ה-OECD: התאוששות לא יציבה בגוש האירו
הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי מעריך כי הצמיחה בגוש האירו תגיע ל-1.7% השנה ותעלה ל-2% בשנת 2011. הארגון קורא לחברות הגוש לאמץ סנקציות נשכניות ולקצץ בחובות העצומים שלהן, וכן להתקין מנגנון קבוע לפתרון משברים
ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD, מפרסם היום (ב') כי מדינות גוש האירו נהנות מהתאוששות מסוימת גם אם היא אינה יציבה, אבל הן צריכות לאמץ סנקציות נשכניות כדי לתקן חוסר איזונים כלכליים וחייבות להתחיל בהקדם לקצץ את החובות העצומים שלהן.
על פי הסקר האחרון של 16 המדינות החולקות את מטבע האירו, קובע הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) כי נרשמת כעת "התאוששות הדרגתית" אך "קצב ההתאוששות עלול להיחלש". מדינות האירו גם צריכות להתקין מנגנון קבוע לפתרון משברים, שיחייב את המדינות לבצע רפורמות אם ברצונן לקבל סיוע, נאמר היום על ידי ה-OECD. המנהיגים האירופים צפויים לדון בנושא זה במהלך הפסגה הצפויה להם בהמשך השבוע.
על פי התחזית הכלכלית הנוכחית של הארגון, הצמיחה בגוש האירו צפויה להגיע ל-1.7% השנה ובשנת 2011 ואז לעלות ל-2%.
עם זאת, החובות של חלק מהמדינות, על רקע השווקים העצבניים, כפו על יוון ואירלנד לבקש חילוץ כלכלי בינלאומי השנה. כתוצאה מכך ה-OECD דוחק במדינות גוש האירו לחתוך במהירות את הגרעונות והחובות שלהם, למרות קצב הצמיחה הנמוך.
על פי הארגון, "יציבות פיסקלית נמצאת בראש סדר העדיפות כדי לייצב את הכספים הציבוריים ועליה להתחיל עד לשנת 2011 לכל המאוחר, בכל המדינות החברות". בפרסום גם נאמר כי בזמן שחלק מהמדינות התחילו בפועל לחתוך את הגרעונות שלהן, על כולן לאמץ "תכניות אמצע-קדנציה מפורטות ואמינות" כחלק מהמאמצים לניהול מדיניות פיסקלית טובה יותר.
אבל חיסול הגרעונות עדיין יותיר את המדינות האירופיות עם רמות חוב גבוהות ויעמיד אותן בעמדה נחותה שתקשה עליהן להגיב למשברים עתידיים, ולתת מענה להוצאות הכרוכות בהזדקנות האוכלוסיה שלהן, נטען בפרסום.
ב-OECD מעודדים את מדינות האירו גם לערוך רפורמות בשווקי הייצור והתעסוקה המוגנים שלהם, דבר שלטענת הארגון לא רק יסייע להתאמות בתוך איחוד המטבע, אלא גם יגביר את הצמיחה הנדרשת כדי להפחית את רמות החוב. "רפורמה מבנית בשווקי העבודה והייצור תסייע להתאמות הכלכליות ותהיה לה חשיבות להשגת צמיחה נמרצת בשנים הבאות", נכתב בפרסום.
מאוחר יותר השבוע צפויים מנהיגי מדינות אירופה להיפגש כדי לדון בבניית מנגנון יצוב כלכלי אירופי קבוע שיחליף את צעדי הסיוע הזמניים בסך של 750 מיליארד אירו שעתידים להסתיים בשנת 2013.