המפכ"ל הבא: מי אתה יוחנן דנינו?
דנינו, בן 51, משרת במשטרה 28 שנים. הוא כיהן כראש אגף החקירות וכמפקד המחוז הדרומי במשטרה. בתפקידו האחרון נלחם בארגוני הפשיעה בדרום ופגע להם בכיס. הוא נחשב לקצין יצירתי, שהביא עמו לדרום את צמד המילים "אכיפה נחושה"
במשך 28 שנות שירותו במשטרה כיהן ניצב יוחנן דנינו במגוון רב של תפקידים. שני תפקידיו האחרונים היו מפקד מחוז הדרום וראש אגף החקירות - יחידה שעסקה בחקירות בכירים ובהם - הנשיא לשעבר משה קצב, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, השר לשעבר אברהם הירשזון ובכירים נוספים. היום (א') הוא מונה לתפקיד הבכיר במשטרה.
דנינו (51), נולד באשקלון. כבן למשפחת רבנים הוא למד בישיבת אור-עציון. בצה"ל שירת בחטיבת הצנחנים. לאחר שירותו "הוריד את הכיפה" והחל ללמוד משפטים באוניברסיטת תל-אביב.
דנינו והשר אהרונוביץ', באתר עבדת (צילום: אילנה קוריאל)
בשנת 1982 הוא התגייס למשטרה. במקביל ללימודיו, הוא התמנה למפקד בסיס המתנדבים של המשמר האזרחי. לאחר שסיים את התואר הוא התמנה לתובע משטרתי. אט אט הוא התקדם בתפקיד. בין היתר הוא כיהן כקצין החקירות של מרחב השרון, סגן מפקד יחידת אתג"ר שהוקמה כדי להילחם בגניבות רכב, מפקד היחידה הארצית לחקירות בינלאומיות, כראש המטה המבצעי במשרד לביטחון פנים וכראש אגף החקירות והמודיעין של המשטרה. תפקידו האחרון היה מפקד המחוז הדרומי.
השריף של הדרום
לתפקיד בדרום הוא מונה בזמן מבצע "עופרת יצוקה". הוא הביא עמו לתפקיד נדוניה מכובדת, ובכלל זה את תפיסת עולם בתחום המלחמה בארגוני הפשיעה. בתקופתו הביא לשיפור יכולות המודיעין של היחידות השונות, ואת התפיסה כי את ארגוני הפשיעה, בפרט כאלה שבדרום, יש לתקוף בפן הכלכלי.
דנינו (במרכז), במהלך פינוי הכפר אל-עראקיב (צילום: הרצל יוסף)
"אם כלאת ראש ארגון פשיעה ולא נגעת בכסף - לא עשית כלום, כי הארגון ממשיך לתפקד כרגיל", אמר בעבר דנינו. כך, ניתן לראות במעצרם של חגי זגורי וחייליו והאחים מגידיש, בתקופתו כמפקד מחוז. בתקופתו חוקרי ימ"ר לכיש ונגב עבדו יחד עם אנשי רשות המסים - במאבק בפשיעה. הדבר התבטא בכתבי אישום עבי כרס.
דנינו נחשב לקצין יצירתי, שלא חושש ליזום, שהביא עמו לדרום את צמד המילים "אכיפה נחושה". במגזר הבדואי היו המילים הללו נרדפות ל"אכיפה שיוונית". רק לאחרונה עלה לכותרות פרשת מסגד המריבה ברהט, מסגד לא חוקי שנבנה על ידי הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית. המשטרה סייעה אז לאנשי מנהל מקרקעי ישראל להרוס את המסגד, למרות התנגדות התושבים. היו שראו את המהלך הזה כיריית הפתיחה שלו למרוץ למפכ"לות, ניסיון "להתנחמד" לשר לביטחון פנים, לאור העובדה כי הוא חבר במפלגת "ישראל ביתנו", בראשה עומד השר אביגדור ליברמן - שדנינו עמד בראש חלק מהחקירות נגדו.
דנינו עם חומר החקירה בתיק קצב (צילום ארכיון: חיים צח)
יחד עם זאת, אלה שמכירים אותו היטב יודעים כי אין הדבר כך. "הוא בכלל לא חושב על זה", אמר אחד הקצינים במחוז. הוא נחשב למפקד מחוז נוח על פקודיו, ניצב שאינו חובב מריבות, אגו או התנצחויות.
לאורך המרוץ למפכ"לות, שלדעת קצינים רבים במשטרה פגע אנושות בארגון עקב פרשת בר-לב, שמר על קור רוח והשתדל שלא להתבטא
בתקשורת בנושא. אף הוא סבור כי הפרשה לא תרמה לארגון היקר ללבו. כאשר נקלע דנינו עצמו לעין הסערה, בעקבות חקירת המבקר, מעולם לא גילה חולשה כלפי חוץ או דאגה. גם בשיחות סגורות דאג לשדר "עסקים כרגיל". דנינו דאג להודיע בצורה מפורשת לשר ולמקורביו, כי אם לא ימונה לתפקיד, יפרוש מהמשטרה.
דנינו עצמו נחשב לדמות מוערכת בקרב כמה מהשרים לבטחון פנים שכיהנו בשנים האחרונות - עוזי לנדאו, צחי הנגבי וגדעון עזרא. הוא נחשב מקצועי, בעל גישה חדשנית, דעתן וקר רוח במצבי לחץ.