האם נדע כבר מי זה "אחד שיודע"?
ממש לא. חוק של זבולון אורלב בנוגע לאפשרות לחשוף טוקבקים עבר את ועדת שרים לחקיקה, אבל גם אם יעבור הוא מציע הליך שעובר דרך בית משפט
השמצתם ברשת? אתם מגיב 19 שהוא "אחד שמבין" ולכלכתם על מישהו ברשת? זבולון אורלב רוצה לאפשר למי שנפגע לחשוף אתכם, והצעת חוק שהגיש בעניין לפני חצי שנה אושרה הבוקר (א') בוועדת שרים לחקיקה.
מה זה אומר? שיקח עוד זמן עד שהחוק יתגלגל בכנסת ויעבור ועדות והצבעות במליאה. עדיין לא חושפים אף אחד בשלב הזה. ואם החוק יעבור, האם זה אומר שכל האנונימים ברשת ייחשפו בין לילה? ממש לא.
על פי ההצעה של אורלב (לקריאה - doc), אדם שסבור פירסמו עליו דברי לשון הרע באינטרנט ומעוניין לתבוע את המפיץ, רשאי להגיש בקשה בהליך הקרוי "המרצת פתיחה" לקבלת פרטי המפרסם מספקית האינטרנט. בהתאם לשיקול דעת בית המשפט ועיון בפרטים יוכל שופט להחליט על מסירת פרטים לנפגע כדי שיוכל להגיש תביעת לשון הרע נגד המפרסם.
תגובות אתרים נחשבים לפרסום בעיני החוק, אלא שהחקיקה לא הדביקה את קצב הטכנולוגיה והחוק לא מגדיר את האחריות במקרה של פרסום תגובה משמיצה, ואת חובת מסירת פרטי המגיב. בין אם מדובר בתגובה בבלוג, באתר גדול, או אפילו בקיר הפייסבוק של מישהו.
בשנים האחרונות נעשו מספר נסיונות להסדיר את הנושא בחקיקה ובהם הצעה שנגנזה של חבר הכנסת ישראל חסון, להטיל אחריות על עורכי האתרים לתגובות שמתפרסמות בהם. בזמן שמושמצים באינטרנט מחכים לחקיקה, הם הגישו תביעות, ובתי המשפט בישראל נדרשו לסוגית החשיפה והאחריות במספר מקרים. בפסק דין תקדימי שניתן בחודש מארס, קבע הרכב של שלושה שופטי בית המשפט העליון, כי ספקית אינטרנט אינה חייבת למסור את פרטיו של בעל כתובת IP.
עו"ד אביב אילון, שמתמחה בדיני רשת, סבור שהצעת החוק של אורלב לחשוף משמיצים באינטרנט לוקה בחסר. לדבריו, יוזמתו של ח"כ אורלב ברוכה והגיע הזמן שמישהו בכנסת יתעורר ויטפל בבעיה אקוטית, עכשווית ואמיתית הפוגעת בחייהם של מאות אם לא אלפי ישראלים על בסיס יומי. יחד עם זאת, אילון סבור שמוטב כי הצעה זו תיגנז ושתוגש הצעה רחבה יותר אשר תטפל בבעיות העתידיות מראש ולא תמשיך במסורת הישראלית של טלאי על טלאי.