שתף קטע נבחר

 

סוף שנת המס: איך ננצל את ההטבות בחיסכון?

האם כדאי לעצמאי להפקיד כסף לקרן השתלמות לקראת סוף 2010? מתי אפשר לפדות כספים מקופת הגמל ללא מס? לפי מה מחושב השכר הקובע לפנסיה? מומחי בית ההשקעות פסגות ו"ממון" עונים לשאלותיכם

לקראת סוף השנה ערך "ממון" קו פתוח לקוראי "ידיעות אחרונות" עם צוות של מומחים בתחום החיסכון הפנסיוני מבית ההשקעות פסגות. מדריך.

 

1. אני שכיר. האם זה מחייב אותי לפתוח קופה נוספת לצורך הפקדות סוף שנה, או שאני יכול להפקיד לקופה שהמעסיק פתח לי?

 

אם אתה שכיר, חלק ממשכורתך לא מבוטח, ואתה מעוניין לנצל את הטבות המס המגיעות לך בהפקדה לקופת גמל, עליך לפתוח קופת גמל חדשה במעמד עצמאי. ניתן לעשות זאת בקלות יחסית וללא עלות בגין פתיחת הקופה. קופת הגמל שמעסיקך פתח בשביל היא קופה שכירה, כלומר קופה שההפקדות אליה כוללות חלק עובד וחלק מעביד. לא תוכל להפקיד אליה באופן עצמאי.

 

חשוב לזכור כי בגין ההפקדה לקופת הגמל במעמד עצמאי תיהנה מהטבות מס גדולות, וכי הכספים שתצבור בקופה העצמאית ישולמו לך כקצבה בגיל הפרישה עם שאר הכספים הפנסיוניים שתחסוך בקופתך השכירה.

 

2. מה ההבדל בין הפקדה לקרן השתלמות להפקדה לקופת גמל בנוגע להטבות מס בהפקדות סוף שנה?

 

קופת גמל היא חיסכון פנסיוני לטווח ארוך, כלומר כספים הנחסכים לגיל פרישה. כספים אלה ניתנים למשיכה בצורת קצבה חודשית בהגיעך לגיל הפרישה. ההטבות הניתנות בעבור ההפקדה לקופת גמל הן ניכוי וזיכוי, וגובהן תלוי בסך הכנסתך ובמעמדך בקופה, כלומר אם אתה שכיר או עצמאי בעל עסק.

 

קרן השתלמות היא חיסכון לטווח הבינוני, וניתנת למשיכה לאחר שש שנים בלבד או לאחר 3 שנים למטרות השתלמות, וכן לאחר 3 שנים במקרה שהעמית הגיע לגיל פרישה. הטבת ניכוי בעבור ההפקדה לקרן השתלמות תינתן לך רק אם אתה עמית עצמאי.

 

חשוב לזכור כי גם שכירים וגם עצמאים נהנים מפטור ממס רווח הון על הרווחים שנצברו הן בקופת גמל והן בקרן השתלמות. הפטור ממס ניתן בקופת גמל לכל סכום, ובקרן השתלמות עד לתקרת ההפקדה הקבועה בתקנות מס הכנסה.

 

3. אני עצמאי. בדקתי עם רואה החשבון שלי, והוא אמר לי איזה סכום עליי להפקיד לקרן השתלמות. איך אקבל את הטבת המס בפועל?

 

ראשית, כדי ליהנות מהטבות מס עוד השנה עליך לבצע את ההפקדה בהקדם, לפני 31.12.2010. לאחר מכן, בסביבות מרס, תקבל מהחברה המנהלת את קרן ההשתלמות שלך את הדו"ח השנתי, ובו ספח אישור הפקדות לצורכי מס. עליך להגיש אישור זה לרו"ח על מנת שיבקש בשבילך את הטבת המס לה אתה זכאי (ניכוי).

 

4. עד לאפריל 2009 הייתי שכיר בחברת היי-טק, והמעסיק פתח לי קרן השתלמות. באפריל עזבתי את מקום העבודה והפכתי לעצמאי. האם אוכל להפקיד באופן עצמאי לקרן ההשתלמות שלי? מהם שיעורי ההפקדה?

 

לא ניתן להפקיד באופן עצמאי לקרן השתלמות במעמד שכיר. עליך לפתוח קרן השתלמות חדשה במעמד עצמאי ולהפקיד אליה. אינך נפגע לעניין הוותק, שכן ניתן לבצע החלת וותק בין הקרן השכירה לקרן העצמאית, כלומר כאשר הקרן הראשונה תהפוך לנזילה, ובתנאי שאין הפקדות מקבילות (ולא אמורות להיות שכן אתה כבר לא שכיר), תוכל למשוך את 2 הקרנות.

 

בנושא שעורי ההפקדה יש לציין כי מכיוון שאתה היום עצמאי בלבד, ואין לך שכר מבוטח ע"י המעסיק, אתה יכול להפקיד לקרן ההשתלמות 7% מהכנסתך השנתית (עד לתקרת הכנסה של 243 אלף שקל) וליהנות מ-4.5% הוצאה מוכרת. יש באפשרותך אף להפקיד את מלוא התקרה המוטבת על סך 17,040 שקל וליהנות מפטור ממס רווח הון ללא קשר להכנסתך השנתית.

 

5. אני עצמאי שמעוניין להפקיד לקרן השתלמות ומפקיד אחת לשנה. ההכנסה השנתית שלי היא 100 אלף שקל ברוטו. מהן הטבות המס להן אהיה זכאי בגין ההפקדה?

 

כדי ליהנות מהטבות המס (ניכוי) אתה יכול להפקיד 7,000 שקל בשנה. בשביל ה-2,500 שקל הראשונים לא תקבל הטבת מס, ורק בגין ה-4,500 הנוספים תיהנה מניכוי במס. באפשרותך להפקיד עד 17,040 שקל בשנה וליהנות מפטור ממס רווח הון במשיכה.

 

כלומר, במקרה שלך תוכל להפקיד עוד 10,040 שקל לקרן, אמנם לא תקבל עליהם הטבת מס בהפקדה (לא יותרו לך בניכוי), אך הרווח בגינם יהיה פטור ממס במשיכה.

 

איך תשמרו על הכסף

6. אני גמלאי מעל גיל 70, מקבל גמלה ברוטו מפנסיה תקציבית של כ-20 אלף שקל בחודש, ומשלם מס שולי של 30% מס הכנסה. כמה אני יכול להפקיד כדי ליהנות מהטבות מס?

 

בהנחה שהכנסתך השנתית ברוטו עומדת על 240 אלף שקל, סכום ההפקדה המקסימלי בקופ"ג שיאפשר לך ליהנות מהטבות מס הוא 31,104 שקל, שהם 16% מתקרת הכנסה של 194,400 שקל בשנה, כשאתה נהנה מ-11% ניכוי (החזר בגובה המס השולי) ו-5% זיכוי בגובה של 35%.

 

7. אני גמלאית בת 68, ויש לי קופת גמל עצמאית עם כספים שהפקדתי בהוראת קבע אחרי 2008. לפני כמה חודשים אמרו לי שאם אמשוך את הכספים בסכום אחד אשלם מס של 35%. מה אני יכולה לעשות? אני זקוקה לכסף.

 

בנובמבר האחרון נכנס לתוקף תיקון 5 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) ובו הוראת שעה שקובעת כי עמית שהיה בן 60 ב-31.12.2007 ויש לו קופת גמל שהופקדו בה כספים אחרי 1.1.2008, ש"ננעלו לקצבה," יוכל למשוך את הכספים בסכום חד פעמי אך בניכוי 15% מס על הרווח הנומינלי.

 

מכיוון שאת עומדת בתנאים אלו באפשרותך לבקש במהלך 2011 למשוך את הכספים. יש להגיש את בקשת המשיכה עד 31.12.2011. לאחר מועד זה לא ניתן עוד למשוך את הכספים כסכום הוני. תיקון 5 נתן חלון הזדמנויות למשיכת כספים למי שהיה בן 60 בסוף 2007. חשוב להזכיר כי לפי תיקון 3 ניתן למשוך את הכספים שהופקדו מתחילת 2008 רק במשיכה קצבתית, ולא במשיכה חד-פעמית.

 

8. אני בן 50, ולדעתי ב-15 השנים האחרונות לא הגשתי שום בקשה לתיאום מס. יש לי קרן השתלמות שלא פדיתי, הכספים נזילים ובמעמד עצמאי. האם אוכל לקבל הטבת מס בגין שנים שעברו?

 

הפקדה לקרן השתלמות לעצמאי אכן מזכה בהטבת מס. עליך לבקש מהקרן אישור הפקדות לצורכי מס על כל שנות ההפקדה ולפנות לרו"ח או יועץ מס בשביל לבדוק אפשרות להגיש בקשה לפקיד שומה לקבל את הטבות המס.

 

9. אני בן 45. אם אני פותח היום קופת גמל ומפקיד בה סכום בהתאם להטבת המס המגיעה לי, ובעוד כ-5 שנים ארצה למשוך אותה. אילו עלויות מס, אם בכלל, יהיו לי במקרה כזה?

 

באשר לקופ"ג, החוק קובע כי הפקדות שמבוצעות לאחר 2008 מיועדות לקצבה. כלומר החל מגיל 60 (גיל פרישה מוקדם) ניתן לקבל את הכספים בצורת קצבה. על כן, אם אתה מחליט למשוך את הכסף שלא כדין בגיל 50 ובהתאם להוראות התקנות כיום, תשלם על כל הצבירה מס בשיעור המס השולי שלך ולא פחות מ35% למעט חריגים שהוגדרו בחוק.

 

10. יש לי קופת גמל (במעמד עצמאי) שהוריי פתחו לי לפני 20 שנה. בדקתי עם רו"ח, והוא אמר לי שאני יכול להפקיד אליה השנה סכום מסוים ולקבל הטבת מס. האם אוכל להוציא את הכסף בשנה הבאה?

 

אף כי הכספים שהפקידו הוריך לפני 20 שנה הם נזילים, כספים שמופקדים לקופת גמל החל מ-01.01.2008 המיועדים לקצבה בלבד. המשמעות – לא תוכל למשוך אותם בשנה הבאה, אלא בהגיעך לגיל פרישה וכקצבה חודשית. עם זאת, הטבות המס שלהן אתה זכאי בהפקדה לקופת הגמל הן הטבות שתיהנה מהן עוד השנה לפי הכנסותיך. בנוסף, חשוב לזכור כי הפקדת כספים חדשים לקופת גמל אינה משפיעה על הכספים שהופקדו בה קודם לכן. הכספים הנזילים בקופתך יישארו נזילים גם לאחר ההפקדה, ואותם תוכל למשוך בכל עת.

 

11. אני עצמאי. אמרו לי שאני יכול להפקיד 17,010 שקל לקרן ההשתלמות בשביל לקבל הטבת מס. זה אומר שאני לא יכול להפקיד לשם עוד סכום מעבר לכך?

 

עצמאי בעל עסק זכאי להטבת ניכוי (הוצאה מוכרת) על הפקדה לקרן השתלמות עד תקרה של 17,010 שקל בשנה. התקרה נקבעת על פי 7% מתקרת ההכנסה המזכה, שהיא 243 אלף שקל בשנה. אם אתה מרוויח פחות מ-243 אלף שקל בשנה, עליך לחשב 7% מהכנסתך המזכה, וזהו הסכום בעבורו אתה זכאי להטבה.

 

בנוסף להטבה זו אתה זכאי להפקיד עד 17,040 שקל בשנה, ללא קשר לגובה הכנסתך, וליהנות מפטור ממס רווח הון על הרווחים שיצטברו בקופה בגין הפקדה זו. תוכל להפקיד גם סכומים נוספים לקרן, אך עבורם לא תיהנה מהטבת הניכוי בעבור ההפקדה ולא מפטור ממס רווח הון בגין הרווחים שתצבור.

 

12. אני שכיר בעל שליטה. מהם שיעורי ההפקדה לקרן השתלמות שאני יכול להפקיד?

 

המשכורת החודשית המרבית שההפרשה בגינה לקרן השתלמות תהיה פטורה ממס רווח הון היא 15,712 שקל. שיעור ההפקדה המרבי המוכר לחברה כהוצאה הוא 4.5%. בעל השליטה מחויב להפקיד לפחות 1/3 מהפקדת החברה, ושיעור ההפקדה המרבי שבאפשרותו להפקיד הוא 1.5%.

 

חשוב לציין כי החברה יכולה להפקיד 7.5% ובעל השליטה יפקיד 2.5% (כמו הפקדה של עמית שכיר). ההוצאה שתותר לחברה בניכוי היא רק ,4.5% אך לבעל השליטה לא תהיה זקיפת הכנסה (הגדלת השכר החייב במס הכנסה), והוא לא יחויב בתשלום מס רווח הון במשיכה בגין 3% הנוספים שהחברה הפקידה עבורו.

 

13. אני עצמאי, וברצוני להפקיד לקרן השתלמות. מהו הסכום המקסימלי שאוכל להפקיד בשביל ליהנות מפטור ממס על הרווחים?

 

עצמאי יכול להפקיד 7% מהכנסתו השנתית המזכה עד תקרת הכנסה של 243 אלף שקל בשנה וליהנות מהוצאה מוכרת על 4.5% (חובה להפקיד תחילה 2.5% שאינם מוכרים לצורכי מס). באפשרות העצמאי לנצל את מלוא ההפקדה המוטבת 17,040) שקל) ללא קשר להכנסתו המזכה, וליהנות מפטור ממס רווח הון במשיכה. חשוב לציין כי לא ניתן לבצע החלת ותק בין שתי קרנות השתלמות במעמד עצמאי (משיכת קרן צעירה על ידי ניצול נזילות של הקרן הוותיקה). על כן, במקביל להפקדת הכספים בקרן הוותיקה ביותר של העצמאי, קיימת חשיבות לפתיחת קרן חדשה בכל שנה לצורך צבירת הוותק.

 

14. אני עצמאית, ומפקידה כבר 5 שנים לקופת גמל. מהם שיעורי ההפקדה והטבות המיסוי שלהם אני זכאית?

 

הפקדות בקופת גמל מאפשרות קבלת קצבה חודשית בגיל פרישה בהתאם לסכומים שצבר העמית. תקרת ההכנסה השנתית המזכה בשנת 2010 לעמית עצמאי בגינה ניתן להפקיד לקופת גמל וליהנות מהטבות מס, היא 194,400 שקל. שיעור ההפקדה מההכנסה הוא ,16% כאשר החלוקה היא: 11% מוכרים לצורך ניכוי (ההטבה למעשה היא בגובה המס השולי), ובנוסף, 5% מוכרים לזיכוי (ההטבה בגינם היא של 35%). לפיכך, הסכום המרבי להפקדה הוא 31,104 שקל, שמזכה את המפקיד בהטבת מס.

 

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או פנסיוני ו/או מס ו/או תחליף לייעוץ/שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ומומלץ להתייעץ עם יועץ מס ומשווק/ יועץ השקעות/ פנסיוני בנוגע לכדאיות ההשקעה והטבות המס הספציפיות. פסגות עוסקת בשיווק השקעות ופנסיוני ולא בייעוץ, ולה זיקה למוצרים המנוהלים על ידה. במידע עלולות ליפול טעויות, והמידע המלא מצוי בהוראות הדין כפי שיהיו מעת לעת.

 

מילון מונחים

* זיכוי ממס בגין הפקדה לקופ"ג: הפחתת הסכום שישלם יחיד למס הכנסה. הזיכוי הוא 35% מההפקדה לקופ"ג, עד לסכום התקרה הנקוב בפקודה ובתקנות מס הכנסה. מההטבה ייהנו שכיר ועצמאי. כלומר זיכוי הוא החזר מס קבוע שאינו תלוי באחוז המס ששילמת.

 

* ניכוי ממס בגין הפקדה לקופ"ג: הקטנת ההכנסה החייבת במס בשל הפקדה לקופ"ג, בשיעורים ובסכומים הנקובים בפקודה ובתקנות מס הכנסה. גובה ההטבה תלוי בשיעור המס של היחיד. מההטבה ייהנו עצמאים ושכירים שיפקידו באופן עצמאי לקופ"ג, בגין חלק השכר שהמעסיק אינו מפקיד עבורם לביטוח פנסיוני. כלומר ניכוי הוא החזר מס התלוי בגובה המס (השולי) ששילמת.

 

* תקרת הכנסה מזכה: אותו חלק שכר של שכיר או הכנסה של עצמאי, לגביו ניתן לקבל הטבות מס זיכוי וניכוי בגין הפקדות לביטוח פנסיוני. תקרת ההכנסה המזכה לשנת :2010 לשכיר 8,100 שקל לחודש (97,200 שקל לשנה) לעצמאי 16,200 לחודש (194,400 שקל לשנה).

 

* הפקדה מוטבת: הסכום להפקדה לקרן השתלמות, שיהיה פטור ממס רווח הון בעת המשיכה במועד הזכאות. ההפקדה המוטבת לשנת 2010 לשכיר - 18,854 שקל לשנה, ולעצמאי - 17,040 שקל לשנה.

 

* הכנסה מבוטחת: המשכורת בגינה מפקידים המעסיק והעובד תשלומים לביטוח פנסיוני.

 

* קרן השתלמות לשכירים: קופה אליה מפקידים המעסיק והעובד כספים בשיעורים של עד 7.5% (המעסיק) ו2.5%- (העובד). ניתן למשוך את הקרן לפי הכללים הבאים: בתום 6 שנים, או בתום 3 שנים במקרה של משיכה לטובת השתלמות מקצועית ובהתאם לתנאים הקבועים בתקנון הקרן, או בתום 3 שנים בהגיע העובד לגיל פרישה חוקי, 64/67 (גברים/ נשים).

 

* קרן השתלמות לעצמאים: קופה המיועדת לעצמאים. ניתן להפקיד אליה עד 7% מההכנסה השנתית המזכה ועד תקרת הכנסה שנתית של 243 אלף שקל לשנת 2010. סך ההפקדה המקסימלי הוא 17,010 שקל לשנה, כאשר הסכום המהווה עד 2.5% מההפקדה אינו מוכר, ו-4.5% הנותרים מוכרים לעצמאי לצורכי מס.

 

* קופת גמל משלמת לקצבה: קופת גמל לשכירים או לעצמאים, המאפשרת לחוסך בה לקבל בגיל הפרישה קצבה ישירות מהקופה. "קופות משלמות" קיימות בפוליסות קצבה בחברות ביטוח ובקרנות הפנסיה.

 

* קופת גמל לא משלמת לקצבה (קופ"ג הונית לשעבר): קופת גמל לשכירים או לעצמאים, שהחוסך בה יידרש בגיל הפרישה להעביר את הצבירה שהפקיד בה לאחר 1/2008 ל"קופה משלמת לקצבה" וממנה לקבל קצבה. במקרים מסוימים ניתן לקבל כספים ישירות מהקופה הלא משלמת.

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תחמיצו את ההטבות
צילום: Index Open
מומלצים