תעשו פוווווו גדול
זה בדיוק הזמן להתנפל על סיר מרק מהביל. הטמפרטורות הנמוכות ממש דורשות נזיד קדרה עשיר, מרק לימון חמוץ או מרק ארטישוק ירושלמי מוקרם, לטבול בתוכו את הקשה של הלחם. כפי שפורסם במוסף "24" של "ידיעות אחרונות"
בסוף הוא הגיע, החורף, ונכנס לפה בסערה. כי ככה זה אצלנו. הכל קיצוני. לפני שבוע הלכנו לים, עכשיו יורד שלג בחרמון. אז אנחנו כאן עם מתכוני מרקים שכל הקיץ הממושך הזה התגעגענו אליהם - מחממי קרביים, מפשירי לבבות, שלא מסובך להכין ומאוד כיף לאכול. תעשו פוווו גדול.
מרק זנב שור
נזיד כהה, חורפי ועשיר, שטעמיו עמוקים כמו שרק זנב שור יכול להפיק. מתכון של תמר כהן צדק, "קוצ'ינה תמר"
המרכיבים (ל8–6- סועדים):
1 זנב שור מפורק לחוליות - כ2- קילו
1 בצל חתוך לקוביות
1 שורש סלרי חתוך לקוביות
1 שורש פטרוזיליה חתוך לקוביות
1 גזר חתוך לקוביות
5 שיני שום קצוצות
50 מ"ל שמן
1 כף פפריקה מתוקה
1 כף פפריקה חריפה
פלפל שחור טחון
2 כפיות כמון
1/2 כפית קינמון
מלח
1 כוס יין אדום
3 ליטרים מים
אופן ההכנה:
- מחממים שמן בסיר. מטגנים וסוגרים את הבשר על אש גבוהה עד שהוא משחים.
- מוסיפים את הירקות החתוכים לקוביות ומטגנים קלות. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
- מוסיפים את היין, מערבבים ומניחים לו להצטמצם מעט (כ-3 דקות.(
- מוסיפים 3 ליטרים מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כ3- שעות.
קדירת זנב שור (צילום: שי בן אפרים)
מרק ארטישוק ירושלמי
הארטישוק הירושלמי מקבל פה טוויסט מעניין ולא מוכר, הנובע משימוש בזעפרן, עלי קפיר ליים ועלי תרד. מתכון של איל לביא, "רוקח "73
המרכיבים (לכ10- מנות):
2 בצלים מקולפים וקצוצים
1/4 כוס שמן זית
1 גבעול כרשה (החלק הבהיר) נקי וקצוץ
5 ענפי סלרי אמריקאי, עם העלים, שטופים וקצוצים
5 שיני שום קלופות
4 עלי קפיר ליים מיובשים (לא חובה)
4 ליטרים מים
10 חוטי זעפרן
1 ק"ג שורש ארטישוק ירושלמי מקולף וחתוך
1 שורש סלרי מקולף וקצוץ
1 שורש פטרוזיליה מקולף וקצוץ
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל לבן
200 גרם עלי תרד שטופים ונקיים 1) חבילה)
אופן ההכנה:
- מחממים את שמן הזית בסיר גדול ומאדים בצל, כרישה, סלרי, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, זעפרן, שום ועלי קפיר ליים למשך 15–10 דקות על אש בינונית.
- מוסיפים ארטישוק ירושלמי, מלח, פלפל ומים, מכסים ומבשלים על אש בינונית למשך שעתיים. מומלץ לא לפתוח את הסיר במהלך הבישול.
- מוסיפים את התרד השטוף, מלח ופלפל ומבשלים 10 דקות נוספות.
- מסירים מהאש וטוחנים את כל המרכיבים במעבד מזון או בבלנדר ידני.
- טיפ: אפשר להסמיך את המרק עם מעט שמנת מתוקה (לפי הטעם) ולתת לו מרקם עשיר וקטיפתי של ביסק.
ארטישוק ירושלמי (צילום: ירון ברנר)
מרק לימון, כמון ומנגולד
מרק חמצמץ וקליל, פשוט מאוד להכנה ומניב תוצאות מצוינות. מתכון של אבי ביטון, "אדורה"
המרכיבים (ל8- סועדים):
1 גזר בינוני פרוס דק
1 בצל בינוני פרוס דק
3 שיני שום פרוסות
2 ענפי תימין
400 גרם מנגולד שטוף ונקי
5 כוסות ציר בקר
1/2 כוס מיץ לימון
1/4 כוס שמן זית
פלפל שחור
אופן ההכנה:
- בסיר בינוני מטגנים קלות את הגזר, הבצל והשום. מוסיפים את ציר הבקר, מלח, פלפל, כמון, תימין ולימון. מרתיחים כ10- דקות.
- בינתיים חותכים את המנגולד לרצועות שרוחבן כ2- ס"מ. מוסיפים אותן לסיר ומבשלים עוד כ15- דקות.