שתף קטע נבחר

המגזר הביתי במוקד תוכנית הפחתת גזי החממה

מנכ"ל האוצר, העומד בראש הצוות לצמצום פליטת גזי החממה בישראל, מסר לוועדת הכנסת כי "מאמצי ההתייעלות בצריכת החשמל הביתי אמורים להפחית במחצית את הפליטות עד סוף העשור". ח"כ חנין העביר ביקורת על התוכנית, שאינה מתייחסת להקמת תחנה פחמית באשקלון

"מאמצי ההתייעלות בצריכת החשמל הביתי אמורים להביא להפחתת מחצית פליטות גזי החממה עד סוף העשור, מה שעשוי להביא להחזר ההשקעה בתהליך בתוך שנתיים שלוש". כך אמר היום (ב') מנכ"ל האוצר, חיים שני, בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בעת שהציג את הדוח הראשון של צוות ההיגוי הבינמשרדי בנושא צמצום פליטת גזי החממה בישראל.

 

 

מממצאי צוות ההיגוי, ששני עומד בראשו, עולה כי ייצור החשמל תורם לפליטת 52% מגזי החממה בישראל. המסקנה לדבריו היא, שהתייעלות בתחום האנרגיה צריכה לעמוד במקום הראשון במטרה לצמצם את צריכת החשמל. כמות צריכת החשמל הביתי עומדת לדבריו על 31% - יותר מהצריכה התעשייתית, המסחרית, הציבורית ושל גורמים אחרים.

 

פרופ' דני רבינוביץ' מאוניברסיטת תל אביב, ציין בדיון שועדת ההיגוי תאפשר לקדם את ישראל להישגים של המדינות המפותחות, אם תכנית צמצום הפליטה תהיה שאפתנית יותר.

 

"עקרון הצדק החברתי צריך להיות הבסיס לפעילות הממשלתית בשנים הקרובות למתן תמריצים או בהטלת גזרות וצמצום פליטת גזי החממה כתוצאה מצריכת החשמל במגזר הביתי. פעילות זו תצטרך להתמקד בצמצום צריכת החשמל של העשירון העליון, שהיא גבוהה היום פי 24 מצריכת החשמל של העשירון התחתון", אמר.

 

"הצוות הבינמשרדי הוא צעד בכיוון הנכון, אבל אנחנו רחוקים מאוד מהתמודדות נאותה עם משבר האקלים", אמר ח"כ דב חנין (חד"ש). חנין ביקר את העובדה שאין התייחסות בהמלצות לתוכנית להקים תחנה פחמית באשקלון וקרא לקבל החלטה לפיה תחנת הכוח תופעל בגז.

 

חנין התריע כי הקמת תחנה פחמית לא תאפשר לעמוד ביעדים אליהם התחייבה ישראל בוועידת קופנהגן לפני כשנה. "הקמת תחנה פחמית היא חבלה ישירה במאמץ להפחתת גזי החממה. אם התחנה תוקם על בסיס פחם, לא נעמוד בתקן שהתחייב אליו הנשיא פרס בקופנהגן". כך אמר. 

 

חסמים: העדר מודעות ציבורית

בנוסף לתחום האנרגיה, שני מסר כי ועדת ההיגוי פועלת באמצעות צוותי עבודה לצמצום הפליטה גם בתחומי התחבורה, הבנייה הירוקה ומחזור הפסולת. 

 

עם זאת הוא הדגיש את החסמים השונים שקיימים בכל תחום. באשר לצמצום הצריכה הביתית הוא אמר שהחסמים הם העדר מודעות ציבורית לפוטנציאל החיסכון, קשיים במימון ההשקעה הראשונית ורק מרכיב חלק בשיקולי הרכישה. המדיניות המומלצת לדבריו, כוללת גריסת מכשירי חשמל ישנים, בחינה מחייבת ליעילות ובחינת שיתוף הצרכנים הקטנים במאמצי החיסכון. 

 

שני הוסיף כי תקציב הפעילות הממשלתית לצמצום הפליטה בשניים הקרובות עומד על 530 מיליון שקל, שיתחלקו בין המשרדים הקשורים לתחום - תשתיות, תחבורה ושיכון, במטרה להביא להפחתת הפליטה ב-20% לפחות. לדבריו, חלוקת התקציב תהיה גמישה לפי היקף התוצאות שיושגו בכל תחום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת הכוח באשקלון
צילום: שקד אנג'ל
מומלצים