שתף קטע נבחר

 

ויקיליקס: ארה"ב חוששת מהפיכה צבאית במצרים

ממסמכי ויקיליקס עולה כי אם מובארק ימות לפני העברת השלטון לבנו - הצבא יעדיף הפיכה צבאית. עוד נכתב כי חלה הידרדרות במוכנות הטקטית והמבצעית של הצבא המצרי. "הצבא מסרב להכניס טכנולוגיות מודרניות ואמצעים למאבק בטרור"

"ראשי הצבא במצרים לא אוהבים את גמאל מובארק והגדירו אותו כ'טיפוס שאפילו לא השלים את שירות החובה שלו בצבא המצרי'. בתנאים מסויימים, אם חוסני מובארק ימות לפני שיספיק להעביר את השלטון לידי בנו גמאל, סביר להניח שהצבא לא יתמוך בו ויעדיף הפיכה צבאית", כך נכתב במזכרים ששלחה השגרירות האמריקנית בקהיר, בספטמבר 2008. העתקים מהם נחשפו היום (ג') בויקיליקס.

 

העיתון הצרפתי "לה מונד" דיווח היום בהרחבה על המזכרים שנשלחו לוושינגטון, המספקים הצצה נדירה להלכי הרוח בצבא המצרי. במברק כותבת השגרירה מרגרט סקוביי כי נועדה עם יועצים מצרים בכירים, שלא נקבה בשמם, ולפיהם "גמאל מובארק זוכה לתמיכת המגזר העסקי, אך אינו זוכה לתמיכת הצבא".


לא זוכה לתמיכת הצבא. גמאל מובארק (צילום: רויטרס)

 

"אין לשכוח", מדגישה השגרירה, "כי הצבא הוא בסיס הכח המשמעותי במצרים, כל מנהיגי מצרים יצאו משורות הצבא. אך בצבא לא אוהבים את גמאל, ולא תומכים בהשקפותיו הליברליות ורפורמיסטיות, העלולות לסכן את האינטרסים של ראשי הצבא".

 

על פי תרחיש סביר ששירטטו פרשנים במערב, חוסני מובארק יגיש את מועמדותו לתקופת כהונה נוספת בבחירות לנשיאות בשנה הבאה. שנה או שנתיים לאחר נצחונו הוודאי, כשיהיה בן 84 או 85, יכריז כי החליט לפרוש מסיבות בריאותיות, וימנה תחתיו את בנו גמאל, לא לפני שיכשיר את הקרקע לכך ויבטיח שלא תהיה התנגדות צבאית למהלך. 

 

במברק אחר נכתב כי "עומר סולימאן, ראש שירותי המודיעין של מצרים, שעוד קיווה לפני שנים אחדות לרשת את חוסני מובארק, מבין כעת כי גמאל הוא מועמד ודאי, אך הוא מתעב את הרעיון שגמאל יהיה נשיא המדינה, והוא, כאמור, אינו היחיד".

 

"צבא מצרים - בחוסר מוכנות מבצעית וטקטית" 

ממסמכי ויקיליקס, שנחשפו היום עולה גם חוסר שביעות רצון של האמריקנים מהצבא המצרי. במברקים ששלחה השגרירות האמריקנית בקהיר, באוגוסט 2007 נכתב: "הגנרלים של הצבא המצרי היו במשך זמן רב בני בריתנו, למרבה הצער זה השתנה". ובספטמבר 2008 נכתב במברק אחר כי "חלה הידרדרות במוכנות הצבא המצרי. מדובר בצבא בעל עמדות מיושנות המסרב להכניס מודרניזציה, וטכנולוגיה עכשווית, גם בתחום של מלחמה בטרור".

 

עם זאת, צויין במברק כי "בהיבט הפנים-ארצי, זה עדיין צבא חזק המסוגל להבטיח את יציבות השלטון. מדובר בצבא החולש על תחומים רבים בתוך המדינה, ובכלל זה על תחום המים, שמן הזית, המלט, הבנייה, התיירות ותחנות הדלק. בידי הצבא נכסי נדל"ן רבים ואדמות במיוחד באזור הדלתא של הנילוס ועל חופי הים האדום".

 

כמובן שהאמריקנים מעריכים את העובדה שהמצרים מעניקים להם מעבר חופשי בתעלת סואץ ובמרחב האוירי של המדינה. ואולם במברק ששלחה השגרירות האמריקנית למפקד כוחות הצבא של ארה"ב במזרח התיכון, דייויד פטראוס, הודגש כי "ארה"ב העבירה לצבא מצרים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליארד דולר, רובו ככולו הושקע בציוד קונבנציונלי, בעיקר במטוסים, טנקים וכו'". 

 

"ניסינו לעניין את הצבא המצרי בטכנולוגיות חדשניות, במיוחד בכל הנוגע לאמצעים למאבק בטרור, אך נתקלנו בחומה בצורה. הצבא המצרי אינו מעוניין להתחדש", נכתב במזכרים האמריקנים. הם תולים את האשם בשר ההגנה, מוחמד טנטאווי, המחזיק בתפקידו כבר 30 שנה. "האיש הזה הוא המכשול העיקרי. מאז מינויו, המוכנות הטקטית והמבצעית של הצבא המצרי הולכת ומידרדרת. אבל טנטאווי זוכה לאמונו של מובארק והוא יכול להחזיק במוסרות הצבא עוד שנים רבות".

 

במברקים של הדיפלומטיה האמריקנית מעלים לא פעם בכירי הצבא המצרי ומשרד ההגנה את סוגיית הגרעין של ישראל. "אולי וושינגטון לא רואה בנשק הגרעיני של ישראל איום, אך אנו כן. אם ארה"ב תדרוש מישראל להתפרק מהארסנל הגרעיני שלה היא תהיה בעמדה טובה יותר בבואה לדרוש זאת מאיראן", אמר שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, באחת הפגישות עם בכירים אמריקנים. ואולם האמריקנים דחו את הטענות, ובמברק באפריל 2009, מציינת שגרירות ארה"ב קהיר כי "נשיא מצרים חוסני מובארק אמר כי איראן היא סרטן ההולך ומתפשט מהמפרץ הפרסי ועד מרוקו".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסני מובארק על איראן "סרטן מתפשט"
צילום: AFP
מומלצים