אמא, פרצו לי לפייסבוק: מדריך חירום להורים
ילדכם מתלונן שזר פרץ לו לפייסבוק, מציע לו הצעות מגונות או מטריד אותו מינית? כך תתמודדו עם פריצות לחשבונות דואר ולפרופיל - דרך הנהלות האתרים, משטרת ישראל ובכוחות עצמכם. מדריך
כמעט לכל ילד יש היום פרופיל פייסבוק לניהול המעגלים החברתיים שלו, וחשבון דואר אלקטרוני לתקשורת עם העולם. פושעים, עבריינים וגם סתם ילדים אכזריים מהכיתה המקבילה יכולים להשתמש ברשת כדי לפגוע בילדכם. מה עושים במקרה של חטיפת פרופיל, פריצה למייל, גילוי פדופיליה, או חרם שהחל בבית הספר ועלה לפסים מקוונים?
ראשית, חשוב להיות קשובים לילדכם. בני 12-14 יודעים לרוב, כיצד לחסום משתמשים, או לדווח להנהלת הרשת החברתית במקרה של חטיפת פרופיל. הבעיה היא כשמדובר בילדים צעירים יותר, שגם להם כבר יש פרופיל פייסבוק.
אם ילדכם מדווח על דברים מוזרים שקורים בחשבון הפייסבוק שלו, או על הודעות מוזרות ששלחו לו - חשוב לפעול באופן מיידי: יתכן שמישהו חטף את הפרופיל של ילדכם, או שהוא חשוף להטרדה מינית.
איך פרצו לפייסבוק/מייל של ילדכם?
כדי להשתלט על פרופיל צריך שם משתמש וסיסמה. כדי להשיג אותם, לרוב ישתמשו הפורצים בסקריפט שילדכם הפעיל בטעות, אותו הפורצים הסתירו בתוך קישור או אפליקציה ששלחו לילדכם (כמו למשל כפתור "לחצו כאן" בתוך עמוד "היכנסו לראות את בר רפאלי בלי איפור").
ישנן גם דרכים פשוטות בהרבה: לפני כמה חודשים הגיעו לידי האקרים טורקיים יותר ממאה אלף שמות כתובות מייל וסיסמאות של ישראלים.
בגלל שישראלים רבים משתמשים באותם כתובת מייל וסיסמה עבור כל השירותים המקוונים שלהם (פייסבוק, טוויטר, האתר של הבנק) – הפרופילים שלהם חשופים לפריצה. אותה רשימה היתה זמינה לכל דורש במשך זמן רב, ויש להניח שכל ספאמר או עבריין רשת בישראל מחזיק בעותק שלה.
פריצה לפייסבוק
איך מזהים פריצה? ילדכם יספר שחבריו בפייסבוק מקבלים ממנו הודעות שהוא לא שולח. לעיתים נדירות הפורצים גם ישתוללו בפרופיל שלו – יעלו לקיר שלו קישורים לאתרים מסחריים, סרטונים אנטי-ישראליים ואפילו פורנוגרפיה.
מה עושים? ראשית, יש לדווח להנהלת האתר - בעמוד הדיווח הייעודי. אפשר לפנות מתוך החשבון עצמו, או מחשבון של חבר (במידה והפורץ החליף את הסיסמה). בעמוד תמצאו גם אפשרויות נוספות, כמו דיווח על הונאות פישינג ודיווח על ניסיונות להונאה כספית. שנית, חשוב להחליף את שם המשתמש והסיסמה בכל השירותים המקוונים בהם משתמש ילדכם - מייל, רשתות חברתיות נוספות ועוד.
הנהלת פייסבוק מקבלת פניות רבות מדי יום, ויקח לה כמה ימים להגיב ולטפל בנושא. לפי הנהלת האתר, כל פניה נבדקת אופן פרטני. ככל הנראה שחשבון שנפרץ יושהה, ותצטרכו להוכיח שהחשבון שייך לכם דרך מבחן זיהוי תמונות של חבריכם, או מבחני אימות אחרים.
הטרדה מינית בפייסבוק
בפייסבוק יש איומים חמורים בהרבה מהאקרים משועממים: פדופילים וסוטים למיניהם. פושעים אלו מנצלים את האנונימיות של המדיום כדי להתחבר אל ילדיכם, להציע להם הצעות מגונות ולהטריד אותם.
מה עושים? במקרה זה חשוב לדווח באופן מיידי להנהלת פייסבוק (בעמוד ייעודי נוסף) - ולמשטרת ישראל. אם מדובר במטריד אלמוני, יתכן שהמשטרה קיבלה דיווחים נוספים וכבר חוקרת את המקרה. אם מדובר במטריד שהזדהה, או שילדכם מכיר - ניתן להגיש תלונה ספציפית כנגדו.
הנהלת פייסבוק תוכל להקפיא חשבון של מי שמטריד מינית, אך לא תעביר פרטים אודותיו או מידע אחר בלי צו משפטי. הרשת החברתית לא אחראית, מבחינתה, לשום נזק נפשי שנגרם בשל הטרדה - אולם תוכל לסייע למשטרה במידה ותיפתח חקירה.
פריצה לדואר האלקטרוני
ילדים רבים לא משתמשים במייל שלהם, והוא נועד רק כדי להרשם לפייסבוק ולשירותים מקוונים אחרים. לכן, לפעמים לוקח זמן לגלות שהחשבון נפרץ. גם במקרה זה ידווח ילדכם על הודעות מוזרות שנשלחו אל חברים שלו, שהוא לא שלח בעצמו.
מאפסים סיסמה ומדווחים. אם הפורץ כבר שינה את הסיסמה שלכם, פותחים מייל חלופי ומדווחים דרכו להנהלת שירות המייל. אפשר להיעזר בקישורים אלה, לשירותי התמיכה של גוגל, יאהו, נענע, וואלה, הוטמייל או ynet מייל. האתרים יפנו אליכם שאלה לאימות זהותכם, ויאפשרו פתיחה מחדש של החשבון, עם סיסמה מעודכנת. לאחר פתיחת החשבון, החליפו את שאלת האימות.
משנים סיסמה בשירותים מקוונים אחרים. יש ילדים שנרשמים לאתרי משחקים, רשתות חברתיות מקומיות (כמו מקושרים למשל) או לאתרי קבוצות ספורט שהם אוהבים. אם ילדכם משתמש בשירותים מקוונים נוספים, שנשענים על אותה תיבת מייל וסיסמה - חשוב להיכנס לאתרים אלה ולהחליף אותן.
מספרים לעולם. חשוב להודיע להורי חברים של ילדכם שהחשבון שלו נפרץ. מדוע? משום שיתכן והפורצים ינסו להגיע גם אל הילדים שלהם, במידה והם מופיעים ברשימת אנשי הקשר של החשבון הפרוץ.
ביריונות ברשת
ילדים סובלים מהצקות והטרדות מצד ילדים אחרים גם ברשת. אם לפני 15 שנים היו מטילים הילדים חרם, לועגים לו או מכים אותו - היום יש לגילויי אלימות אלה גם צד מקוון.
ילדכם עלול "לככב" בקבוצות שנאה שיוקמו כנגדו בפייסבוק, ולסבול מנידוי גם ברשת החברתית. הטיפול בשורש הבעיה יכול להתבצע דרך בית הספר בו לומד ילדכם - אולם לפייסבוק עצמה מדיניות נוקשה בכל הנוגע לקבוצות שנאה והשמצה.
שימוש בקבוצות פייסבוק כדי לפגוע באדם ספציפי היא הפרה של תנאי השימוש ברשת החברתית, ואף עילה לתלונות ותביעות. כדי שהנהלת פייסבוק תפעל כדי לסגור או להגביל אותה, עליכם לחסום את הקבוצה או העמוד (אפשרות Report Page) ואת מפעיליה.
לאחר מכן, תוכלו לדווח עליהם אישית (Report/Block this person).
אפשר גם להתייעץ בנושא עם תומכי הקו החם של איגוד האינטרנט הישראלי (03-9700917) , שמטפל בנושאים אלו, ויכול לסייע גם בהצנעת קבוצות שנאה בתוצאות החיפוש בגוגל.
בפייסבוק יש לא רק חברים
על אף שזה נראה כאילו ילדים רבים שולטים בצורה מוחלטת בממשק ובתכונות פייסבוק, ושהם טבע שני עבורם - עדיין מדובר בילדים, והרשת היא מקום מסוכן.
כדי להימנע ממצבי חירום כאלה, כדאי להדריך את ילדיכם שלא ללחוץ על קישורים מסקרנים למיניהם, לא לפתוח מיילים שנשלחו מזרים, ולהימנע מלצרף לרשימת החברים שלהם בפייסבוק אנשים שהם לא מכירים אישית. כמו כן, כדאי להנחות אותם לעדכן אתכם בכל אירוע חריג.
זיכרו, שפייסבוק היא מרכיב חשוב בחיי החברה של ילדכם, ולכן כדאי לוודא שהוא יודע כיצד להשתמש ברשת החברתית מבלי להסתכן. ככל הנראה שפושעים למיניהם ימשיכו לפעול במדיה החברתית, ולכן עליכם להיות עירניים ומעורבים.
נתקלתם במקרים של פריצה לחשבונות של ילדים? כיצד סייעו לכם הנהלות האתרים והמשטרה? ספרו לנו בטוקבקים