בצלם: משטרת ירושלים עוצרת קטינים נגד החוק
מעצרים באישון לילה, שימוש באלימות, איזוק שלא לצורך וחקירה בלי נוכחות ההורים - ארגון "בצלם" מצביע על ליקויים חמורים בטיפול בקטינים פלסטינים שנעצרו בבירה: "התנהגות המשטרה מהווה זלזול חמור בהגנות המיוחדות המוקנות להם"
דו"ח חמור של "בצלם", שמתפרסם הלילה (יום ב'), מצביע על שורת ליקויים במשטרת ירושלים בכל הנוגע למעצר קטינים. לטענת ארגון זכויות האדם, המשטרה פתחה בשנה האחרונה 1,267 תיקים נגד קטינים פלסטינים ממזרח ירושלים בחשד ליידוי אבנים, תוך התעלמות מהחוקים וההגבלות החלים על חקירת קטינים בחלק מהמקרים.
מהדו"ח עולה כי חלק מהקטינים נעצרו בלילה, תוך הוצאתם ממיטותיהם "והבהלתם לחקירה במגרש הרוסים" - למרות החוק שקובע כי יש להימנע ככל הניתן ממעצר קטינים בשעות הלילה. כמו כן, במקרים רבים הקטינים נחקרו בניגוד לחוק ללא נוכחות הוריהם. חלק מהנערים אף טוענים כי הופעלה כלפיהם אלימות, וכי נאזקו ללא כל צורך.
"התנהגות המשטרה כלפי קטינים פלסטינים מסילוואן מהווה זלזול חמור בהגנות המיוחדות המוקנות להם כקטינים", נכתב בדו"ח, אשר מסתמך על ראיונות עם 30 נערים שנעצרו. "בצלם קורא למשטרת ירושלים לקיים את חוק הנוער כלשונו וכרוחו בהתמודדותה עם מקרים של יידוי אבנים במזרח ירושלים".
"לא יכולתי לסבול יותר, אז הודיתי"
יאזן, בן 14, סיפר על מה שעבר עליו בחקירה: "בשלב מסוים, החוקר שם לב שהאזיקים מסביב לידיים שלי לא היו מהודקים והוא הידק אותם בכוח. במהלך החקירה החוקר לא הסכים לי ללכת להשתין או לשתות. בסוף כבר לא יכולתי לסבול יותר את המכות ואת הלחץ והודיתי בזריקת אבנים לעבר בית יהונתן".
לפי הדו"ח, לפחות בארבעה מקרים עיכבה המשטרה לחקירה ילדים מתחת לגיל 12 - שהוא גיל
האחריות הפלילית. "באחד המקרים נלקח ילד בן 8 ממיטתו באישון לילה, רק בשל העובדה ששמו זהה לזה של ילד אחר שנחשד ביידוי אבנים", נטען.
הטענות על אלימות עולות באחוזים ביחס שווה לגיל הנחקר. נאסר, בן 13 שנעצר סמוך למסגד ביר איוב בסילוואן באוקטובר, סיפר: "היה שם איש רעול פנים שלבש בגדים שחורים. הוא תפס אותי בצוואר שלי והיכה אותי בחזה. האיש השכיב אותי על הארץ ונתן לי מכה בפנים. ירד לי דם מהשפה".
"אחר כך", המשיך נאסר, "המסתערב שם אותי בתוך טויוטה לבנה. היה שם ילד אחר שקוראים לו חסן. המסתערבים זרקו אותי עליו ושנינו היינו על הרצפה של הרכב. יחד איתנו מאחורה ישבו שני אנשים רעולי פנים. מקדימה ישבו שני שוטרים. שני האנשים רעולי הפנים נתנו לנו מכות בתוך המכונית ושנינו התחלנו לבכות. מרוב פחד אני הרטבתי במכנסיים".
"תלונות התקבלו בזלזול"
"תלונותיהם של הקטינים על אלימות נתקלו בחוסר התייחסות או בזלזול", נכתב בדו"ח, "במקרים הבודדים שבהם נפתחה חקירת מח"ש, היא נסגרה מבלי שננקטו הליכים כלשהם נגד האחראים. המשטרה נדרשת מתוקף תפקידה להתמודד עם העימותים בשכונה, אך הדבר אינו מצדיק הפרה שיטתית של החוק".
ממשטרת ירושלים נמסר בתגובה: "בפעילותה כנגד קטינים מפירי חוק, פועלת המשטרה בהתאם להוראות החוק ולפקודות המשטרה, ובכל מקרה שבו סבור מישהו כי הופרו זכויותיו החוקיות או כי המשטרה פעלה בניגוד לחוק, פתוחה בפניו הדרך להגיש תלונה אצל הגורמים המתאימים".
עוד נמסר כי "ההחלטה לגבי עיתוי המעצר או העיכוב מתקבלת משיקולים מבצעיים ומשיקולים הקשורים לטובת החקירה. הורי קטינים הנעצרים או מעוכבים לחקירה אינם מובלים לחקירה ביחד עם החשוד בעבירה, אולם נמסר להם כי עליהם להגיע מיידית לתחנת המשטרה בכדי לנכוח בחקירת החשוד".
"מרבית ההורים אכן מגיעים ונוכחים בחקירת ילדיהם", טוענים במשטרה, "אולם קיימים מקרים בהם בוחרים הורים שלא לנכוח בחקירה. ככל שהורה או בן משפחה אינו נמצא בחקירת הקטין, הדבר מבוצע עקב אחד מהטעמים המנויים בחוק. כל מקרה כזה מתועד בתיק החקירה, תוך הבהרת הסיבה לאי נוכחות ההורה בחקירה".
מאיר אינדור, ראש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", שאף נפצע מיידוי אבנים בהר זיתים לפני חודשיים, תקף את ארגון "בצלם" בחריפות בעקבות הדו"ח: "בגלל 'בצלם' ודומיו, הצעירים הערבים מצליחים לחבל בחקירות וחוסר ענישה גורם לעידוד זריקות האבנים ופעולות הטרור. 'אלמגור' יפעל לשינוי חקיקה כך שנוער שמשתתף ביידוי אבנים, שהפך להיות מכת מדינה, לא יזכה לתנאי הגנה אותם הוא מנצל כדי לחבל בחקירות", הבטיח. "נוכחותם של הורים בחדרי החקירה היא המרכיב הראשון לאי שיתוף פעולה של הנחקרים עם החוקרים ואי העמדתם לדין".