איזה ציוד לגילוי וכיבוי אש אתם חייבים בבית?
למרות שהתקן מחייב זאת, יתכן שאינכם מכירים כלל את הציוד הבסיסי לגילוי וכיבוי אש, ויתכן שבבניין שלכם יש ציוד חסר ולא תקין. צפו בכתבה ולמדו אלו אמצעים אתם חייבים שיהיו בבית כדי לכבות שריפה לפני שהיא מתפשטת
האם בבניין שלכם יש ציוד לגילוי וכיבוי שריפות? כל בניין צריך מטפים, זרנוקים וברזי כיבוי, שעברו בדיקה שנתית; אבל יתכן מאוד שהציוד בבניין שלכם לא תקין או חסר. צפו בכתבה ולמדו מהם האמצעים הפשוטים שצריך בבית, כדי לכבות שריפה כשהיא בחיתוליה.
- בבית פרטי: כדאי שיהיה מטף וגלאי עשן.
- מטפים לבתים: מגיעים בשני גדלים: 3 ו-6 ק"ג. והם ממולאים בגז (הלון או פחמן דו חמצני) או באבקה שהיא חומר עכב בעירה. ישנם גם מטפי קצף, אולם הם פחות מתאימים לבתים. המחירים נעים בממוצע בין 200 ל-300 שקל, לא כולל מע"מ.
- מה במטף: מטף מגיע עם נצרה, שעון ופלומבה. השעון צריך להיות על ירוק, ובלי פלומבה המטף לא תקין לשימוש משום שתתכן דליפה. את המטף מפעילים באמצעות שחרור הנצרה.
- תקינות המטף: אם עשיתם שימוש במטף - חובה להחליפו. אם לא השתמשתם במטף, דאגו שאיש מקצוע יבדוק אותו פעם בשנה. אם הכל תקין, תתבקשו להחליף את חומר המילוי אחרי 6 שנים (כשמדובר באבקה) או אחרי 12 שנה (כשמדובר בגז).
- מערכות לגילוי עשן: אפשר להתקין גלאי עצמאי שאינו מחובר למערכת כלשהי, ועולה בין 100 ל-30 שקל, ואפשר להתקין מערכת לגילוי עשן שגם מתקשרת אליכם ואל מכבי האש בעת שריפה. מערכת כזאת תעלה 3,000 שקל ומעלה.
מה קורה בבנייני דירות?
- בבניין דירות חשוב שיהיו: מטפים, גלגלונים, זרנוקים, מזנקים וברזי כיבוי. הגלגלון מאכלס צינור שמחובר למקור מים. הזרנוק זה צינור ואת המזנק מחברים אליו כדי שהמים יותזו בעוז.
- חפשו את הארון עם המדבקה: כל הציוד הזה אמור להיות מאוחסן בארון כיבוי (עמדת כיבוי אש) שמותקן על-ידי איש מקצוע בעלות של 1,500 עד 2,500 שקל. הארון הזה חייב לעבור בדיקה שנתית, בגלל בלאי, חסר וגניבות.
- ארון בכל קומה: בבניינים גבוהים - ישנה חובה לצייד כל קומה בעמדת כיבוי אש.
- ברזי כיבוי: גם הברזים אמורים לעבור בדיקה שנתית כדי לוודא את תקינותם.
- ספרינקלרים: בבניינים רבי קומות, מעל תשע קומות, ובבניינים עם חניון תת קרקעי, חובה להתקין גלאי עשן וספרינקלרים. ספרינקלרים, שעולים 30 שקל ליחידה, הם ראשי ממטרות קטנים, שמכילים מדחום קטן. בזמן שהחום עולה לטמפ' שריפה הם מתחילים להמטיר מים.
- התקנה מונעת שריפה: מסקרים עולה שב-96% מהמקרים, סרפינקלרים תקינים מנעו שריפה. במגדל שלום השריפה התפשטה במהירות כיוון שהספרינקלרים לא תוחזקו היטב.
- קצר חשמלי: רוב השריפות בבתים נגרמות כתוצאה מקצר חשמלי. לכן בית משותף חייב לערוך בדיקת תקינות של מערכת החשמל המשותפת.
- קצר חשמלי בארון החשמל: הקצר חשמלי, נגרם לרוב בארון החשמל. מספיק כבל רופף אחד, מגע בין לוחות, כדי להצית ניצוץ שיגרום לשריפה.
- כיבוי שריפה בארון החשמל: אפשר להתקין בארון החשמל מכשיר שנקרא ארודון, שמכבה באמצעות גז את הארון ברגע שהטמפ' בו מטפסת מעל 68 מעלות, ויכול גם להתחבר לפסק האוטומטי הראשי ולנתק את הבית מחשמל.
- בדיקת חשמלאי: בנוסף, הזמינו חשמלאי שייבדוק מפעם לפעם את ארונות החשמל בכניסה לביתכם, בעלות של 500-200 שקל.
- מתקין ובודק מוסמך: כשאתם מזמינים מתקין ובודק בקשו ממנו להגיע עם אסמכתאות ממכון התקנים, תעודות ותעודה שמזהה אותו כמוסמך, וכוללת תמונה.
ייעוץ מקצועי: וינברגר מנחם, ממונה בטיחות אש בכיר, חברת ביקורת כיבוי אש
מנעו את השריפה
צילום: דלית שחם
מומלצים