שתף קטע נבחר
 

רוצים לעשות מכה במכירות בחו"ל? זה מסוכן

הסיפורים על רווחי העתק של ישראלים העובדים במכירות בחו"ל בכריסמס נשמעים מפתים. בפועל - המדינות החמירו את הענישה והאכיפה של חוקי העבודה והסכנות, מקנס של אלפי דולרים ועד שנת מעצר, הן מרובות ולא משתלמות

חולמים על לעשות כסף בחו"ל? סיפורי רווחי העתק של חברים שמכרו בעגלות בכריסמס עושים לכם חשק? כדאי שתשקלו זאת שוב. המשבר הכלכלי העולמי ורמת האבטלה הגבוהה, אילצו את הממשלות השונות ברחבי העולם להגביר את האכיפה כנגד העובדים הזרים, ובכלל זה גם כנגד הישראלים הצעירים אשר מידי שנה טסים לעבוד תקופה קצרה בחו"ל על מנת "לעשות מכה" בעגלות הממוקמות בקניונים, ב"מובינג", ניקוי שטיחים וכיוב'.

 

 

חלק מן המדינות לא מסתפקות עוד באיומי גירוש, אלא נוקטות סנקציות חריפות כנגד הרוכלים, לעיתים עד כדי כליאה, גירוש והטלת קנסות כבדים. בין המדינות שהחמירו באופן משמעותי את האכיפה במהלך השנה האחרונה, ניתן לציין את ארה"ב, בריטניה וסינגפור.

 

קנס של עד 15 אלף דולר בסינגפור

סינגפור הפכה ליעד מועדף עבור ישראלים רבים. מנתונים שפורסמו לאחרונה על ידי איגוד קמעונאי סינגפור עולה, כי במהלך השנה האחרונה עלה מספר העגלות של ישראלים בקניונים בסינגפור ב-30% לעומת השנתיים הקודמות.

 הרשויות בסינגפור הגבירו לאחרונה את מספר הבדיקות שנערכות בדוכנים של ישראלים, מתוך כוונה ברורה לאכוף את חוקי ההגירה, אשר מופרים חדשות לבקרים.

 

הרשויות בסינגפור מדווחות על שורת מעצרים של עובדי דוכנים שעבדו באופן בלתי חוקי, ואשר החזיקו באשרה המתירה להם לבקר במדינה לצרכים חברתיים בלבד. עבודה בסינגפור ללא אשרת עבודה תקפה היא בניגוד לחוק ועלולה לעקר כליל את מטרת הטיול: במקום לחסוך כסף, עלול העובד הישראלי, במקרה הטוב, להיפרד מסכום של 5,000 דולר שיוטל עליו כקנס. במקרה הרע הוא גם ייקנס וגם ייכלא לשנים עשר חודשים.

 

מבחינת בעלי החברות מדובר בעונש כבד הרבה יותר. בעלי חברות שייתפסו כשהם מעסיקים עובדים ללא אשרת עבודה תקפה, צפויים לשאת בקנס שיכול להאמיר עד ל-15 אלף דולר לעובד זר, או מעצר של עד שנה, או שניהם.

 

המציאות מלמדת שאשרות העבודה שניתנות כיום בסינגפור, אינן מיועדות לעובדים בעבודות כמו מכירה בקיוסק בקניון, אשר אינה דורשת כל ניסיון קודם. בסינגפור קיימת אשרת עבודה מסוג "S" אשר מחייבת את העובד הזר להרוויח שכר שנע בין 1,300–1,900 דולר אמריקני. בהענקת אשרה זו אמורות הרשויות לשקול שיקולים של שכר, השכלה, ניסיון תעסוקתי וסוג העבודה.

 

שכר מובטח - לא מכירות

לכאורה זוהי אשרה מתאימה גם למפעלי קיוסקים בקניונים, אך בפועל מתעוררות מספר בעיות אשר שומטות את הקרקע מתחת לאפשרות לעבוד שם ברוכלות כחוק. ראשית החברה יכולה להעסיק באשרה זו רק 10% מכוח העבודה שלה. בנוסף השכר הנדרש כשכר מינימום צריך להיות מובטח - ולא מותנה במכירות בפועל.

 

חלק בלתי מבוטל מן הישראלים אשר עובדים בחו"ל כרוכלים, מוכרים בעיקר תמונות, מוצרי קוסמטיקה ומוצרים למטבח. חלקם הגדול לא מפנים את העובדה כי לטקטיקת המכירה האגרסיבית שלהם יש מחיר פלילי ותדמיתי. כך למשל, שיטוט קצר בפורומים סינגפוריים מעלה שלל תלונות ועדויות של מקומיים על הטרדה מצד הישראלים, לצד עצות כיצד לחמוק מהם.

 

במדינות רבות ובפרט במדינות המזרח רואים המקומיים במהלכי המכירה של הישראלים – כחציית גבול, בעיקר כאשר אנשי המכירות נוגעים בלקוחות ללא הסכמתם. על אף שבישראל זה לא נראה יוצא דופן, מבעד לעיניים הסינגפוריות מדובר על חדירה גסה לפרטיות.

  

איסור כניסה לארה"ב למשך שנים ארוכות

גם ארצות הברית, אשר מהווה יעד מועדף על ישראלים רבים, הגבירה בשנה האחרונה את האכיפה באמצעות גידול במספר ובהיקף הפשיטות המבוצעות על ידי זרוע האכיפה הכפופה למשרד לביטחון פנים. הגידול בפשיטות, ההחמרה בענישה וזמינותם של מאגרי הנתונים, יוצרים מצב בו אדם שעובר על חוקי ההגירה בארה"ב יצטרך לשלם על העבירות כשינסה, במהלך העתיד, להיכנס שוב לארה"ב או לכל אחת מן המדינות אשר עימן יש לה הסכם הדדיות. אלו עלולות לסרב כניסה לאותם אנשים.

 

עובדים ישראלים המעוניינים לעבוד בארה"ב לתקופה קצרה של מספר חודשים כחוק נדרשים למצוא מעביד שיוציא עבורם אשרת H-2B. בניגוד לעבר קשה כיום הרבה יותר לקבל אשרה כזו מכיוון שעל המעסיק להוכיח כי אין עובדים אמריקנים בעלי כישורים מספיקים אשר מוכנים לבצע את העבודה.

 

נוסף על כך דורשת רשות ההגירה של ארה"ב מהמעסיקים הישראלים לפרסם ולהגיש בקשה נפרדת ביחס לכל מחוז בארה"ב בו הם מעוניינים להעסיק ישראלים ולפרסם מודעה בעיתון שמודיעה כי הם מעוניינים לאייש את משרת המוכר בקניון.

 

המעבידים אף מחוייבים לשמור עותק מכל אחת מן הפניות של המועמדים. האמריקנים דורשים מהמעסיק שמפרסם את ההודעה, להתייחס לכל פנייה בנפרד, לזמן את הפונים ובמקרה שיימצא כי זה אינו מתאים לעבודה, הרי שחלה החובה לנמק מדוע. 

  

מעצר, גירוש ואיסור כניסה לבריטניה

גם באירופה מצבם של מהגרי העבודה רחוק מלהיות מזהיר - ובייחוד בבריטניה שם דווח לפני כמה שבועות על מספר ישראלים שנעצרו לאחר שנתפסו עובדים באופן לא חוקי בקניון. מלבד העובדה שהם יגורשו, סביר להניח כי הרשויות יאסרו עליהם להיכנס לממלכה, לפרק זמן של עד עשר שנים. בנוסף לגירוש ואיסור הכניסה צפויים העצורים "לבלות" בבית המעצר לפרק זמן של מספר ימים.

 

אשרת עבודה זמנית מקבלים כאלו שהתקשרו בחוזה עבודה עם חברה שבסיס האם שלה הוא באנגליה, אך אין בכך די. על המבקש להוכיח לשגרירות הבריטית כי כישוריו המקצועיים לעבודה זו כוללים ניסיון תעסוקתי בדרג ניהולי לרבות תעודה אקדמאית.

 

הממשל הבריטי אינו רואה בעבודת רוכלות כמקצוע העונה לקריטריונים האלו ולפיכך, הסיכוי לקבל את האשרה קטן מאוד. לאחרונה אף הוחלט להגביר את הפיקוח באופן משמעותי ולאכוף ביתר שאת את הנהלים.

 

אל תיבנו על עבודה בויזת סטודנט

ויזה נוספת שכוללת היתר עבודה הינה ויזת סטודנט שמאפשרת עבודה במהלך הלימודים כאשר מספר שעות העבודה לשבוע מוגבלות לעשרים שעות עבודה בשבוע. אם בעבר נטו הרשויות שלא לאכוף זאת, הרי שכיום, נוסף לכך, לא מתאפשר שלא להגיע בקביעות ללימודים. המוסד האקדמאי מחויב לקיים רישום נוכחות ועל כן, סטודנט שלא יפקוד את מוסד הלימודים כנדרש, יאבד את ויזת הסטודנט שלו.

 

אלו הן רק דוגמאות מעטות להגבלים, ההחמרות והקנסות שהשלטונות במדינות המועדות לכניסת עובדים זרים מטילות על אותם עובדים לא חוקיים. גם אם הדשא של השכן נראה ירוק יותר, צבעו מתעמעם אחרי כמה ימי מעצר וחותמת שחורה בדרכון - כדאי לבדוק מה מותר ומה אסור במדינות היעד, ואם אתם בכל זאת מתכננים "לעשות מכה" - עשו זאת לאחר שהשגת אשרת עבודה.

 

הכותב הוא עו"ד, מומחה לדיני ניוד מומחים ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו.

 


פורסם לראשונה 23/12/2010 12:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוכן ברחוב
צילום: איוי לרר
צילום: איי פי
בבריטניה עובדים זרים לא חוקיים מבלים במעצר ומגורשים
צילום: איי פי
עורך דין צבי קן תור
צילום: סיון פרג'
מומלצים