שתף קטע נבחר
 

תוכנית פעולה: הדרכים לעזור לבן משפחה לרזות

האתגר: לגרום לבן משפחה שסובל מעודף משקל לרזות. הדרך להשגת היעד: תוכנית פעולה מפורטת לכל המשפחה. התוצאה: חיזוק הקשר המשפחתי ובן משפחה רזה ומאושר יותר

כשהתחלתי לעבוד על הכתבה הבנתי שסוף־סוף ניתנה לי ההזדמנות לסגור חשבון עם הקרובים לי ביותר, אלה שכל כך רוצים שארזה אבל איכשהו יוצא להם בדיוק ההפך. בני משפחתי היקרים, בכל הפעמים שהערתם, עקצתם, לגלגתם, פשוט גרמתם לי להתנפל על הבורקס הראשון שנקלע בדרכי.

 

אני יודעת שהכל נעשה מאהבה, ואתם בסך הכל רוצים לראות אותי רזה יותר, בריאה יותר ומאושרת, אבל איך לומר בעדינות, הדרך שלכם לא הייתה משהו...

 

הכתבה הזאת, שהוכנה בעזרתן של ארבע נשות מקצוע, מתארת את הדרך הנכונה לגרום לבן משפחה להפחית במשקל, והיא מוקדשת באהבה למשפחתי ולמשפחות רבות אחרות. מטעמי נוחות, נעשתה הפנייה לבן משפחה ממין זכר, אולם יש לראות בתכנים התייחסות זהה לשני המינים.

 

ממששים את הדופק

כבדו את זכותו של יקירכם להיות שמן

לפני שאתם מניעים את הגלגלים, זכרו שלכל אחד יש זכות להיות שמן. זה לא פשע. מטרת הכתבה היא לא לאנוס את בן משפחתכם להיכנס לתהליכים שכלל אינו מוכן להם או לא מעוניין בהם. אי אפשר ליצור מוטיבציה יש מאין. לעומת זאת, בצעדים קטנים מצדכם תוכלו להנגיש את השינוי המיוחל ולספק לו את התחושה שכדאי לו לעשות מאמץ, כי הרווח בסופו של דבר עולה על המחיר הנדרש.

 

אל תפלשו לטריטוריה שלו

שאלו אותו אם הוא מוטרד מעודף המשקל ואם הוא רוצה לדבר על זה. שינוי לא יכול לבוא ממקום של מאבקי כוחות. אם הוזמנתם להיכנס למרחב הפרטי שלו, שאלו אותו אם אפשר לעשות משהו כדי להקל עליו בתהליך השינוי, ואם כן איך הוא היה רוצה לקבל את העזרה.

 

קבלו את האמביוולנטיות שלו

לכל אדם יש פרופורציות משלו ל"בעד ונגד". לא טבעי שאדם ירצה רק "לרדת במשקל" או רק "לא לרדת במשקל". לפעמים הוא ירצה להתאמץ כדי להשיל את הקילוגרמים המיותרים, ולפעמים סוגיית ההשמנה לא תעניין אותו. קבלו את הפעמים שבהן הוא מתנער מתהליך ההרזיה ועושה, בין השאר, דברים שאינם "בריאים" או מעודדים ירידה במשקל. ככל שתוכלו להכיל את הדו־ערכיות שלו לדיאטה, כך תימנעו ממצב של מאבק כוחות ותוכלו להנגיש עבורו את האפשרות לשינוי.

 

בונים סביבה ידידותית

שמשו מקור השראה

הפנימו כלל ברזל: אדם שבעצמו לא מנהל אורח חיים בריא, לא יכול לשמש דוגמה. השראה ודוגמה צומחות מהסתכלות על אנשים שחיים בריא, נהנים ומשדרים את הרווח שהם מפיקים מכך: הם אנרגטים, נמרצים ואופטימיים. אבל שימו לב שלא לעבור את הגבול. אל תעשו זאת בהפגנתיות, אחרת תעוררו התנגדות.

 

בררו מהו המקור לעודף המשקל

חשבו לרגע מה לדעתכם המקור לעודף המשקל: האם בשפע הפיתויים המצויים בבית? האם הוא שקוע בעבודה במשך כל היום, ובלילה הוא מתנפל על כמויות גדולות של אוכל? האם הוא לא ישן טוב בלילה ואז במהלך היום זולל כמויות גדולות של פחמימות כדי "להחזיק" את עצמו ער? האם הוא נוהג לרבוץ שעות ארוכות מול המחשב או הטלוויזיה ולפצח גרעינים? איתור הסיבה יסייע לכם לבנות יחד אסטרטגיה מתאימה למלחמה בהשמנה.

 

הרחיקו מכשולים מהבית

מספרת ד"ר ציפי העצני, פסיכולוגית קלינית: "כשהייתי ילדה די שמנמנה, דאגו הוריי להכניס הביתה את דברי המתיקה הכי טובים שיש. זו הייתה גם הסיבה שכולם מסביבי רק חיכו לרגע שבו יוכלו לבקר בביתי. מצד שני, הוריי לקחו אותי לשומרי משקל. כלומר, הייתה כאן סתירה בין המודעות והרצון שלהם שילדתם תהיה במשקל תקין ובין הסביבה שלא הלמה את המטרה שלהם".

 

כדי ליצור סביבה ההולמת את המטרות, אל תציבו מכשולים. הרחיקו מהבית את כל הממתקים ואת המזון המתועש. אין טעם להכין עוגות ומאפים שיקשו על בן המשפחה שרוצה לרדת במשקל. עם זאת, לא צריך לוותר על המתוק. אין כמו פירות טריים ויבשים לשמש חלופה טבעית, טעימה ודלת קלוריות יחסית.


הרחיקו מהבית את כל הממתקים ואת המזון המתועש (צילום: index open)

 

תומכים ומכילים

השתמשו בתזכורות

כשאדם הסובל מעודף משקל רוצה לעשות שינוי, הוא נאלץ להשקיע אנרגיה עצומה כדי להתמודד עם הקשיים. מקור 50% מהקשיים במלחמה שלו כנגד הפיתוי, ו־50% הנותרים במלחמה כנגד ההרגל המזיק.

 

אדם שנלחם בהרגל, נלחם

למעשה בעצמו. הוא רגיל לאכול את העוגה לצד הקפה או לזלול בורקס בדרך לעבודה. עכשיו הוא צריך מאמץ והרבה מאוד תזכורות כדי לעשות סוויץ' ולשנות את ההרגל. עם זאת, תזכורת עלולה להיות פולשנית ומרגיזה. זכרו שאף אחד לא אוהב שמורידים לו את הסנדוויץ' מהיד שנייה לפני הביס.

 

אתם רואים שהוא חוזר להרגליו הרעים? אמרו לו בעדינות משפט בנוסח: "ראיתי שבזמן האחרון חזרת להרגל שלך לאכול עוגה, היית רוצה שאזכיר לך מדי פעם לפני שאתה חוזר להרגל?". אם נעניתם בחיוב, שאלו איך הוא היה רוצה שתזכירו לו. הכינו תוכנית מפורטת, המבוססת על תיאום וסיכום. אם התזכורת מעוררת בו התנגדות, רדו מזה.

 

תנו בו אמון

בן המשפחה זקוק לאמון שלכם בייחוד כשהוא אינו מצליח. עודדו אותו ואפשרו לו לספר לכם על המעידות בלי שתשפטו אותו. העבירו לו מסר שאתם לא רואים את מי שהוא היום אלא את מי שהוא יכול להיות. וכמו שהוא מנהל מצוין או תלמיד טוב, כך הוא יכול ומסוגל להצליח ולנהל היטב את דרך החיים החדשה שבחר בה. האמון הוא הדלק לשינוי.

 

התאמצו למענו

אחת הבעיות עם אדם שסובל מעודף משקל היא זמינות המזון. אם הוא ממהר לצאת לעבודה ולא לוקח איתו סנדוויץ', הוא יחטוף עוגיות זמינות בזמן רעב. כשהוא חוזר הביתה עייף ולא מוצא אוכל מוכן, הוא יתנפל על המקרר. עזרו לו. הכינו לו את הסנדוויץ' בבוקר, דאגו למגוון ירקות חתוכים יפה על מגש, ובשלו מרק שימתין לו במקרר.

 

מגייסים את כ-ו-ל-ם

הנהיגו כללים חדשים בבית

שבו יחד כל בני המשפחה, וגבשו כללים שיעזרו לכם להתכוונן לשינוי בהרגלי החיים. את רשימת הכללים תלו על המקרר. הנה כמה כללים שתוכלו לשלב ברשימה:

 

אוכלים אך ורק בישיבה, ורק ליד שולחן האוכל; צ'יפס ומטוגנים אוכלים רק בחוץ; לא מכניסים הביתה שתייה ממותקת; אוכלים את הארוחות בשעות קבועות; שותים מים לפני שאוכלים.

 

הפחיתו שעות מסך

נכון שלפעמים אחרי יום קשה ומעייף, כיף להשתרע על הספה ולבהות בטלוויזיה, אבל קבלו החלטה משותפת בבית, לכבות את הטלוויזיה בימים מסוימים ובשעות שאתם תקבעו.

 

אתגרו את בני הבית

יש דרכים רבות לאתגר את בני המשפחה כדי לצרוך מזון בריא יותר. למשל, הטילו משימה על כל אחד מבני הבית שבמסגרתה יהיה עליו להכין יום אחד בשבוע ארוחת ערב/צהריים מזינה, דלת שומן וטעימה. תוכלו להיעזר בספרי בישול בריא או בשפע המתכונים המתפרסמים במנטה או באמצעי תקשורת אחרים.

 

הפתיעו

נסו לברר עם בן המשפחה מה יכול לשמח אותו. הוא אוהב כלבים? אפשרו לו לאמץ כלב או להציע לשכנים לקחת את הכלב שלהם מדי ערב או בוקר לטיול. אפשר להפתיע אותו באופניים, מונה צעדים, דלגית עם מונה סופר קפיצות, סקייטבורד ועוד.

 

צאו יחד לקניות

הפכו את הקניות לאירוע משותף. קבעו כללים אילו מוצרים קונים. הטילו עליו את המשימה לקרוא את התווית של המזון שאתם קונים. מוצרים המכילים צבעי מאכל או שומנים מוקשים מחוץ לתחום. בין המזונות המבורכים: לחם ופסטה מחיטה מלאה, אורז מלא, דגנים, קטניות, פירות, ירקות, דגים, עופות וביצים.


ארוחות משפחתיות תורמות להפחתה בהשמנה  (צילום: index open)

 

מקנים הרגלים בריאים

אכלו ארוחות משפחתיות

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו שארוחות משפחתיות תורמות להפחתה בהשמנה ואפילו להפחתה באלימות (ההזדמנות לבלות עם בני הבית אפשרה לילדים לפתור בעיות ולהפחית תסכול ואלימות). ארוחת ערב משפחתית כוללת פחמימה (לחם/ פסטה/ טוסט), חלבון (ביצה/ טונה/ גבינה) וסלט לצד שתייה.

 

שעת התה

אפשר לאכול משהו מתוק במהלך היום ובכל זאת לרדת במשקל. לצורך העניין מומלץ לאמץ בו זמנית הרגלים משני עמים, אנגלי והולנדי. מהאנגלים אמצו את שעת התה. זו שעה שבה המשפחה מתכנסת לשתיית תה ולסמול טוק. מההולנדים אמצו את הכמויות. מי שהתארח אצל משפחה הולנדית ודאי הופתע מההרגל שלהם להציע עוגייה אחת לצד הקפה. תקראו לזה קמצנות, חוסר נימוס. אנחנו קוראים לזה בריאות.

 

נהלו יומן פעילות שבועית

לאחר שקבעתם הרגלים שעליכם לשנות בדרך להיות משפחה בריאה, נהלו יומן שבועי שבו כל אחד מבני הבית לוקח אחריות על מנהג בריאותי. האחד יהיה אחראי לחיתוך הירקות לארוחת הערב. השני יקבע מסלולי טיול/רכיבה. השלישי ידאג לאכוף את שעות הצפייה המותרות ביום. הרביעי ירחיק מהבית כל מזון מזיק.

 

ותרו על ההסעות לחוגים

אתם לא חייבים להיעזר ברכב כדי להסיע את ילדכם לחוגים. השתמשו ברגליים, גם אם לא אתם אלה שצריכים להשיל ממשקלכם. הליכה רגלית טובה לכל בני הבית, והמסר עובר.

 

מבלים ביחד

היערכו ליציאה למסעדה

קבעו מראש לאיזו מסעדה תלכו ומה תכלול ההזמנה של כל אחד מכם. עדיף שארוחת הערב תתבסס על סלט לצד טוסט גבינה ומרק, וכמה שפחות המבורגרים, צ'יפס ושאר מטוגנים.

 

צאו לטיולים

תכננו את הטיול כך שיתאים לעולם התחביבים שלכם, למשל, לרכוב על אופניים, להעיף עפיפונים או סתם לצאת למסלול הליכה בטבע.

 

החיו את משחקי השכונה

בשנים האחרונות התעוררו לחיים משחקי השכונה (מחניים, תופסת, מחבואים, קלאס). זו ההזדמנות לרתום את בני המשפחה והשכנים למשחק שכונתי. המשחק תורם לנפש, לחיזוק היחסים, להעשרת חיי החברה וכמובן גם לשריפת קלוריות.

 

6 דברים שלא מומלץ לעשות

1. אל תסתכלו לו בצלחת. זה יוצר תחושה של פלישה לטריטוריה פרטית ויוצר בתגובה חומות של הגנה.

 

2. אל תעקבו אחר האכילה שלו במהלך היום.

 

3. אל תיקחו אחריות על ניהול האכילה שלו (מעביר מסר של חוסר אמון ביכולת שלו).

 

4. אל תפצירו בו לצאת לפעילות גופנית, אלא אם כן אתם מבקשים שיצטרף אליכם,

וגם אז עשו זאת בעדינות.

 

5. אל תשתמשו באוכל כאמצעי הענשה או תגמול.

 

6. אל תשפטו או תבקרו אותו.

 

ייעוץ מקצועי: ד"ר ציפי העצני, פסיכולוגית קלינית, מתמחה בטיפול באנשים הסובלים מרמות שונות של השמנה וקשיים נלווים, ומחברת הספר: "לשקול מחדש" בהוצאת רימונים; ענת מטיאש, דיאטנית קלינית וספורט, מומחית לתזונת ילדים, והבעלים של מועדון FITEAT המתמחה במתן מענה מערכתי לקידום אורח חיים בריא; איזבלה שני, דיאטנית קלינית B.Sc. RD, מרצה לנטורופתיה, מנחת סדנאות בשיטת דיאטה ללא דיאטה; מיכל יערון, פסיכולוגית ספורט ב"לעוף, פסיכולוגיית ספורט מתקדמת" 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקשיבו, אל תטיפו
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים