שתף קטע נבחר
 

5 מתכוני בריאות קלים לחיזוק מערכת החיסון

הגוף שלנו מנסה להסתגל לחורף שהגיע במפתיע - ומערכת החיסון זקוקה עכשיו, יותר מתמיד, לחיזוק. קרן בית און, מטפלת ברפואה סינית, ממליצה על ארבעה מאכלים ותה מיוחד שיחזקו אותנו וישמרו לנו על האנרגיה בעונה הכי מועדת למחלות

עד לפני שבוע נלחמנו בחום, ועכשיו החורף, שבא ממש פתאום, מאתגר אותנו. מה קורה לגוף שלנו במצב שכזה? הוא בעיקר מתבלבל ומנסה להתאים את עצמו למתרחש במרחב, ולהזעיק את מערכת החיסון למשמר. אם תשאלו את הסינים, הם בוודאי ימליצו לכם להתמודד עם המצב גם באמצעות המזון וצמחי המרפא הידועים בהשפעתם על גופינו, ובהתאמה גם על מערכת החיסון.

 

להיות מאסטר שף סיני זה לא כל כך מורכב. לפניכם חמישה מתכונים שישפרו את תפקוד גופכם, יחזקו את מערכת החיסון, ויחממו את כל אותם תאים שמשקשקים מקור ונלחמים במחוללי המחלה שמסתובבים במקומות עבודה, בגני ילדים, בקופות החולים ובקניונים המוגפים.

 

1. דייסת קוואקר מתוקה

מבשלים קוואקר על בסיס מים (יש להימנע ממוצרי חלב בעונת החורף, מאחר שהאנרגיה שלהם היא קרה ואינה מטיבה עם הגוף בעונה זו). לקראת סוף תהליך הבישול של הדייסה יש להוסיף לבלילה:

 

  • תפוחים ירוקים: טעמם של התפוחים הירוקים הוא חמצמץ וצבעם ירוק. אלו משתייכים ליסוד העץ בגוף ועל פי הרפואה הסיניתו, משפיעים ישירות על הכבד. הכבד תפקידו לסייע לסירקולצית האנרגיה בגוף, שמהווה את מערכת ההגנה והחיסון שלנו.
  • אגוזי מלך: אגוזי המלך (בסינית - Hu-Tao Ren) מזכירים בצורתם את מבנה הכליות, והם אכן מחזקים את תפקודן. הכליות מהוות את בסיס וראשוניות הגוף, וחיזוקן ישפיע ישירות על הגוף כולו. כליות חזקות ומאוזנות יסייעו לגוף לתפקד כהלכה, ויהוו בסיס איתן ומחזק.
  • קינמון: השפעת הקינמון היא ביכולתו לחמם את הגוף, וליצור תנועתיות של אנרגיה לרקמת העור. רקמת העור היא הרקמה החיצונית שמגנה עלינו, וחשוב שתהיה בה זרימה נאותה של אנרגיה לשם הגנה, ושמירה מפלישה של מחוללי מחלה חיצוניים.


מגנים על הכליות ולכן גם על הגוף כולו. אגוזי מלך (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

2. דייסת קוואקר מלוחה

מבשלים קוואקר על בסיס מים. לקראת סוף תהליך הבישול של הדייסה יש להוסיף לבלילה:

 

  • שורש בצל ירוק (החלק הלבן): הבצל הירוק הוא חריף ויש לו השפעה ישירה על הריאות, שאחראיות בגוף על מערכת החיסון שלנו. הריאות הן איבר פנימי שחשוף אל החוץ באמצעות הנשימה, ולכן על מנת להימנע מכניסה של מחוללי מחלה באמצעות הנשימה חשוב לחזק את הריאות.
  • ג'ינג'ר: הג'ינג'ר הטרי ידוע ביכולתו לחולל פלאים בגופינו. טעמו חריף והוא מסייע לגוף להתמודד עם קור. הג'ינג'ר מפסיק שיעול ותומך בריאות. החמימות והחריפות שלו ישפיעו ישירות על האנרגיה, ויגרמו לה להיות בנוכחות עירנית וחיונית. יש להשתמש בג'ינג'ר טרי ככל שניתן.
  • סויה: על מנת לתבל את הדייסה המלוחה ניתן לתבל אותה במעט מלח וסויה.


נסו להשתמש בג'ינגר טרי ככל שניתן (צילום: נועם לוי)

 

3. מרק ירקות שורש

ירקות השורש ידועים באיכותם ובהשפעתם על מערכת העיכול. הם מוגדרים ברפואה הסינית כ"פצצות אנרגיה" בשל העובדה כי הם מכילים מינרליים ודשנים עתירי כוח חיוניים. מכניסים לסיר את הירקות הבאים, ומביאים לרתיחה:

 

  • בטטות, דלעת וגזר: אלה ירקות כתומים שמחזקים את מערכת העיכול. ככל שמערכת העיכול של האדם חזקה ומאוזנת יותר, כך מצליח הגוף לייצר אנרגיה חיונית ובריאה לגוף לשם הגנה ושימור.
  • לפת, שורש פטרוזיליה, ארטישוק ירושלמי וסלרי: טעם החריפות העדין והצבע הלבן משפיעים ישירות על הריאות, מחזקים אותן ומסייעים להן להגן על הגוף.

 

לנשים הסובלות מקור באופן קיצוני (וכדאי לדעת: נשים נוטות לסבול מקור יותר מאשר גברים) מומלץ להכין מרק זה על בסיס ציר מרק עצמות (הכולל מוח). העצמות מחזקות את מוח העצמות האנושי, המהווה את בסיס הגוף של האדם, ובו נטועה האנרגיה הראשונית והקיומית שלנו. מרק ירקות שורש על בסיס ציר מרק עצמות יחזק מאוד את גופה של האישה, ומומלץ אף לילדים. יש לתבל את המרק עם מעט מלח על מנת לשמר את הטעם האותנטי של ירקות השורש.


הטעם והצבע משפיעים על הריאות. ארטישוק ירושלמי (צילום: ירון ברנר)

 

4. מנת דגנים

האורז, על פי הסינים, הוא מקור המזון הראשוני והחיוני ביותר לאדם, ועל פי תפיסתם ניתן למצוא עולם שלם בגרגר אחד. האורז הוא מרכיב בסיסי וחיוני בתזונת היומיום של הסינים, ומסמל עבורם את החיוניות הרבה שקיימת באדמה ובשפע המים כתנאים בסיסיים לגידול אורז. מבחינה בריאותית, האורז מחזק את מערכת העיכול.

 

יש לבשל אורז בר בשילוב עם אורז מלא עגול (ניתן לבשל גם כל אורז בנפרד ואח"כ לערבב). לקראת סוף תהליך הבישול יש להניח מעל האורז לשם אידוי (למשך כחמש דקות עד עשר דקות) את הירקות החתוכים הבאים:

 

  • צנון, פלפל חריף אדום, שום, בצל ירוק, ג'ינג'ר ולימונים קטנים (מסוג ליים) או עשב לימון. כל אלו משלבים טעם של חריפות עם טעם של חמיצות. החריפות משפיעה ישירות על הריאות ומחזקת אותן, ולחמיצות השפעה מיטיבה על הכבד.


החריפות משפיעה ישירות על הריאות. שום (צילום: יעל גרטי)

 

5. משקה תה חם ובריא

הסינים נוהגים לחלוט לעצמם תה מצמחים בהתאם למצבם הגופני, ובהתאם להשפעה שהם רוצים לחולל בגופם. כך הם תורמים להזנה תמידית של נוזלים לגופם לצד הזנה בריאותית.

 

ארבעה צמחים, ארבעה טעמים וארבע השפעות מחזקות ומיטיבות - קחו מים חמים, בחרו את הצמח המתאים לכם וצרו לכם את כוס התה האישית וההולמת ביותר עבורכם:

 

  • קינמון: מרגישים שנדבקתם והמחלה מזדחלת לגופכם? תה קינמון זה הפתרון. על פי הרפואה הסינית, הקינמון משמש למגוון רחב של תופעות אשר הראשונה והמוכרת הנה מצב של תחילתה של מחלה, התקררות ראשונית. הקינמון גם יכול לסייע במצבים בהם האדם מופנם, פסימי ובעל תכונות המעידות על קושי תקשורתי. יש ביכולת ארומת הקינמון לפתוח וליצור אינטימיות ומרחב נעים ובטוח.

 

  • ג'ינג'ר: האגדות הסיניות מספרות כי הקיסר הצהוב לא היה אוכל או שותה ללא נוכחות של ג'ינג'ר במזון. צמח הג'ינג'ר מסוגל למנוע רעילות של מאכלים אחרים או של חומרים לא אורגניים שיש בהם ריסוס, והוא יוצר הרמוניה בקיבה. תכונותיו של הג'ינג'ר הן לחמם, להרחיב וליצור תחושת רעננות. ג'ינג'ר מסייע נגד עייפות, במצבי חולשה כללית, וחוסר חיוניות מתמשכת. הג'ינג'ר בעל הטעם החריף יסייע לאנרגיית הגוף להתעורר ולחזק את מערכת החיסון.


מצוין להתקררות ראשונית. קינמון (צילום: יעל גרטי)

 

  • מנטה-נענע: המנטה היא חריפה וקרירה, מיטיבה במצבים של חולשת הריאות ומערכת הנשימה על רקע של חום המתבטא בשיעול יבש, נבחני ומצב של סטרידו. בנוסף, היא מתאימה לאקלים החם של ישראל ולתחושות המתח והעצבנות השולטים כאן. הצמח, על פי הרפואה הסינית, משפיע על הכבד, שנוטה לאגור כעסים ומתחים בשגרת החיים. בנוסף, אנשים שיש להם נטייה להופעת עיניים אדומות, צורבות ומגרדות על רקע של חום ועצבנות מצבם יוטב על ידי שתיית חליטת מנטה.

 

  • הל: תכונותיו של ההל מתבטאות בארומה החזקה שלו. הסינים קוראים לו "צמח מטיב בינה" וטוענים כי הארומה משפיעה על בהירות המחשבה ויכולת הריכוז. שימוש בחליטת ההל יחזק גם את הכליות.

 

הכותבת, קרן בית און, מטפלת ברפואה סינית, ומעבירה סדנאות וקורסים בנושא תזונה נכונה לאורח חיים בריא ונכון ב'מזרח-מערב'


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דייסת שיבולת שועל. מתוקה או מלוחה, הגוף יודה לכם
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים