קסם שחור: 2 מתכוני עדשים
אחרי שמזג האוויר הראה לו את כוחו, בעוד הוא משתובב לו במגפיי גומי בין השלוליות, נפל ניר צוק למשכב וחיפש מזור באוכל. זה הגיע בדמות עדשים שחורות ושני מתכונים חמים
אהבה אין בה היגיון, היא לא מתחשבת בנוחיות ובטוח לא בענייני כלכלה. אני מכור לימים סוערים, אבל קורדיליה ונועה אינן מחבבות את מזג האוויר ובשבת האחרונה מצאתי את עצמי עם מסעדה נטולת גג. אין סוף לעצבים ועוגמת הנפש, קצרים חשמליים, מקררים שאינם פועלים, לקוחות שצריך לשנע כאילו היו עבודות אמנות זעירות שצריך להגן עליהן מהמים. ביום ראשון כבר היה ברור כי המסעדה סגורה זמנית לקהל ואין מה לעשות, רק להמתין עד יעבור זעם.
מצאתי את עצמי מטייל בתוך הבל פיו הזועם של האל. נמל יפו מוצף מים ואני מאושר בתוך רסס מטורף של מי ים. מעיל כתום ומגפיים ירוקות, ממש כמו טיול שלוליות של גן חובה, צועד בתל אביב, צפה ומבולבלת, מסעדה מפורקת ואושר גדול בלב.
כשהגעתי הביתה הכל כבר היה פחות ורוד. חום עז באוזניים, גרון נפוח, עיניים דומעות ורשימת מטלות אין-סופית ליום של אחרי הגשם. חשמלאים, גגנים ועוד חברים שזה יומם הגדול "לדפוק קופה".
שוכב במיטה, דואב, שקלתי מה המאכל שיוציא אותי מהבוץ. מרק עוף של אמא כבר תרופה שחוקה, סלט קצוץ מלא בוויטמנים ממש לא בא לי. החלטתי להיעזר בחבר, והתקשרתי לידידי הנטורופת, שאמר שעדשים הן קסם. מייד נזכרתי בעדשים השחורות מצרפת, doPuy, בעלות הטעם האגוזי, הצבע הכהה העמוק. ההודים מאמינים שהעדשה השחורה מעלה את החשק המיני ועוזרת לייצר יותר חלב אם.
למזלי, אין צורך להשרות עדשים, ובישול קצר של 15-25 דקות מספיק בשביל להגיע לתוצאה מושלמת בה העדשים כבר רכות, אך אינן מחית. חובה לסנן מייד בתום הבישול, אחרת העדשים ממשיכות להתרכך.
סלט עדשים חם
המרכיבים:
1/2 1 כוסות עדשים שחורות
30 זיתי קלמטה מגולענים
3 עגבניות
צרור פטרוזיליה
1/4 כוס שמן זית
1 לימון
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מבשלים את העדשים כ-17 דקות עד לריכוך כמעט מלא ומסננים.
- קוצצים את העגבניות, הזיתים והפטרוזיליה, מוסיפים לעדשים החמות, מתבלים בשמן זית, לימון מלח ופלפל, מגישים מיד.
סלט עדשים חם (צילום: דודו אזולאי)
אווז בעדשים שחורים וגריבלך
המרכיבים:
3 חזות אווז מעושנים טבעי
1/2 כוס עדשים שחורות
3 גזרים
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
- מבשלים את העדשים במים כ-20 דקות עד לריכוך ומסננים.
- מסירים את השומן מהאווז וקוצצים דק. פורסים את האווז לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ.
- קוצצים את הגזר לקוביות קטנות.
- מטגנים את שומן האווז כ-5 דקות בחום נמוך, מוסיפים את הגזר וממשיכים לטגן כ-10 דקות בחום נמוך מאוד.
- מוסיפים עדשים לגזר, מתבלים היטב במלח ופלפל.
- מחממים את האווז הפרוס בתנור חם כ-5 דקות בטמפ' של 180 מעלות ומגישים מעל העדשים.
אווז בעדשים שחורים וגריבלך (צילום: דודו אזולאי)
ניר צוק הוא השף של מתחם המסעדות "קורדיליה", "נועה" ו"ג'אפה בר" ביפו העתיקה