שתף קטע נבחר

כבאים: "עדיין לא שילמו לנו על מלחמת לבנון"

הכבאים בצפון עבדו במלחמת לבנון השנייה במשמרות כפולות וסיכנו את חייהם, אבל בית הדין לעבודה בחיפה דן מאז 2007 בתביעה של 78 כבאים, שטוענים שלא קיבלו חלק מהתשלום שהגיע להם על השעות הנוספות, בהיקף של חצי מיליון שקל. עורכת הדין: "למה צריך תביעה כדי להסכים על תשלום?"

אסון הכרמל הביא לידיעת הציבור את הכשלים הניהוליים האדירים במערך כיבוי האש בישראל. הכשלים הללו "כיכבו" גם בדו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול (ד'). אבל הכבאים בשטח ממש לא צריכים את הכתבות בתקשורת ואת הדו"ח כדי לדעת שמשהו רקוב בממלכת הכיבוי: הם חווים זאת בחיי היום יום שלהם. הסיפור הבא ממחיש זאת.

 

במלחמת לבנון השנייה פרצו בצפון מאות שריפות, ואיגודי הערים לכיבוי הכפילו את משמרות העבודה של הכבאים כדי שאלה יספיקו לכבות אותן. הכבאים, שבימי שיגרה עובדים במשמרת של 24 שעות ויוצאים הביתה ל-48 שעות, וחוזר חלילה, עבדו במלחמה במשמרות של 48 שעות ונחו ביניהן 24 שעות. במהלך המשמרות הארוכות הם עבדו בלא הפסקה וסיכנו את חייהם.

 

ארבע שנים וכסף אין

באותה תקופה סבלו עובדים רבים ברשויות המקומיות מהלנת שכר, וכך גם כבאים רבים, שמחצית שכרם משולמת מקופת הרשויות. אחרי המלחמה התברר שחלק מהכבאים לא קיבלו את שכרם אפילו על המלחמה עצמה. השכר שולם, אך מאז, במשך ארבע שנים, רודפים 78 כבאים בגליל המערבי אחרי תוספות השכר שהגיעו להם עבור השעות הנוספות שעבדו במלחמה.

 

"ההסכם הקיבוצי בין איגוד הערים לכבאות בגליל המערבי לבין הסתדרות וועדי העובדים מחייב את האיגוד לשלם לכבאים על כל שעה נוספת שכר גבוה פי ארבע מהשכר הרגיל", אומרת עורכת הדין של 78 הכבאים, ורד שדות, "כיוון שהכבאים עבדו במלחמה כמות היסטרית של שעות נוספות ושהם מודעים לבעיות התקציביות של האיגוד הם חתמו בעקבות המלחמה על הסכם חדש, שמוריד את התשלום מכ-400% לכ-250%. אבל גם הסכום הזה לא שולם להם במלואו".

 

"כשני שליש מהשעות הנוספות שולמו באיחור של חודשים שלמים", טוענת שדות, "שליש נוסף לא שולם עד היום הזה. הנציבות והאיגודים טענו שהממשלה (משרדי הפנים והאוצר, ת.ג) העבירה להם רק שני שליש מהסכום שהיו אמורים להעביר לתשלום השעות הנוספות ולכן הם קיצצו בכ-30% את מספר השעות הנוספות שנרשמו לכל כבאי".

 

ב-2007 הגישה שדות בשם הכבאים עתירה לבית הדין לעבודה בחיפה, ובה ביקשה להורות לנציבות ולאיגוד לשלם לכבאים את הכסף החסר. העתירה המקורית עמדה על סכום כולל של 700 אלף שקל לכל הכבאים יחד, ולאחר מכן, כשחלק מהכסף שולם היא צומצמה לסך של חצי מיליון.

 

"למה זה היה צריך להגיע לבית הדין"?

"הסכום שאנחנו מבקשים כולל את הקרן וכן ריבית צמודה והצמדה למדד בלבד, בלא ריבית פיגורים ופיצויי הלנה", אומרת שדות, "גם כך, יש כבאים שמגיע להם 13 אלף שקל".

 

למה הדיון בבית הדין נמשך כל כך הרבה זמן?

 

"היינו צריכים לשנות את הסכומים שביקשנו בכל פעם שהכבאים קיבלו כסף ולעשות בכל פעם מחדש את התחשיבים. מלבד זאת, הליכים משפטיים בארץ הם באמת ארוכים".

 

"אני לא מבינה למה זה בכלל היה צריך להגיע לדיון משפטי", מוסיפה שדות, "למה הם לא יכלו לשבת עם הכבאים, להציג להם את המצב, לדבר אתם כמו בני אדם על המגבלות ולסגור עניין? גם כל הפשרות הללו הן לא ראויות. למה לא לשלם מה שמגיע במקום להתמקח?"

 

"הדרישה שלכם חוצפנית"

"כבאים עבדו במלחמה כמו מטורפים, וכשהם באים לבקש את מה שמגיע להם, אז מהתלים ומתעתעים בהם", אומר יו"ר ועד הכבאים בגליל המערבי, ויקטור חזיזה.

 

"התקשרתי פעם אחרי פעם לנציב שירותי הכיבוי וההצלה, שמעון רומח, והתלוננתי על כך שלא שילמו, והוא אמר לי שהדרישה שלנו חוצפנית", מוסיף חזיזה, "במקום לשלם, הם מפעילים עלינו לחצים לבטל את התביעה, אבל אין לנו שום כוונה לוותר על מה שמגיע לנו".

 

"לפני שבועיים פגשתי במקרה פקיד בכיר באוצר, שאמר לי בצורה בוטה: 'אני רוצה שתבטל את התביעה כי לא מגיע לכם'. אמרתי לו: 'אם אתה מדבר ככה, נמשיך להיפגש בבית המשפט'".

 

באוצר טוענים שחלק מהבעיה בשירותי הכיבוי היא שיש לכם שכר גבוה ואתם מנהלים את התחנות בצורה בזבזנית.

 

"הבזבזנים האמיתיים הם פקידי האוצר. הם חסכו על ציוד, חסכו על תקנים, חסכו וחסכו, ועכשיו הם יצטרכו לשלם הרבה יותר בגלל כל החסכונות האלה. כל האסון שקרה בכרמל נגרם בגלל פקידי האוצר, רק בגללם. הם לבדם אשמים באיך שנראים שירותי הכבאות והם לבדם אשמים בכך ש-42 אנשים קיפחו את חייהם והם לא לוקחים על כך אחריות, אז זה לא מפתיע שהם לא לוקחים אחריות על השכר שהם צריכים לשלם".     

 

מנציבות כבאות והצלה במשרד הפנים נמסר בתגובה: "הנושא נמצא בדיון משפטי ואנו נמתין להחלטת בית הדין".

  

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "שכר הכבאים משולם להם ישירות על ידי האיגודים שברשויות המקומיות ולא על ידי האוצר, תלונות בנוגע לשכר יש להפנות לנציבות שירות הכבאות במשרד הפנים. יתרה מזו, על איגודי הכבאות ברשויות המקומיות מוטלת על פי חוק החובה לשלם את כל השכר לרבות שעות נוספות ללא כל קשר להתחשבנות שלהם מול נציבות שירות הכבאות במשרד הפנים".

 

לגבי טענתו של חזיזה, לפיה האוצר אשם באסון הכרמל, נמסר ממשרד האוצר: "הדברים לא ראויים לתגובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"למה בכלל היה צריך להגיע לבית משפט?"
צילום: עידו ארז
מלחמת לבנון. הכבאים עבדו פי שניים
צילום: תומריקו
השריפה בכרמל: הכבאים עדיין רודפים אחרי הכסף
צילום: AP
מומלצים