שבדיה בהלם מהפיגוע: "איך זה הגיע אלינו?"
ביום שאחרי מתקפת הטרור הראשונה בשבדיה זה 3 עשורים, נרשמה תנועה דלילה בזירת הפיצוצים, והמשטרה הגבירה את הסיורים. "אנחנו רגילים לראות דברים כאלה בחדשות", סיפר תושב. רה"מ של המדינה המתגאה בסובלנותה קרא לאזרחיו לא להיחפז למסקנות, אך המוסלמים מפחדים: "זה ישפיע עלינו"
שני בני אדם נפצעו בפיגוע המשולב בשטוקהולם, כשמכונית תופת התפוצצה באזור הומה אדם בעיצומה של קדחת הקניות העונתית. הפיצוץ השני, שבו נהרג מי שהיה כנראה המחבל המתאבד, אירע כמה דקות מאוחר יותר במרחק של כמה רחובות משם, ברחוב עמוס בהולכי רגל.
מומחים העריכו כי המחבל המתאבד לא הצליח לפוצץ את כל חומר הנפץ שהיה ברשותו, וכי הוא עלול היה לגרום נזק גדול בהרבה. ההתקפה מסתמנת כפיגוע ההתאבדות הראשון בתולדות שבדיה, שבשנים האחרונות, חרף איומי הטרור ההולכים וגוברים על מדינות במערב אירופה, נדמה היה כי נותרה אי של שקט.
לפי שעה המשטרה טרם אישרה רשמית כי המניע לפיגוע היה אידיאולוגיה איסלאמית, אולם בקובץ שמע שנשלח לסוכנות הידיעות השבדית TT זמן קצר לפני הפיצוץ השמיע דובר, שהשתמש בערבית ובשבדית רצוצה, איומים הנוגעים לג'יהאד, לנוכחות של צבא שבדיה באפגניסטן ולקריקטורות שבהן הוצג הנביא מוחמד ככלב. הקריקטורות, פרי עטו של המאייר לארס וילקס, פורסמו בעיתוני סקנדינביה חרף זעם העולם המוסלמי ואיומים מצד ארגוני טרור.
עדיין לא ברור אם הדובר בקובץ השמע הוא אותו אדם שפוצץ את המטענים, אך המשטרה הודתה כי היא חוקרת את האפשרות הזו. "כעת נוצרה המדינה האסלאמית. כעת אנחנו קיימים כאן באירופה ובשבדיה. אנחנו מציאות", אמר אותו אדם בהודעת האזהרה, והוסיף: "אינני רוצה להתייחס לזה מעבר לכך. פעולותינו ידברו בשם עצמן".
"פיגוע בשבדיה? חשבנו שבטוח כאן"
ראש ממשלת שבדיה, פרדריק רייפלדט, אמר אתמול כי ההתקפה "בלתי מתקבלת על הדעת", אך הפציר באזרחי המדינה שלא להיחפז למסקנות, שעלולות להוליד מתח ומצבים שיהיה קשה אחר כך לשנות. "החברה השבדית היא חברה פתוחה... שמאמינה כי יש לאפשר לאנשים להיות בעלי רקע שונה, להאמין באלוהים שונים... ולחיות זה לצד זה בחברה הפתוחה שלנו", אמר רייפלדט במסיבת עיתונאים.
השבדים נוהגים באופן מסורתי לקדם בברכה מהגרים ומתמסרים לתרבות של שקיפות, אולם הם החלו להטיל ספק בדימוי העצמי שלהם כמדינה בטוחה אחרי הירצחו של ראש הממשלה אולוף פלמה ב-1986. בשנת 2003 התייחסו רבים מהשבדים לדקירתה למוות של שרת החוץ, אנה לינד, כאל פעמון אזהרה נוסף. למרות שני האירועים האלה, לא נרשמו במדינה התקפות טרור גדולות.
צפו ברגעי האימה בזירת הפיצוצים:
"כבר ידענו פיגועי טרור בשנות ה-70' מצד כנופיית באדר-מיינהוף הגרמנית, אבל אם זהו פיגוע התאבדות - זו הפעם הראשונה שזה קורה בשבדיה", אמר דובר המשטרה, אנדרס תורנברג. "חמור מאוד וטראגי למדי שהדברים האלה הגיעו גם לשבדיה", הוסיף. אתמול היה האזור שבו אירעו הפיצוצים ריק באופן חריג, במיוחד יחסית לסוף שבוע של אמצע דצמבר.
"אנחנו רגילים לראות דברים כאלה בחדשות. זה היה קרוב הרבה יותר לבית, אבל ההרגשה היא שזה עדיין לא מוחשי מאוד", אמר אריק אוסטרמן, סטודנט בן 26. מלני צייטמן, תיירת בת 34 מגרמניה, סיפרה כי שמעה את קול הפיצוץ בשבת, אך לא הבינה שמדובר בפיגוע עד שקיבלה טלפון מגרמניה, שם ביקשו לוודא שהיא בסדר. "היינו מופתעים מאוד שזה קרה בשבדיה", אמרה, "זה די גרם לנו הלם. חשבתי שבטוח כאן".
מחבל+2 מחפש אשה שנייה
לפני כחודשיים העלתה שבדיה את רמת הכוננות שלה מ"נמוכה" ל"גבוהה" מחשש לפיגועים מצד ארגוני טרור שקבעו את בסיסם במדינה. כמה ימים לאחר מכן ביצעה המשטרה מספר מעצרים בעקבות מזימה לכאורה לבצע פיגוע בגטבורג, העיר השנייה בוגדלה בשבדיה. החשודים שוחררו מאוחר יותר, והמשטרה הכריזה כי לא ידוע עוד על איום הנשקף לעיר.
אתמול, ביום שאחרי הפיגוע, לא העלתה שבדיה את רמת הכוננות, אך המשטרה הגבירה את נוכחותה ברחובות שטוקהולם. בינתיים הבהירו במשטרה כי הם מתייחסים אל הפיגוע כאל מתקפת טרור שמאחוריה עומד אדם בודד. "ככל הידוע לנו, הוא פעל לבדו, אבל עלינו לוודא זאת, ולכן אנחנו חוקרים אם יש עוד אחראים", אמר תורנברג.
פעילי ארגון "א-שבאב" בסומליה. אימונים לצעירים משבדיה (צילום: AP)
מכון המחקר האמריקני SITE, העוקב אחרי אתרי אינטרנט של פעילים איסלאמיים, אמר כי לפי פרסום באחד האתרים, המחבל המתאבד הוא תיימור עבד אל-ווהאב. לפי אתר היכרויות איסלאמי הוא נשוי, אב לשתי בנות קטנות ומחפש אשה שנייה. עוד דווח כי המחבל הוא גבר בן 29 שהגיע מעיראק ב-1992, והתגורר בעיירה הקטנה טרנס, כ-200 קילומטרים דרומית-מערבית לשטוקהולם.
גל הגירה מעיראק, ימנים קיצונים בפרלמנט
מגנוס נורל, מומחה לענייני טרור במכון שבדי, אמר כי מדובר רק בעניין של זמן עד שפיגוע טרור יבוצע בשבדיה. "שבדיה אינה אי מבודד, גם אם אנחנו חושבים כך לפעמים", הסביר, "פשוט היה לנו מזל עד עכשיו". לדברי נורל, הקיצוניות בקרב הארגונים האסלאמיים בשבדיה גוברת בדיוק כמו במדינות אחרות, כשבחורים צעירים נוסעים למחנות אימון במדינות כמו סומליה ופקיסטן. "כל הרעיון הוא שזו מלחמה גלובלית עבורם, ושהמטרה קיימת בכל מקום, בכל רחבי העולם", הדגיש.
הלחימה באפגניסטן. שבדיה על הכוונת בגלל 500 חייליה? (צילום: AFP)
גם המתיחות בנוגע להגירה הולכת וגוברת בשבדיה, בית ל-9.4 מיליון תושבים. מאז נפל משטרו של סדאם חוסיין בעיראק, קלטה שבדיה יותר פליטים עיראקים מכל מדינה אחרת במערב, אך הקריאות להטיל הגבלות על ההגירה גברו בשנים
האחרונות, ובספטמבר האחרון נכנסה מפלגת הימין הקיצוני הגדולה לממשלה בפעם הראשונה, כשזכתה ב-20 מתוך 349 המושבים.
בינתיים, בניסיון לשכך את הזעם, התאספו אתמול כמאה בני אדם במרכז שטוקהולם כדי לקיים הפגנה שקטה שערך ארגון "שבדים מוסלמים למען שלום וצדק". "הרגשנו אחריות לגנות בחריפות את ההתקפה, אבל יהיה זה נאיבי לחשוב שלאירועים של אתמול לא הולכת להיות השפעה שלילית על דעת הקהל בנוגע למוסלמים בשבדיה", אמרה סמעה סרסור בת ה-26, מראשי המארגנים של ההפגנה.