ראש ממשלת קוסובו הכריז על ניצחונו בבחירות
מפלגתו של האשים תאצ'י קיבלה 31% מהקולות, אך תיאלץ לפתוח במו"מ קואליציוני כי לא השיגה את הרוב הנדרש להרכבת ממשלה. המיעוט הסרבי החרים את הבחירות
"היום, אזרחי קוסובו אמרו את דברם והחליטו בצורה ברורה. היום, קוסובו האירופית אמרה את דברה. זה ניצחון גדול לדמוקרטיה",אמר תאצ'י לתומכיו לאחר פרסום תוצאות מדגמים ראשוניות שהעניקו למפלגתו 31% מהקולות. למרות דברי תאצ'י על "ניצחון הדמוקרטיה", רבים מבני המיעוט הסרבי שחי בקוסובו החרימו את הבחירות משום שאינם מכירים בעצמאות המדינה.
תומכי מפלגת השלטון חוגגים ניצחון (צילום: AFP)
מועמד המפלגה היריבה, "הליגה הדמוקרטית של קוסובו" (LDK), וראש עיר הבירה פרישטינה, עיסא מוסטפא, טען מוקדם יותר אתמול כי מפלגתו מובילה, וכי יש לחכות לתוצאות הרשמיות. על פי תוצאות המדגמים, מפלגתו של מוסטפא הגיעה למקום השני וקיבלה 25% מהקולות.
סוכנות הידיעות הצרפתית דיווחה כי שיעור ההצבעה בבחירות עמד על 48%. אם יאושרו תוצאות המדגמים, ייאלץ תאצ'י לפנות לתמיכתן של מפלגות נוספות כדי להקים ממשלה ולהתמודד עם אחת הבעיות החמורות ביותר בארצו - שיעור אבטלה גבוה במיוחד (45%) באחת הכלכלות החלשות ביותר באירופה.
ירי על בניין נאט"ו
באיחוד האירופי מסרו כי הבחירות בקוסובו הן צעד חשוב עבור התקוות של קוסובו להצטרף לגוש, ויו"ר ועדת הבחירות, ואלדט דקה, מסר כי תהליך ההצבעה בקלפיות נחל הצלחה. "נתקלנו במספר תקלות טכניות קטנות, אך הן לא פגעו בהצבעה", אמר דקה. עם זאת, משטרת קוסובו דיווחה על מספר תקריות אלימות במהלך ההצבעה, בהן ירי על בניין ששימש את משקיפי נאט"ו בעיר זובין פוטוק, בה חיה אוכלוסייה סרבית גדולה.
מצביעים בקלפיות. המיעוט הסרבי החרים (צילום: AFP)
קוסובו, מדינה בת שני מיליון בני אדם - 90% מהם ממוצא אלבני - הכריזה בפברואר 2008 על עצמאותה מסרביה. נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', מיהר לגנות את ההכרזה של המחוז הבדלני וקרא לקהילה הבינלאומית שלא להכיר במדינה החדשה. גם רוסיה וסין, שחששו כי הצטרפות קוסובו לאו"ם תעודד תנועות בדלניות בשטחן, התנגדו בתקיפות להכרזת העצמאות החד-צדדית. מנגד, המדינה הצעירה זכתה להכרה מצד ארה"ב ו-22 מתוך 27 מדינות האיחוד האירופי.
לאחר הכרזת העצמאות החליט האיחוד האירופי לשגר לקוסובו כוח שיחליף את כוח האו"ם המנהל את החבל מאז 1999 וגם ברית נאט"ו שלחה אלפי משקיפים לאזור. אולם, פרישתו של הכוח האירופי נדחתה ונדחתה עקב התנגדותה של סרביה להכרזת העצמאות של קוסובו. למרות הדריכות, לא נרשמו חיכוכים בצפון קוסובו.
המיעוט הסרבי בצפון קוסובו, המונה 120 אלף בני אדם, מסרב לקיים דיאלוג עם פרישטינה. משום כך הם נמצאים במצב חוקי לא ברור - בין השלטונות הקוסובריים לשלטונות סרביה. המצב הזה קיצוני במיוחד במיטרוביצה, שם הסרבים מתגוררים מצידו האחד של הנהר - ואילו האלבנים מצידו השני. שתי האוכלוסיות כמעט שאינן מנהלות אינטראקציה, והצעירים משני הצדדים אף אינם דוברים את אותה השפה.