שתף קטע נבחר

 

ימים של חורף: מצפים לגשם, נערכים לשיטפונות

בכרמל מקווים לנקז את הגשם שלא יוכל לחלחל לאדמה השרופה, בגולן ממתינים לשלג שיפתח את עונת הגלישה. בערבה חוששים משובן של ההצפות מהחורף הקודם, בתל-אביב יזהירו את התושבים בטלפון. מצפון ועד דרום - כולם מחכים לגשם

כבר שכחנו איך שהם נראים, אבל הנה הם באים: ימים של חורף. התחזיות כבר הספידו את העונה הקרה וניבאו שנה שחונה, אבל למרות שהקיץ כבר זלג לתוך דצמבר, יגיע סוף כל סוף מזג האוויר הסוער ויישאר איתנו לפחות כמה ימים. מדן ועד אילת נערכות הרשויות לבוא הגשם, שעלול להביא עמו גם לא מעט צרות, כמו שיטפונות ומפגעים אחרים.

 

במועצה האזורית חוף הכרמל, שם עדיין מלקקים את הפצעים שהותירה שריפת הענק, נערכים בהתאם לתחזיות המנבאות שכמויות הגשמים הגדולות יגרמו לשיטפונות. כתוצר לוואי של השריפה, לא תוכל הקרקע באזור לספוג את כל המים שתוריד הסופה.המטאורולוגים הסבירו כי החום הגבוה של האש גרם לקרקע להפוך לכזו שתדחה כל טיפת מים שתנסה לחלחל לתוכה. במצב כזה, עלולים הממטרים להפוך מגשמי ברכה לקללה אמיתית.


עין הוד. אחרי האש, מגיע הגשם (צילום: מתי אלמליח)

 

במועצה בחרו שלא להמתין לרגע האחרון, והדובר, אבי ברומברג, סיפר כי חמישה טרקטורים נשלחו לשטח כדי לפנות ולנקות את כל תעלות הניקוז ביישובי הסביבה וביניהם. לתושבים נמסרה הנחיה לנקות גם בעצמם את תעלות הניקוז בסביבותיהם, כדי לאפשר זרימה חלקה של מי הגשמים. מניסיון העבר, נחשבים היישובים פורדיס, צרופה ומגדים כמועדים לפורענות בימי הגשם. כמו כן, יפעלו מוקדי חירום טלפוניים, שיהיו זמינים במספרים: 109 ו-04-8136500.

 

מעט צפונה משם, נערכת גם חיפה לבוא הגשמים העזים. בעירייה מסרו כי צוותים מטעמם פשטו על שוחות הניקוז השונות כדי לוודא שהן אכן פנויות. נוסף על כך, יועמדו בכוננות בימים הקרובים קבלנים שידאגו לפינוי אזורים מוצפים, והמוקד העירוני יתוגבר.

 

בגולן מחכים לשלג בחרמון - ולמים שיחדשו את המאגרים

מזרחה משם, ברמת הגולן, נערכים בהתרגשות לרדת השלג הראשון. חתולי השלג והמפלסות באתר החרמון כבר הוכשרו לשימוש, ובצה"ל התכוננו לקראת אפשרות שיתבקשו לסייע בפתיחת צירי תנועה שיחסום השלג. נוסף על כך, הוכנו גם המוצבים בגזרה לימי הקור ולמשקעים הרבים שצפויים לרדת במהלכם.

 

"שלג ראשון ברכבל העליון צפוי להתחיל לרדת בשבת", אמרה מנכ"לית אתר החרמון, רחל בר-אל. היא מקווה כי בניגוד לשנים הקודמות - תביא הסופה כמות משקעים כזאת שתאפשר גלישה באתר במקביל לפתיחת עונת המבקרים בו. "התחזיות מדברות על כ-240 מילימטרים של משקעים, שאם הם אכן ירדו, צפויים להיערם 45 סנטימטרים של שלג ברכבל התחתון ויותר מ-70 בעליון".


השמיים עדיין כחולים, אבל מפלסות השלג כבר מוכנות (צילום: אביהו שפירא)

 

ביישובי הגולן הושלמו גם כן ההכנות למזג האוויר הסוער. החקלאים שם ממתינים בקוצר רוח לבוא הגשמים, ובמקביל הוכרזה כוננות בצוותי החירום. החורף שאיחר לבוא הותיר את 14 מאגרי המים ברמה כמעט ריקים לגמרי, וכעת מצפים שם שהגשמים יפיחו בהם שוב חיים.

 

על מאגרי המים אחראית אגודת מי-גולן, ויושב-הראש שלה, יגאל חן, אמר כי "בשיאם, יכולים המאגרים להכיל 36 מיליון מ"ק. לפי התחזית, אמורים לרדת בצפון הגולן כ-25 מילימטרים של גשם, ובמרכזה ודרומה כ-150 עד 200 מילימטרים. הגשם הזה צפוי לגרום לאיטום האדמה, מה שיסייע למים לזרום ולהצטבר במאגרים".

 

עם זאת, הביע חן חשש כי במידה שכמות הגשם שתרד תהיה פחות מכפי שצופה, "עשרות מילימטרים בודדים לא יוכלו לאטום את האדמה וכך לא נוכל להינות ממי הגשמים. השנה, בגלל שהחורף איחר לבוא, נאלצו החקלאים להשתמש בכל רזרבות המים שלהם עד סוף נובמבר".


הרכבל בחרמון. הנוף ייצבע לבן? (צילום: אביהו שפירא)

 

המערכת החורפית הממשמשת ובאה אמנם לא תביא שלג לצפת, אך שם נערך המוקד העירוני כדי לספק מענה למפגעים שעלולים לגרום משבי הרוח העזים. באמצעות מערכת מסרונים סלולרית, ינחו צוותי החירום יותר מ-2,000 משפחות כיצד לנהוג במצבים חריגים. נוסף על כך, תתוגבר פעילות צוותי השטח.

 

כמו בצפון, גם בירושלים לא נותרו אדישים אל מול תחזיות מזג האוויר. העירייה נערכה בכוננות מוגברת, שבמסגרתה יופעל החל ממחר חדר מצב מיוחד שיאויש בכמות כפולה של מוקדנים, בניסיון לספק מענה הולם לכל מפגע שתגרום הסופה. מחלקת הגננות העירונית הונחתה להישאר בכוננות, כדי שעובדיה יהיו מוכנים לצאת בהתרעה קצרה ולספק מענה מהיר למפגעים סביבתיים שונים שעלול לגרום מזג האוויר, כמו קריסת עצים.

 

אנשי חברת "הגיחון", תאגיד המים והביוב של ירושלים, נערכו בצוותים שיוקפצו למבצעי שאיבות ממקומות שבהם יקוו המים לכדי הצפות. לצדם, מתכוננים אנשי מחלקת הבטיחות העירונית לטפל במקרים שמזג האוויר הסוער יגרום לנזקי רכוש. מחוסרי הדיור ונזקקים אחרים יטופלו על-ידי המחלקה לקידום נוער ורווחה, והמוקד הטלפוני 106 יפעל בכוננות מוגברת.

 

שנה אחרי ההצפה הקטלנית: בערבה לא לוקחים סיכונים

לפי התחזיות, לא צפויה המערכת החורפית הקרובה להוריד משקעים רבים בדרום. למרות זאת, נמנעים בערבה מלקחת סיכונים מיותרים - במיוחד אחרי שהחורף הקודם באזור גבה חיים. "אנחנו עוקבים כל הזמן אחר מזג האוויר והתחזיות. אנחנו סבורים שהסערה לא תתרכז בנגב ובערבה, אבל מאז האירוע שחווינו בשנה שעברה עסקנו בשיקום ותיקונים שונים של התשתיות לקראת החורף הזה", אמר עמי שחם, מנכ"ל רשות הניקוז ערבה.

 

הסכנה הרבה ביותר, לדברי שחם, טמונה באזור הגבול שבין עקבה לאילת. "מדובר בסביבה בעייתית. נכון שיש שם גבול בין שתי מדינות, אבל לשיטפונות זה לא משנה. המים זורמים תמיד למקום הנמוך ביותר. בין ישראל לבין ירדן אין תיאום בנושא הניקוז או מערך משותף ראוי. יש סכנה להצפות, כולל בבתי המלון באילת, בסביבות מעבר הגבול, בשדות החקלאיים של חבל אילות ועוד. זה מפחיד אותנו מאוד, עד כדי כך שזה מדיר מעינינו שינה".


מראות החורף הקודם בערב (צילום: שלום שטוקלמן, עין יהב) 

 

מי שבכל זאת נותר רגוע יותר הוא אלעד סקר, פקח יחידת החילוץ ערבה. הוא סיפר כי המתנדבים אומנם נערכו לימים הסוערים הקרובים, אך למרות זאת אינו צופה שאלה יהיו חריגים דוגמת אירועי אשתקד. "כמו תמיד, בתחילת החורף, אנחנו נערכים בכוננות, בודקים את הציוד ומרעננים את הנהלים. יחד עם זאת, במהלך כל השנה אנחנו מוכנים לפעול. יש אומנם תחזיות קודרות על שיטפונות וסופות חול, אבל אני מאמין שנתבדה".

 

תל-אביב: חשש להצפות בשכונות הדרום

בגוש דן לא נותרו אדישים אל מול תחזיות מזג האוויר. ימי החורף הראשונים ידועים לשמצה ככאלה שבהם פושטים השיטפונות, כמעט מדי שנה, בשכונות הדרום של תל-אביב, כמו שכונת התקווה, הארגזים ופלורנטין. צוותי התפעול תוגברו כדי לתת מענה מספק ומיידי במקרים של הצפות, קריסות עצים, היפערות בורות בכבישים, שיבוש פעולת הרמזורים ומפגעים נוספים.

 

גם מערכי הכיבוי העירוניים נערכו לבוא הסופה, והניידות המיוחדות, הביוביות, מנופי הגבהים ואמצעי חירום נוספים כבר עומדים מוכנים לצאת לשטח. תושבי האזורים בעלי רמת סיכון גבוהה להצפות יקבלו בימים הקרובים הודעות קוליות אוטומטיות בטלפון, שיקראו להם להיערך בהתאם למזג האוויר הסוער. בעירייה ריעננו את חדרי החירום ואת מרכזי הפינוי, כדי שאלו יהיו ערוכים גם למצב שבו יפונו תושבים מבתיהם מאימת מפלס השיטפונות העולה.


תושבי האזורים המסוכנים יוזהרו בטלפון. תל-אביב (צילום: יעל צור)

 

המרכזים שאליהם יפונו תושבים שבתיהם יוצפו הם: מרכז קהילתי ברבור בדרך ההגנה 135, שישרת את תושבי שכונות עזרא והארגזים. מרכז קהילתי בית פרנקפורט, ברחוב קיציס 23, לטובת תושבי שכונת הדר יוסף. מרכז קהילתי לב יפו, ברחוב נחל שורק 1, לתושבי העיר דוברי העברית, מרכז קהילתי ערבי-יהודי שברחוב קדם 109, עבור תושבי יפו דוברי הערבית, ומרכז קהילתי נווה אליעזר ברחוב ששת הימים 6, לתושבי שכונת התקווה, כפר שלם וידידיה.

 

בשכנה ממזרח, בני ברק, השקיעו לא פחות מ-350 אלף שקלים במבצע ניקיון שבמסגרתו פונו כל תעלות הניקוז בעיר. בתחנת הכיבוי בעיר הוכרזה כוננות מיוחדת לקראת הגשם, והיא תפעל במקרי חירום גם בשבתות - בניגוד ליתר השירותים העירוניים. אנשי הכיבוי יעמדו בקשר גם עם כונני מפלס נחל הירקון, כדי לתת התראה מבעוד מועד לדיירי האזורים הסמוכים לנחל במקרים שזה יעלה על גדותיו ויאיים להציף את הסביבה.

 

בהכנת הכתבה השתתפו אחיה ראב"ד, חגי עינב, רונן מדזיני, אילנה קוריאל ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בין ובתוך שוחות. מנקים את תעלות הניקוז בתל-אביב
צילום: יעל צור
רחל בר-אל. ממתינה לבוא השלג
צילום: אביהו שפירא
מגלשות השלג כבר מוכנות בגולן
צילום: אביהו שפירא
מומלצים