפר סאלד.
בכתבה זו נביא מצילומיו הנפלאים של גדעון שיפטן בישוב "שער הנגב" שליד גדרה. כיום נמצא במקום בית הספר לבנות "כפר אליהו", שחלק מהמבנים שהקימו מייסדי כפר סאלד במקום, עדיין משמש את מוסדות בית הספר. נשמח לעזרת הגולשים בזיהוי הדמויות בכתבה.
1. אחת ממשפחות גדרה אצלה עבדו חברי "שער הנגב", מי שמכיר את הנראים שיספר לנו
2. מבנה בגדרה
3. מטע חדש בשער הנגב
4. פגישה עם החבר אברהם הרצפלד מהמרכז החקלאי
5. שיחת קיבוץ
6. חברי שער הנגב הקימו נגרייה שהיתה גם מפעל לצעצועי ילדים. עזר בהקמת המפעל ובידע, יהודי שהצליח למלט את משפחתו ורכושו מצ'כוסלובקיה, שם עסק בייצור צעצועי ילדים
7. שמחה בשער הנגב - נרכש טרקטור חדש
8. מפעל טוויה – נול ידני
10-9. בעבודה
10.
11. אהל משפחתי
12. בניית חדר האוכל
13. טיפול חולים
15-14. אחד מענפי הקיבוץ היה אילוף כלבים
15.
20-16. ילדים זה שמחה
17.
18.
19.
20.
21. בריכת השחייה של הקיבוץ
22. כך טוו חוטים
23. המקלחת הציבורית
24. איפה שבאו "ייקים" - הביאו עמם גם קולטורה
- לכל כתבות "טיול לעבר"