מטר מטאורים הג'מינידים
חגיגה לעיניים צפויה למתבוננים בשמיים בלילה שבין שני לשלישי בשבוע הבא, אז יגיע מטר המטאורים ג'מנידים לשיאו עם כ-120 מטאורים בשעה. צפייה נעימה!
האירוע המשמעותי הגדול של השבוע הבא הוא מטר המטאורים ג'מינידים, הנובע מקבוצת תאומים (ג'מיני), ששיאו יהיה בלילה שבין ה-13 ל-14 בדצמבר. מטר זה הוא אחד ממטרות המטאורים העשירים ביותר והקצב הצפוי בשיאו הוא כ-120 מטאורים בשעה.
הקצב הוא תאורטי והוא מחושב לקצב שהיה נראה לו נקודת המוצא של המטאורים הייתה מצויה מעל הראש כאשר תנאי התצפית אופטימליים. אלא שהשנה חוברים כמה גורמים המפריעים לצפייה במטר: הראשון הוא הירח ששוקע לקראת חצות הלילה ושאורו יפריע לצפייה במטר בחלקו הראשון של הלילה. הגורם השני הוא גשמי הברכה הצפויים לשטוף את מדינתו השחונה השבוע.
קבוצת תאומים זורחת באופק המזרחי עם רדת החשיכה בישראל ומגיעה לרום מרבי, כמעט בזניט, כשעתיים לאחר חצות, כך שבחציו השני של הלילה אפשר לצפות למטר עשיר. שיא המטר צפוי בשעות הצהריים דווקא (13:00 שעון ישראל) ב-14 בחודש ולפיכך השיא לא ייראה מישראל, על אף שאפשר לצפות בקצבים נאים של המטר בלילה שלפני ואחרי השיא.
מתצפיות שנעשו במטר בשנים האחרונות נראה שיש לצפות לכמה שיאים משניים – הראשון ב-13 בדצמבר בשעה 20:40 שעון ישראל, כאשר קבוצת תאומים תהיה מצויה מעל האופק המזרחי והירח כמעט ברום השמים.
שיא משני שני צפוי בלילה שבין ה-13 ל-14, בשעה 4 לפנות בוקר, כאשר הירח כבר ישקע ואילו קבוצת תאומים תמצא מערבה מהזניט לכיוון האופק המערבי. כרגיל, במטרות מטאורים חשוב להדגיש שאין צורך במשקפות או בטלסקופים, אלא יש להביט לכיוון השמים (רצוי לכיוון הזניט בשעות המאוחרות של הלילה). המטאורים נראים בהם בכל מקום.
מהם מטאורים?
מטאורים הם חלקיקי אבק שמסתם אינה עולה על חלקיקי הגרם. המטאורים המשויכים למטר הג'מינידים נעים במהירות בינונית של 35 ק"מ לשנייה ומקורם באסטרואיד פא'תון ובכך הם נבדלים ממרבית מטרות המטאורים שמקורם בשביטים. חלקיקי האבק נשרפים כליל לאחר כניסתם לאטמוספירה ואינם מגיעים לפני הקרקע.
מטר המטאורים הבא שייראה מישראל יהיה מטר המטאורים קואדרנטידים ששיאו צפוי בין ה-3 ל-4 בינואר 2011. הוא צפוי לתת תצוגה מרשימה שתלווה בליקוי חמה חלקי, הגדול ביותר שייראה מישראל בעשור הבא, בבוקר המחרת.
מי שיחמיץ את המטר יכול להתנחם בכמה אירועים נוספים במערכת השמש, בעיקר התקבצויות. ההתקבצות הראשונה היא בין כוכבי הלכת חמה ומאדים ב-13 בדצמבר: שניהם כוכבי ערב הנראים בקושי רב מעל האופק המערבי מיד לאחר השקיעה ולכן כדי להבחין בהם יש צורך בשמים צלולים ונקיים.
כוכב חמה יחלוף מעלה אחת בלבד צפונית למאדים. ב-14 בחודש הירח יחלוץ צפונית לזוג כוכבי הלכת המרוחקים – צדק, הגוף הזוהר ביותר בשמים אחר הירח, ואורנוס, המצוי כמעלה אחת צפונית לצדק ונראה היטב במשקפת שדה או בטלסקופים קטנים.
מעברים בהירים של תחנת החלל הבינלאומית
השבוע ייראו כמה מעברים בהירים של תחנת החלל הבינלאומית בשמי ישראל. כל המעברים ייראו בשעות שלפני זריחת החמה.
המעבר הראשון של תחנת החלל ייראה בבוקרו של ה-14 בדצמבר, ממש לפני זריחת החמה, בונוס לאלו שיצפו במטר הג'מינידים. הוא יהיה מעניין ביותר כיוון שהתחנה תראה בסמיכות רבה לכוכב הלכת שבתאי.
במעברים בשעות הבוקר תחנת החלל תתחיל להראות בכיוון צפון מערב כאשר היא מגיחה מהצל שמטיל כדור הארץ בשעה 06:12:10 מכיוון צפון מערב. היא תחלוף מעט צפונית לקבוצת תאומים ולשני הכוכבים הבהירים שבה, קסטור ופולוקס, אולם גולת הכותרת תהיה המעבר הצמוד לכוכב הלכת שבתאי בשעה 06:16:45 עת היא תעבור כמעלה אחת צפונית לשבתאי.
כחצי דקה מאוחר יותר היא תחלוף כמה מעלות דרומית לנוגה העולה מעל האופק הדרומי. תחנת החלל תשקע באופק הצפון מזרחי בשעה 06:21:05.
המעבר הבהיר השני של תחנת החלל יהיה בבוקרו של ה-16 בדצמבר. התחנה תגיח מתוך צל כדור הארץ בשעה 05:30:20 (כ-30 מעלות מעל האופק). היא תנוע לכיוון צפון מזרח ותשקע באופק הצפון מזרחי בשעה 05:36:35. בתחילת המעבר תחלוף התחנה מעט צפונית לקסטור ופולוקס בקבוצת תאומים.
מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי.
ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet.