עובדי טקסטיל הפגינו בבנגלדש - ופוזרו באש חיה
עשרות אלפי עובדים, שמחו על שכרם הנמוך, הפגינו ברחבי המדינה. לפחות 3 נהרגו, ובהם נהג ריקשה, ויותר מ-100 נפצעו. בתגובה, סגרה ענקית טקסטיל קוריאנית 17 מפעלים
לפחות שלושה בני אדם נהרגו ויותר מ-100 נפצעו בהתנגשויות אלימות שארעו היום (א') בין רבבות עובדי טקסטיל ובין כוחות המשטרה בבירת בנגלדש דאקה, ובעיר צ'יטגונג בדרום מזרח המדינה.
כתבי סוכנויות הידיעות הזרות דיווחו כי עשרות אלפי עובדי הטקסטיל מחו על משכורותיהם הנמוכות ועל תנאי העסקה ירודים. בתגובה הודיעה ענקית הטקסטיל הקוריאנית "יונגון" כי החליטה לסגור את כל 17 מפעליה במדינה.
שוטרים בדאקה, בירת בנגלדש (צילום:AFP)
מהמשטרה דווח כי רבבות המפגינים מחו על כך שענקי הטקסטיל הפועלים במדינה בדרום מזרח אסיה הבטיחו בחודש שעבר להעלות את משכורות העובדים ולהעמידם על שכר מינימום, אך לא עמדו בהבטחותיהם. העובדים הזועמים יצאו לרחובות ומהמשטרה נמסר כי ההפגנות יצאו מכלל שליטה והפכו לאלימות. המשטרה פיזרה את המפגינים בגז מדמיע וירתה אש חיה לעברם.
משבה הודין, מפקד המשטרה בעיר צ'יטגונג, מסר כי "לפחות שלושה בני אדם נהרגו, בהם נהג ריקשה שנהרג מפגיעת אבן בראשו. כמו-כן, 50 מפגינים נפצעו באזור התעשייה בעיר, לאחר שיותר מ-20 אלף מפגינים תקפו תחנת משטרה והסבו נזקים למפעלי תעשיית טקסטיל בעיר. המפגינים העלו באש מכוניות, היכו שוטרים ויידו אבנים ולבנים לעבר כוחות לפיזור הפגנות".
"ההפגנות יצאו מכלל שליטה ולא נותרה בידינו ברירה אלא לפתוח באש חיה לעבר המפגינים", אמר שייח' עבד אל-חסן, קצין משטרה אחר בצ'יטגונג.
בבירה דאקה מחו כ-4,000 איש, רובם נשים. המפגינות העלו באש שתי מכוניות וחסמו את הכביש המהיר. גם בעיר רופג'אנג, כ-30 ק"מ מצפון מזרח לדאקה הפגינו אלפי עובדי טקסטיל. מפקד המשטרה במקום, ביסוואס אפזל-חוסין, מסר כי "לפחות 5,000 מפגינים השתוללו במפעל טסקטיל בבעלות קוריאנית וגרמנית. הם הסבו נזקים למפעל, לאחר שטענו כי הבעלים הבטיחו להם העלאה בשכר ושיפור בתנאי התעסוקה, אך לא עמדו בהבטחותיהם. המשטרה פיזרה גז מדמיע וירתה בירי בכדורי גומי לעבר המפגינים".
בבנגלדש נערכו במשך השבועות האחרונים הפגנות רבות של עובדי הטקסטיל, והממשלה העלתה בעקבות זאת את שכר המינימום במגזר זה. אולם למרות ההחלטה, המעסיקים לא העלו את השכר. בבנגלדש ישנם כ-4,500 מפעלי טקסטיל של מיטב חברות האופנה המערביות ובהן וול-מראט, זארה, H&M ומארקס אנד ספנסר ועוד. שכר המינימום נקבע בחודש שעבר על 30 אירו, במקום כ-15 אירו עד היום.
3.5 מיליון בני אדם מועסקים בתעשיית הטקסטיל בבנגלדש. מדובר בסקטור המהווה 80% מכלל הייצוא במדינה.