שתף קטע נבחר

 

קלינטון: לא נוכל לכפות פתרון על הצדדים

מזכירת המדינה האמריקנית מביטה קדימה, על רקע כישלון שיחות ההקפאה: בנאום ב"כנס סבן" הבהירה כי ישראל והפלסטינים צריכים לרצות בהסכם, וקראה לצדדים להתגמש בנושאי הליבה. "ארה"ב לא תהיה משתתפת פסיבית", הדגישה

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, קראה הלילה (שבת) לישראל ולפלסטינים להתחיל לדון בסוגיות הליבה, בהן נושאי הגבולות, הבנייה בהתנחלויות וירושלים. בנאומה ב"כנס סבן" הנערך בוושינגטון הדגישה קלינטון כי ארצות הברית תמלא תפקיד אקטיבי במגעים ותדרוש מהצדדים להגמיש עמדותיהם בנושאי הליבה, אולם הבהירה כי לא תוכל לכפות פיתרון על ישראל והפלסטינים. במקביל, יגיע בימים הקרובים השליח האמריקני ג'ורג' מיטשל לירושלים ורמאללה, ויציג לצדדים הצעות גישור אמריקניות להמשך המשא ומתן.

 

"אינכם צריכים לקרוא מברקים דיפלומטיים כדי לדעת שאנו נפגשים במהלך תקופה מורכבת במאמצים להשגת שלום במזרח התיכון", פתחה קלינטון את דבריה בהתייחסה להדלפות ויקיליקס.

"אני רוצה להתמקד הערב בדרך קדימה, בהמשך מעורבותה של אמריקה לסייע לצדדים להשגת פתרון של שתי מדינות שיביא אחת ולתמיד סוף לקונפליקט בין ישראל לפלסטינים".

 

"הגיעה העת להתמודד עם נושאי הליבה של הקונפליקט: נושאי הגבולות והביטחון, ההתנחלויות, המים, הפליטים וירושלים עצמה", אמרה מזכירת המדינה.

 

קלינטון אף פרטה את הנקודות הרגישות בכל אחד מהנושאים העומדים על הפרק. "בעניין הגבולות, על שני הצדדים לדעת בדיוק איזה חלק שייך למי. עליהם להסכים על גבול אחד שישורטט על מפה ויפריד את ישראל מפלסטין", הבהירה.

 

בסוגיית הפליטים הודתה קלינטון כי מדובר בנושא רגיש, אולם יש "להשיג הסכמה צודקת וקבועה שתמלא את צרכי שני הצדדים". מזכירת המדינה התייחסה גם להמשך הבנייה בהתנחלויות, ואמרה כי "עמדת הממשל האמריקני לא השתנתה ולא תשתנה. איננו מקבלים את הלגיטימיות של המשך הבנייה בהתנחלויות". היא הוסיפה כי הבנייה תפגע בעתידה של ישראל ובתהליך השלום.

 

בעניין ירושלים הודתה קלינטון כי מדובר בנושא הרגיש מכולם, וכי "לא ייתכן שלום ללא הסכמה בנושא". היא הביעה תקווה כי באמצעות רצון טוב תושג הסכמה שתשמור על מעמדה של העיר בעיני כל הצדדים. לנושא זה התייחס שר הביטחון אהוד ברק, שהשתתף גם הוא בכנס, והביע תמיכה במתווה של ביל קלינטון משנת 2000 - מערב ירושלים והשכונות היהודיות לישראל, השכונות הערביות לפלסטינים.

 

"ארצות הברית לא תהיה משתתפת פאסיבית"

קלינטון הזכירה כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נפגש בחודשים האחרונים כמה פעמים עם נשיא הרשות, מחמוד עבאס (אבו מאזן) בוושינגטון, ירושלים ושארם א-שייח. לדבריה, היא אף נועדה בפרטיות עם שני המנהיגים לשיחות שהגדירה כ"משמעותיות מאוד, שהבהירו את הפערים עליהם יש לגשר".

 

היא הוסיפה כי הצדדים מעוניינים להמשיך במאמצים להשגת הסכם. "השגת מטרה זאת לא תהיה קלה. הפערים בין שני הצדדים אמיתיים. הדרך להשיגה היא באמצעות גמישות מלאה בעניין נושאי הליבה", אמרה. לדבריה, וושינגטון תמשיך למלא תפקיד מרכזי במגעים. "ארצות הברית לא תהיה משתתפת פאסיבית. אנו נדרוש מהצדדים להגמיש את עמדותיהם בנושאי הליבה, ונשאל שאלות קשות תוך ציפייה לתשובות".

 

עם זאת, ציינה קלינטון כי אין די בתמיכה האמריקנית. "ארצות הברית והקהילה הבינלאומית לא יוכלו לכפות פתרון. על הצדדים עצמם לרצות בכך", אמרה. לדבריה, כבר בימים הקרובים יגיע לאזור השליח האמריקני המיוחד ג'ורג' מיטשל, שיציג לצדדים הצעות גישור אמריקניות להמשך המשא ומתן.

 

היא אף הדגישה כי ארצות הברית תעמיק את תמיכתה במאמצי בניית המדינה הפלסטינית, "משום שאנו מכירים בכך שמדינה פלסטינית, שתוקם באמצעות משא ומתן, היא בלתי נמנעת".

 

אמש נועדה מזכירת המדינה בנפרד עם יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, ועם שר הביטחון ברק. במרכז השיחות עמד

ניסיונה של קלינטון לברר את המצב הפוליטי בישראל ואת מידת הגיבוי שמעניקה "קדימה" להחלטות הממשלה בנושא התהליך המדיני.  מוקדם יותר נפגשה גם עם ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, ובהמשך היא אמורה להיפגש גם עם ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. שאלות קשות
צילום: AFP
נתניהו. ארה"ב תדרוש גמישות
צילום: גיל יוחנן
אבו מאזן. נפגשו בחודשים האחרונים
צילום: AP
מיטשל. יציג הצעות גישור
צילום: AP
מומלצים