מיגרנה: תרופות, שיטות וטיפולים שעובדים
סובלים? אל תקבלו את כאבי הראש והמיגרנות כגזירת גורל. מגזין מנטה מגיש: התרופות, השיטות והטיפולים הרפואיים והמשלימים, שהוכחו מחקרית כיעילים למלחמה בכאבי ראש
מכל הכאבים דווקא כאב הראש הוא זה שנהוג להקל בו ראש. מתייחסים אליו כמו אל כאב מחמד, כזה שראוי לומר עליו "שאלה יהיו הצרות שלך", מעין תופעת לוואי של החיים. כשעוברים ממטבעות לשון למספרים, העובדה שהוא תוקף כ־30% מאיתנו מוסיפה לתדמיתו כתחביב עממי.
אלא שבניגוד גמור למורשת שלנו, היום כבר לא חייבים לסבול, וגם לא להסתפק בנטילת תרופות להקלת כאב על דעת עצמכם. העשורים האחרונים ברפואה הקונבנציונלית פתחו בפני דואבי הראש דרכים שונות ומגוונות להקלה, ובפני למודי המיגרנה אף הוצגו תרופות חדשניות שנועדו למגר את הכאב או אפילו למנוע אותו. במקביל, בצד השני, זה של הרפואה המשולבת, משקיעים רופאים, חוקרים ומדענים את מרצם בחקר יעילות הטיפולים המשלימים.
בעזרת שורה של מומחים קיבצנו עבורכם את כל התרופות והטיפולים שהוכחו מחקרית כיעילים לטיפול בכאבי ראש. אבל לפני שתגיעו אליהם, תנו לנו להוביל אתכם לתחנה הראשונה והחשובה ביותר במסע הזה –
ביקור אצל הרופא.
האבחון - שוברים את הראש
רק אבחון הסוג המדויק של כאב הראש שלכם יוביל אתכם לטיפול המתאים – משלים או תרופתי. לכן, כמו בשאר ענייני בריאות, את הבירור הראשוני יש לעשות
אצל רופא המשפחה. במקרה הצורך יפנה אתכם רופא המשפחה לרופא מומחה לכאבי ראש, בדרך כלל נוירולוג או רופא כאב. לכאורה, כאבי הראש מתמיינים בקלות לסוגים. שלושת כאבי הראש הידועים הם: מיגרנות, כאבי ראש תעוקתיים (Tension) וכאבי ראש מקבציים. תיאורטית ההבדלים נראים מובהקים, אך בפועל, במקרים רבים האבחנה אינה פשוטה.
מיגרנה. 18% מהנשים בנות 15־50 סובלות ממנה ו־6% מהגברים. נתונים אמריקאיים מלמדים ש־38% מהסובלים מחכים יותר משלוש שנים עד שהם מגיעים לרופא ומאובחנים.
"כאב המיגרנה ייחודי בכך שפעמים רבות הוא מופיע רק בצד אחד של הראש, ולא פעם יש לו אופי פועם כמו לדופק והוא מוחמר בפעילות גופנית", מסבירה ד"ר רחל הרינג־חנית, נוירולוגית בכירה, מנהלת המרפאה לכאבי ראש במרכז הרפואי מאיר. "הוא מלווה בתסמינים ייחודיים כמו בחילה, רגישות לאור, לרעש ולריח. למעטים מהסובלים ממיגרנות יש אאורות המתאפיינות בהפרעות ראייה, חולשה בחצי גוף, רעש באוזניים ועוד".
כאב ראש תעוקתי. לכאב ראש זה יצא שם של כאב שנגרם כתוצאה מלחץ ומתח. נהוג לתאר אותו ככאב לוחץ האופף את כל הראש. "כאב ראש תעוקתי מובחן ממיגרנה בעיקר על פי מה שאינו", מסביר פרופ' דוד ירניצקי, מנהל מחלקת נוירולוגיה במרכז הרפואי רמב"ם. "הוא אינו מלווה בבחילות, ברגישות לאור או לרעש, בכאב חד צדדי ובעוד אפיונים ייחודיים למיגרנה כמו האאורה".
כאב ראש מקבצי. הכאב הזה תוקף בעיקר גברים (פי שלושה מנשים) ונחשב לקשה ביותר. "זהו כאב שמתחיל מיד במלוא עוצמתו, נמשך זמן קצר (עד שעתיים) ומופיע במקבצים (כמה פעמים לאורך השבוע)", מסביר ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המחלקה לנוירולוגיה, מרפאה לכאבי ראש, יו"ר חברת הרופאים לכאבי ראש, המרכז הרפואי תל אביב. "הוא מרוכז בעיקר סביב אחת העיניים ולא פעם הוא מופיע אחרי שהולכים לישון ומעיר מהשינה".
אבל גם אם אתם בטוחים מהו סוג כאב הראש שלכם, בכל זאת תצטרכו לשבור את הראש בשאלה איזה טיפול יגאל אתכם ממנו. מחקרים מראים שהטיפול בכאבי ראש הוא במידה רבה אינדיווידואלי, ושלכל אדם מתאים טיפול אחר. לדברי פרופ' ירניצקי, "יש אמנות מסוימת בתפירה של השילוב בין הטיפול האפיזודי למונע". וד"ר מוסק מפרט: "כדי להתאים לאדם טיפול אינני מסתכל רק על סוג הכאב, אלא גם על האדם – האם הוא סובל ממתח? עד כמה המתח שלו מתבטא בשרירים תפוסים? האם הוא אוהב שליטה? ועוד".
לכן, אחת הדרכים הטובות היא לפנות לאחת מהמרפאות המתמחות בכאבי ראש הפועלות במרכזים רפואיים ברחבי הארץ. כך למשל, במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) פועלת מרפאה משולבת (קונבנציונלית ומשלימה) לטיפול בכאבי ראש ופנים. לאחר אבחון מדויק של סוג כאב הראש יתאימו לכם טיפול תרופתי או משלים (דיקור, צמחי מרפא, כירופרקטיקה).
הטיפול - התשובה הקונבנציונלית
בקו הראשון של הרפואה הקונבנציונלית נמצאות התרופות הנמכרות ללא מרשם, ומאחר שגם להן יש תופעות לוואי, כדאי להיוועץ עם רופא כשמדובר בשימוש ממושך. לטיפול במקרים קשים יותר יידרשו תרופות המרשם. לכל אחת מקבוצות התרופות השונות תופעות לוואי אפשריות, ובאופן כללי צריכת יתר של משככי כאבים עלולה ליצור כאבי ראש כרוניים.
תרופות ללא מרשם
על המדף נמצאות תרופות מכל מיני משפחות: הפרצטמול (אקמול, דקסמול וטילנול), האיבופרופן, נוגדי דלקת ללא סטרואידים (אדקס, אדוויל, נורופן), תרופות המכילות גם קודאין (רוקסט, רוקל, קודאקמול, קודיסל) ואופטלגין.
אם כאב הראש תוקף אתכם לעתים רחוקות יחסית ומשכך הכאבים עושה את העבודה, אין סיבה לרוץ ולהתקדם לשלב הבא. אם לעומת זאת אתם מוצאים את עצמכם משתמשים במשככים פעם בשבוע או יותר, התייעצו עם רופא המשפחה שלכם.
תרופות מרשם
תרופות ממשפחת הטריפטנים. הן אחת הבשורות הגדולות לסובלים ממיגרנה ומסייעות גם לסובלים מכאב ראש תעוקתי. לקבוצה זו מנגנון פעולה ייחודי המשפיע על הסרוטונין, מתווך עצבי במוח. שמותיהן בישראל: סומאטריפטן (אימיטרקס) ריזאטריפטן (ריזלט) זולמיטריפטן (זומיג) ואלטריפטן (רילרט).
תרופות ממשפחת חוסמי בטא. התרופות ממשפחה זו (דרלין, פרופרנולול, אינדרל, פרולול) נועדו לטיפול ביתר לחץ דם ומשמשות כטיפול מונע במיגרנה. הטיפול כולל נטילה יומיומית שלהן במשך חצי שנה ויותר.
נוגדי דיכאון טריציקליים. המשפחה השנייה של תרופות המשמשות כטיפול מונע במיגרנה הן נוגדי דיכאון מסוג טריציקלים (בעיקר אלטרול), שלעתים משמשים גם כטיפול מונע לכאב תעוקתי. המינון לטיפול מונע למיגרנה נמוך מהמינון הפסיכיאטרי, ואין מדובר בטיפול נפשי.
תרופות נוגדות כפיון (אפילפסיה). טופירמאט (טופמקס), המשמשת לטיפול באפילפסיה, נמצאה כתרופה יעילה למניעת מיגרנה. גם כאן מדובר במינון נמוך משמעותית מזה המקובל בטיפול באפילפסיה. אפשרות נוספת היא חומצה ולפרואית (דפלפט).
נוגדי דלקת סטרואידיים. התרופות מקבוצה זו משמשות לטיפול בכאב ראש מקבצי ועמן נמנות פרדניזון (מטיקורטן) דקסקורט וסולומדרול. בשימוש ממושך יש להן תופעות לוואי רבות.
בלון חמצן
בלון החמצן נחשב כטיפול יעיל רק במקרה של כאב ראש מקבצי. הוא אינו יעיל לכולם, אבל עקב נוחותו והיעדר תופעות לוואי, מומלץ לסובלים מכאב ראש מקבצי לנסות אותו. באישור ובמרשם רופא שואלים בלון חמצן מאחד הארגונים כמו "יד שרה", וכשמופיע כאב הראש, שואפים חמצן מהבלון למשך כמה דקות.
בוטוקס
לאחרונה אישר ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי), עקב אינדיקציה רפואית, לטפל בבוטוקס בסובלים ממיגרנה יותר מ־14 יום בחודש. אלה שאמונים על הזרקת בוטוקס לטיפול בכאב ראש בארצות הברית אינם הפלסטיקאים אלא נוירולוגים המתמחים בכאבי ראש. בארץ עדיין אין אישור רשמי של משרד הבריאות לשימוש בבוטוקס להתוויה זו.
היפנוזה
מחקרים שבדקו את השפעת ההיפנוזה על כאב הצליחו להוכיח את יעילותה לא רק בהפחתת הסבל של הנבדקים אלא אף בפעילות המוחית שלהם. אחד המחקרים המרשימים שבדק השפעת היפנוזה על כאב התפרסם ב־1997 בכתב העת המוביל SCIENCE. שם הראו החוקרים באמצעי דימות שהפעילות המוחית באזור האמון על תחושת סבל אצל אנשים שנחשפו לגירוי מכאיב וקיבלו סוגסטיה היפנוטית שונה מהפעילות המוחית שהתרחשה אצל אלה שנחשפו לגירוי ללא סוגסטיה.
"ההיפנוזה יעילה במיוחד נגד כאבי ראש תעוקתיים", מסביר ד"ר אלכסנדר סלומונוביץ', נוירולוג, מנהל היחידה להיפנוזה במרכז הרפואי וולפסון, "ובמקרים מסוימים היא עוזרת גם לסובלים ממיגרנה. גם עבור חורקי שיניים שהחריקה גורמת אצלם לכאב יכולה ההיפנוזה לספק פתרון". רבים מצליחים ללמוד ליישם את טכניקות ההיפנוזה בתוך מספר מועט של מפגשים, והטיפול בשיטה נחשב קצר מועד.
הטיפול - התשובה המשלימה
רוב השיטות מהרפואה המשלימה אינן נחקרות בשל היעדר אינטרס כלכלי. אין להסיק מכך שלו היו נעשים מחקרים הם היו חושפים יעילות מופתית, אך גם אין להסיק את ההפך. אנו נביא כאן את השיטות שנעשו עליהן עבודות מדעיות רחבות היקף שהראו ממצאים חיוביים.
ביופידבק וטכניקות הרפיה
במטא אנליזה שהתפרסמה ב־2007 בעיתון האיגוד לרופאי המשפחה האמריקאית American Family Physician, הומלצו טכניקות הרפיה (מדיטציה, דמיון
מודרך, ביופידבק) כיעילות לטיפול בכאבי ראש תעוקתיים ומיגרנות. כמו כן, ב־2008 התפרסם בכתב העת Journal of Consulting and Clinical Psychology ניתוח של 53 מחקרים, שהוכיח שטכניקות ביופידבק יכולות להביא להקלה בכאבי ראש תעוקתיים ובמיגרנות.
הביופידבק מבוסס על הרעיון שביכולתכם להפסיק את כאבי הראש באמצעות הרגעה והרפיה. השיטה נעזרת במחשב כדי ללמד את המטופל לשלוט במדדים גופניים כמו לחץ דם, קצב הלב ועוד, ויעילה במיוחד אצל ילדים ובני נוער. "אם מסתכלים על טכניקות ביופידבק במובן הצר של המילה", אומר יובל עודד, פסיכולוג, מומחה בביופידבק ומדען ראשי של סומאטיק ויז'ן המפתחת מחשוב ביופידבק, "אפשר לומר שההתערבות המקובלת במקרה של מיגרנות היא לימוד חימום כפות הידיים או לימוד ויסות זרימת הדם לאזורי המוח הקדמיים. לכאבי ראש תעוקתיים, לעומת זאת, נעשה שימוש בטכניקה של הרפיית שרירים יחד עם הפחתת עוררות. אבל כדי להפיק תועלת ארוכת טווח מהטיפול צריך לשלב את הטכניקות האלה עם שיטות הרפיה נוספות כחלק מתוכנית לניהול לחצים, ועדיף יחד עם טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי־התנהגותי. טכניקה נוספת מבוססת על מיינדפולנס (קשיבות) מלמדת את האדם לפחד פחות מהכאב, מה שמביא לחוות פחות סבל וכאב".
למרות שהתורה מורכבת אפשר ללמוד אותה בדרך כלל ב־6־12 טיפולים.
דיקור
מחקר גדול שהתפרסם בכתב העת הרפואי היוקרתי LANCET ב־2006 בדק את ההשפעה של דיקור לעומת מתן תרופות ושימוש אקראי במחטים אצל 960 אנשים שסבלו ממיגרנה. נמצא שהשימוש במחטים הביא, בדיוק כמו השימוש בתרופות, להפחתה של שני ימי מחלה בחודש. כמו כן נמצא שחמישה חודשים מתום הטיפול קבוצת הדיקור סבלה פחות. עם זאת, הממצא המביך של המחקר היה שהדיקור האקראי (קבוצת הפלצבו שאותה דקרו בכל מיני מקומות בגוף) היה רק קצת פחות יעיל מהדיקור המקצועי.
"הדיקור יעיל נגד כאב ראש תעוקתי, נגד מיגרנה וגם כנגד כאבי ראש המתעוררים בעקבות הרדמה אפידורלית", אומר ניר סלמה, מומחה לרפואה סינית ודיקור מהמרכז הרפואי תל אביב. "הוא פחות יעיל לאנשים שנוטלים כדרך קבע כמה תרופות. אבל אין מניעה לשלב בין דיקור לתרופה אחת, למשל נגד מיגרנה".
משך הטיפול נמצא במידה רבה ביחס ישר למשך הסבל. אנשים שזה מקרוב נחשפו לכאב ייפטרו ממנו ב־6־8 טיפולים, ואילו למודי קרבות יצטרכו להתכונן למערכה ממושכת.
כירופרקטיקה
שיטות טיפול המבוססות על מגע, ובראשן הכירופרקטיקה, יכולות להיות יעילות בטיפול בכל סוגי כאבי הראש. מחקרים שנערכו על סובלים מכאב ראש תעוקתי והשוו בין נוטלי תרופות למטופלים שעברו מניפולציה שדרתית ללא תמיכה תרופתית, מצאו שכאבי הראש של אלה שנעזרו בכירופרקטיקה הוקלו באותה המידה, אך לאורך זמן ההשפעה של הכירופרקטיקה הייתה יעילה יותר.
"כירופרקטיקה עוזרת בעיקר במקרים שכאב הראש נובע מבעיות הקשורות למערכת השלד, מבעיות ביציבה שדרתית ומבעיות ביומכניות (כמו עקמת)", מסבירה ד"ר מירית אסייאג, כירופרקטית ונוירולוגית פונקציונלית מהמרכז הרפואי תל אביב. "תוכנית הטיפול מבוססת על תהליך אבחון הכולל תשאול מקיף, התייחסות לבדיקות (כלליות וצילומים) ובדיקה פיזית – אורתופדית ונוירולוגית".
תוכנית הטיפול מותאמת אישית על בסיס האבחנה ומאפייני כאב הראש. קשה לנקוב במספר המדויק של הטיפולים הנדרשים, אך ברוב המקרים הטיפול יכול לנוע בין 2 ל־4 בשבוע (בהתאם לחומרת המצב), למשך 2־8 שבועות.
רפואת צמחים
מחקרים הראו שיש צמחים שיכולים לשמש כטיפול מונע למיגרנה. כך למשל, סובלי מיגרנה שנטלו במשך ארבעה חודשים תמצית ייחודית של הצמח בן חרצית (Feverfew) חוו ירידה של כמעט שני התקפים בחודש (יותר ממה שחוותה קבוצת הפלצבו). מחקרים שבהם השתמשו בצורה מיצוי אחרת לא הראו שיפור של ממש.
גם צמח ה־Butterbur (פטסיטס) הוכח כיעיל. מאמר שהתפרסם ב־2004 בכתב העת Neurology השווה נטילת מינון גבוה שלו (75 מ"ג) עם מינון נמוך יותר (50 מ"ג) ועם קבוצת פלצבו, והראה ש־68% מנוטלי הכמות הגבוהה חוו מחצית מהתקפי המיגרנות לעומת קבוצת הפלצבו.
חשוב במיוחד לא לדלג על שלב הפגישה עם המומחה לצמחים, כיוון שכאן במיוחד תיתכן שונות גדולה בכמות החומר הפעיל בין התכשירים השונים (בהתאם לשיטת מיצוי החומר, חלק הצמח והזן המיוחד שלו), וצריך להיות בטוחים שאתם נוטלים את הצמח הנכון במינון הנכון.
"מטפלים מיומנים בצמחי מרפא מתייחסים לכאב הראש כאל תסמין, נורת אזהרה לבריאות לקויה, ומשתמשים בצמחים לטיפול בסיבות להופעת כאב הראש", מסביר אייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית והרבליסט קליני. "למשל, בנשים הסובלות ממיגרנות של גיל המעבר הקשורות לשינויים הורמונליים אני משתמש בנר הלילה (שאותו אפשר לצרוך כשמן או כזרעים). למרות שהוא אינו צמח מוביל לטיפול בכאב ראש, במקרים אלה הוא מתאים. אם, לעומת זאת, המקור לכאב הראש הוא מתח ועצבנות, מקובל לשלב בפורמולת הצמחים הסינית את צמד הצמחים גסטרודיה ואונקריה. ויש כמובן עוד מבחר גדול של צמחים המתאימים לנסיבות הייחודיות שמובילות לכאב הראש אצל כל אדם.
"במובן זה המחקרים מחטיאים את המטרה. הם מנסים להתייחס לצמחים כאל תרופות ולמדוד את השפעתם על פי אותם ערכים ובאותו אופן שבו מודדים תרופות, ולא לפי ההתוויות המקוריות בגישות רפואיות אחרות כמו הרפואה הסינית".
טכניקות מגע
טכניקות מגע כמו עיסוי רפואי ורפלקסולוגיה הן שיטות טיפול נפוצות לטיפול במיגרנה. ממחקרי פיילוט ראשוניים עולה כי לטכניקות מגע יש פוטנציאל לסייע בכאב ראש תעוקתי, ואולם דרושים מחקרים מבוקרים כדי לבסס את יעילות הטיפולים האלה.
הגדילו ראש
כך תנהלו אורח חיים שיפחית את הסיכון לכאב ראש:
1. שמרו על שגרה. מחסור בשינה, כמו גם עודף שינה, שינוי סדרי ארוחות (ובעיקר דילוג על ארוחה), עודף קפאין או ירידה פתאומית בכמות הקפאין יכולים כולם לגרום לכאבי ראש.
2. פחות דיאט, קפאין וחומרים משמרים. עודף קפאין (בעיקר במשקאות מוגזים), משקאות דיאט, צבעי מאכל וחומרים משמרים ידועים כגורמים לכאבי ראש. יין אדום, גבינה צהובה ושוקולד חשודים גם הם. אם אתם חושדים בהם – נהלו יומן כאב ראש ובדקו אם הימנעות מהם אכן מפחיתה את שכיחות הכאבים. בעמוד הפייסבוק שלנו (מגזין מנטה: Official) תמצאו טבלת מעקב כאב ראש.
3. תרגיעו. גם אם זה מכניס אתכם למתח, אתם צריכים להירגע. נכון, לעתים דווקא ההרפיה (יציאה לחופשה או השלמה של פרויקט גדול) נותנת את אות הפתיחה. עם זאת, שיטות שעובדות על רגיעה, כמו מדיטציה ויוגה, יכולות להפיג את הכאב.
4. הביטו על הדברים באור אחר. כאבי ראש רבים מושפעים מתאורה. נסו לחבוש כובע רחב ומשקפי שמש כשנגזר עליכם לצאת לשמש, ובדקו את התאורה בביתכם. לעתים ניאון פחות טוב מנורות רגילות, ופעמים אחרות עדיף להחליף את האור מהתקרה בכמה נורות שולחן רכות.
5. תתחילו לזוז. פעילות גופנית משחררת סרוטונין ואנדורפינים וכך משפיעה על הגורמים לכאב ראש.
6. שבו יפה. תנוחת הישיבה שבה רובנו מבלים את רוב שעות היום יכולה להיות
הגורם לכאב הראש. ודאו שהכיסא שלכם גבוה מספיק כך שהמרפקים שלכם בגובה השולחן. אין צורך להרים את הכתפיים בתנועת דווקא כדי לעבוד על המקלדת.
7. שתו מים. חום, חמסין והתייבשות הם מהגורמים לכאב ראש. הקפידו לשתות מים. זה יכול לעזור.
ייעוץ מקצועי: פרופ' דוד ירניצקי, מנהל מחלקת נוירולוגיה, המרכז הרפואי רמב"ם; ד"ר רחל הרינג־חנית, נוירולוגית בכירה, מנהלת המרפאה לכאבי ראש, המרכז הרפואי מאיר; ד"ר אמנון מוסק, סגן מנהל המחלקה לנוירולוגיה, מרפאה לכאבי ראש, יו"ר חברת הרופאים לכאבי ראש, המרכז הרפואי תל אביב