שלום: לולא האסון והסערה, היינו מתעסקים במו"מ
ועידת הגליל החמישית התכנסה לדון בסדרי העדיפיות הלאומיים. בנאומו הסביר המשנה לרה"מ מדוע יש לסוגיות מדיניות-ביטחוניות עדיפות על פני נושאים אחרים. "כשנבוא להצביע זה יהיה על חוץ וביטחון"
בוועידת הגליל החמישית התכנסה בבית שאן, ובדיון שנערך בצהריים (יום ג') בשאלת שינוי סדרי עדיפויות לאומיים, צפויים לנאום בכירי הממשלה, ובראשם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בין הראשונים שעלו לנאום היה המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום שהסביר מדוע לדעתו ישנה עדיפות לסוגיות מדיניות וביטחוניות. "אם לא היה את השריפה ואת מזג האוויר היינו מתעסקים כבר שבוע ימים בהודאתה של קלינטון, על כך שהיא זונחת את ההקפאה".
"האיומים הם קשים". השר סילבן שלום (צילום: חגי אהרון)
הוא הדגיש כי דרוש שינוי בחשיבה של הציבור. "אי אפשר לשעבד את הכל לטובת דבר אחד. תקציב הביטחון הולך וגדל. צריך שיהיה שינוי חשיבה בציבור, מעבר לחשיבה אזרחית, ואז ההשקעה והחשיבה תשתנה".
שלום, המכהן בתפקיד השר לפיתוח הנגב והגליל, סיפר כי החזון שלו הוא ש-300 אלף ישראלים יגורו באזור הגליל. "אני חושב שזה אפשרי ובהישג יד. זה מצריך עבודה והשקעה אבל בסופו של יום אם נהיה כולנו ממוקדים - נצליח. כשיש תשתיות לא חייבים להעביר מפעלים".
"קיצור המרחק בין הפריפריה למרכז הוא קריטי"
בנוגע לחינוך, אמר המשנה לראש הממשלה כי הרמה בארץ הולכת ומשתפרת. "יש מאות כיתות חכמות בגליל ואנחנו רוצים להגיע לאלף כיתות חכמות – מדובר בכיתות שאין לוח וגיר, אלא מסך כמו שאתם רואים במחשב, זה אינטראקטיבי, אינטראקציה מושלמת בין המורה והתלמידים וזה עובד מצוין".
שרת התרבות והספורט, לימור לבנת עלתה מיד אחרי חברה למפלגה לדוכן הנואמים. את דבריה פתחה בהתייחס למרחק בין הפריפריה למרכז: "קיצור המרחקים הוא קריטי, זה גם מה שנעשה עכשיו, כבישים רכבות – זה קריטי וזה חשוב, זה לא התחום שלי אבל הממשלה הזו עושה אותו".
לדברי לבנת, "יישובים שנמצאים במרחק גדול מהמרכז צריכים לקבל ולדעת שיש להם את אותם שירותים מכל המגוון של השירותים שנמצאים לתושבי המרכז". שרת התרבות והספורט הדגישה כי יש לה מחויבות מובהקת לאזורי הפריפריה. "הייתי רוצה לראות שאני לא אוגבל בתקציבים, הייתי רוצה שאוכל לתת למי שגר בפריפריה את כל מה שמקבל מי שגר במרכז".
מוקדם יותר נאם בוועידה נשיא המדינה, שמעון פרס, והזהיר כי בצל הקיפאון המדיני, "ישנם תהליכים קשים של דה-לגיטימציה לישראל, איסלאמיזציה קיצונית באזור וההתחמשות של איראן". לדבריו, "אין שלום שהוא לא שלום אזורי. אין מדינה שלא מושעת מהכלכלה הגלובלית, וגם הביטחון כבר לא תלוי במדינה אחת.
בעידן הזה, אפשר לשגר עלינו טילים לא רק מעזה, אלא גם מאלסקה".
בהתייחסו לאסון הכרמל, ציין פרס כי "גם בשריפה האחרונה ראינו שהחזית נמצאת עכשיו בעורף". הנשיא ציין כי לדעתו עומדות כיום לחברה הישראלית שתי משימות מרכזיות שעליה להגשים: "שלא יהיה תינוק אחד רעב בארץ, ושלא יהיה צעיר או צעירה אחד בארץ ללא תואר ראשון. זה יהיה קיפוח אם לא נצייד אותם בכרטיס כניסה השכלתי לעולם המודרני".