נובמבר: אין גשם וצריכת המים זינקה ב-27%
צריכת המים עלתה דרמטית ביחס לחודש המקביל אשתקד, בגלל הצרכנים הביתיים אך גם בשל החקלאים, שכמעט סיימו את המכסות. במקורות מעריכים שהעליות קשורות בטמפרטורות הגבוהות ומזהירים: "משק המים במצב חירום אמיתי"
חודש נובמבר החם שבר שיאים לא רק במזג האוויר ובהיעדרו של הגשם, אלא גם בצריכת המים. מנתוני חברת "מקורות", שמתפרסמים כאן לראשונה, עולה כי צריכת המים הכוללת בחודש זה רשמה עלייה דרמטית של 27% ביחס לחודש המקביל בשנת 2009.
מנתוני צריכת המים החדשים עולה, כי בחודש החולף נצרכו כ-114 מיליון מטרים מעוקבים של מים - 24 מיליון מ"ק יותר מאשר נובמבר 2009. הבזבזנים הגדולים היו הציבור, כלומר הצרכנים הביתיים, אך גם המגזר החקלאי, שלאחרונה הצהירו כי לא יעמדו במכסות המים שהוקצבו להם.
הצריכה הביתית עמדה על פי מקורות על 55 מיליון מ"ק מים - גידול של 16% לעומת נובמבר 2009. החקלאים, שהיו התורמים המרכזיים לשיעור הצריכה הגדול, צרכו 53 מיליון מ"ק - עלייה של 46% בהשוואה לחודש נובמבר אשתקד.
במקורות מבהירים כי הצריכה הגבוהה של החקלאים כמעט והביאה לסיום מכסת המים שהוקצתה להם על ידי רשות המים. "חודש לפני תום השנה צרכו חקלאי ישראל 98.4% מתצרוכת המים השנתית שהוקצבה להם - שהם 626 מיליון מ"ק מתוך 636 מיליון מ"ק", נמסר.
התעשיינים מצידם, דווקא לא רשמו שינוי בצריכת המים. נתוני הצריכה בחודש נובמבר מלמדים על צריכת מים בהיקף של 6 מיליון מ"ק, בדומה לצריכה אשתקד.
העלייה בצריכה - בגלל הטמפרטורות
ב"מקורות" העריכו כי העלייה בצריכה קשורה בטמפרטורות הגבוהות מהממוצע שנרשמו בחודש נובמבר, ובהיעדר הגשם. חודש נובמבר המשיך את החודשים אוגוסט, ספטמבר ואוקטובר שגם הם היו חמים באופן חריג.
"נתוני צריכת המים מדאיגים מאוד ומעידים שמשק המים בישראל במצב חירום אמיתי", אמר מנכ"ל מקורות, עידו רוזוליו. "כדי להבטיח המשך אספקה של מים לבתי התושבים, הכנו תוכנית חירום שצפויה להוסיף כ-100 מיליון מ"ק למשק המים בשלוש שנים הקרובות".
במוקד תוכנית החירום יש קידוחי בצורת, מתקני התפלת מים מליחים ומפעלי השבת קולחים. התוכנית הוגשה לאישור רשות המים ומשרד התשתיות.
במסגרת פרויקט זה מתוכננים בשנתיים הקרובות קידוחים בכ-35 אתרים חדשים בצפון הארץ, שיאפשרו תוספת של 24 מיליון מ"ק למשק המים כבר בשנתיים הקרובות. גם ביחס לשנים 2013 ו-2014 מתוכננים שלושים קידוחים חדשים נוספים, שצפויים להוסיף 20 מיליון מ"ק למשק המים.
באקוויפרים, מתחת לפני הקרקע, חבויים מים מליחים, שהם מים בעלי רמת מליחות בינונית. בימים אלה נבנים מתקני ההתפלה למים מליחים באזור מישור החוף הדרומי אשר צפויים לעצור את מגמת ההמלחה באקוויפר.
בנוסף, מקורות מציעה להקים שלושה מתקני התפלה קטנים עבור מים מליחים. רוזוליו ציין כי "אנחנו מצפים שהממשלה תאשר לנו להתחיל בבנייתו המהירה של מתקן ההתפלה באשדוד, שהמים שיספק נדרשים בדחיפות למשק המים".