שתף קטע נבחר

כמה זמן לוקח לעדכן נתון במשרד הרישוי?

תתפלאו, אבל גם חמישה חודשים כנראה אינם מספיקים, כדי שמשרד הרישוי יתעדכן בהחלטה שיפוטית שניתנה לטובת אזרח, במלחמתו ברשויות. סיפור נוסף על זלזול, אוזלת יד, בירוקרטיה מיותרת וחוסר רצון לעזור למשלם המיסים

כאשר ביקש י' לחדש את ביטוח הקטנוע שלו - הונדה ליד 110 סמ"ק - בדקה פקידת הפול במאגר הנתונים של ISO, החברה המספקת נתוני מבוטחים בביטוח חובה לחברות הביטוח. לאחר שבדקה, הודיעה לו כי עליו לשלם תוספת של 400 שקלים, ובסך הכל לשלם ביטוח חובה במחיר של 4,150 שקלים. ביטוח חובה לשנה, עבור קטנוע בנפח 110 סמ"ק. זאת, מכיוון שבמאגר הוא הופיע כמי שנשלל רישיונו בשנה האחרונה.

 

זה נכון, אבל חלקית. י' אכן נעצר בחודש נובמבר 2009 לביקורת שיכרות על-ידי מחסום משטרתי, ובבדיקת ינשוף נמצאה רמה של 345 מיקרוגרם אלכוהול בדמו בליטר אויר נשוף. השוטרת שעצרה אותו ערכה לו גם בדיקת מאפייני שיכרות נוספים, שלא העלו מצב של שיכרות. למרות זאת, נשלל רישיונו בשלילה מנהלית.

 

בבית המשפט לתעבורה בבאר שבע, שם נדון התיק, טען י' כי הכמות שנמצאה בדמו נמוכה מהרף של 400 מיקרוגרם, שהוא הרף שנקבע בבית משפט השלום בירושלים, כרף שבו מוצדק לשלול את רישיון הנהיגה. בנוסף טען כי מאפייני הבדיקה האחרים לא העלו מצב של שיכרות, או נהיגה תחת השפעת אלכוהול. המשטרה טענה לעומת זאת כי החלטת בית משפט השלום בירושלים, אינה מחייבת, וכי הרמה שנמדדה בנשיפה עולה על המותר בחוק, ולכן יש להרשיעו.

 

אלא שהשופט אלון אופיר החליט לקבל דווקא את טיעוניו של י', וזיכה אותו מחמת הספק. אבל מתברר כי זיכוי זה נותר ככל הנראה כסוד בין השופט ובין י', כך לפחות טוענים במשרד התחבורה. שכן דבר הזיכוי לא הוזן למאגר הנתונים של משרד הרישוי, ולכן גם לא למאגר של ISO, המזין את חברות הביטוח.

 

י' מיהר והביא לפול ולחברת ISO את פסק הדין בו זוכה, אבל נענה כי עליו לפנות למשרד הרישוי, כדי ששם יזינו את דבר הזיכוי למאגר הנתונים. רק אז, כך הפול, אפשר יהיה לוותר על תוספת הפרמיה הלא מוצדקת שהוטלה עליו שלא בטובתו. אלא שגם כאשר הגיע י' למשרד הרישוי, נכונה לו אכזבה, שכן שמע כי לא ניתן לשנות דבר, מכיוון שהנתונים מוזנים ישירות על-ידי בתי המשפט. למי בדיוק עליו לפנות בבית המשפט, לא ידעו לספר. י', שזקוק היה לקטנוע ביומיום, שילם בלית ברירה את התוספת.

 

פנינו למשרד התחבורה, כדי לברר האם אין די במסמך רשמי של מדינת ישראל - פסק הדין - כדי להסיר את התוספת. התשובה: "רק מי שהזין את הנתון על השלילה למאגר, רשאי לבטלו - וזה בית המשפט. דוברת בתי המשפט ענתה כך: "הכתובת לתיקון הרשומים הינה משרד הרישוי. ההחלטה החתומה שבידי המתלונן, יכולה לשמש כאסמכתא במגעיו מול משרד הרישוי. בנוסף, קיים עדכון מיידי ואוטומטי בממשק ממוחשב למשרד הרישוי, ויש לפנות אליהם בשאלה מדוע העדכון לא התבצע". תשובה מניחה את הדעת, אלא שבמשרד הרישוי מתעקשים שמי שצריך היה להזין את הנתון הרלוונטי, הוא בית המשפט.

 

ומה למדנו מכך? ראשית, נראה לנו שבעידן הנוכחי, בו במרבית משרדי הממשלה יש מחשב, מותר לצפות לעדכון שכזה תוך חמישה חודשים. שנית, נראה לנו די תמוה שעדכון לכיוון ההפוך, בו הרשויות מדווחות על שלילה דווקא, קורה בין לילה. כאשר האזרח אמור לצאת נשכר, זה לא קורה בכלל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משרד הרישוי - לקחו את הזמן
צילום: נמרוד גליקמן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים