שתף קטע נבחר
 

גיל אלדמע תורם את ארכיונו לספרייה הלאומית

חתן פרס ישראל ובכיר המעבדים בזמר העברי החליט להעביר את מכלול כתביו לספרייה בירושלים כדי להנגיש את יצירותיו ולחניו לציבור הרחב ולחוקרים

המלחין והמעבד גיל אלדמע יעביר את ארכיונו הפרטי על כל כתביו לספרייה הלאומית בירושלים. אלדמע, 82, חתן פרס ישראל לשנת תשנ"ד, הוא מבכירי המעבדים בתחום הזמר העברי שהנציח בעיבודיו את מיטב שירי הזמר של הדורות שקדמו לו. החלטתו להעביר את הארכיון לספרייה הלאומית נבעה מתוך רצון להנגיש את יצירותיו ולחניו לציבור ולחוקרים.

 

ארכיון יצירותיו של אלדמע כולל מאות עיבודים ויצירות מקוריות, לצד יצירות אינסטרומנטליות מוקדמות, ובכללן סוויטה ישראלית לתזמורת. "במסירת החומר לספרייה הלאומית, אנחנו מבטיחים שכל עשרות שנות היצירה ישומרו, יטופלו ויונגשו לטובת הציבור הרחב", נמסר ממשפחת אלדמע, "חשוב לנו גם שלחוקרים בתחום הזמר העברי, למקהלות ולחבורות זמר, תהיה כתובת אליה הם יוכלו לפנות על מנת לקבל עיבודים שונים".


דוגמה מארכיונו של אלדמע - עיבוד בכתב ידו ל"ירושלים של זהב" 

 

מנהל הספריה הלאומית, אורן וינברג, אמר היום בתגובה: "בהעברת ארכיונו של גיל אלדמע לספרייה, יש תרומה אדירה לחקר הזמר העברי. זוהי מתנה איכותית לאוהבי מוזיקה באשר הם. מדובר במאות לחנים ועיבודים של השירים, שהם נכסי צאן ברזל של התרבות הישראלית. לאחר שיסתיים תהליך הדיגיטציה של החומרים, הם יהיו נגישים לכל שוחרי המוזיקה הישראלית בכלל ולחוקרים בתחום בפרט גם בארכיון הצליל והמוזיקה של הספרייה וגם באינטרנט".

 

גיל אלדמע, 82, החל לנגן בפסנתר כשהיה בן שש. מאוחר יותר למד בקונסרבטוריון של מנשה רבינא ובמקביל למד הרמוניה אצל המלחין פאול בן חיים. אלדמע שרת בפלמ"ח ובשנת 1949 נפצע קשה כשעלה על מוקש ורגלו נקטעה. עם הקמת מדינת ישראל, החל את לימודיו באקדמיה למוזיקה בירושלים וניהל במקביל חוגי זמר ברחבי הארץ. בשנת 1952 החל ללמד מוזיקה בכפר הנוער "הדסים", שם נכתבו גם לחניו הראשונים. חמש שנים לאחר מכן, נסע אלדמע לארצות הברית להרחיב את השכלתו. הוא למד בבית הספר היוקרתי למוזיקה "מאנס קולג'" בניו יורק ועיבד לחנים עבור להקת המחול של יונתן כרמון.

 

עם חזרתו לישראל, התקבל לעבודה ברשות השידור כמעבד ועורך מוזיקלי. אלדמע הקים לימים את "חבורת רננים", שהקליטה מאות שירי עם שזכו לעיבודיו, והצילה בכך מכליה את יצירותיהם של מלחינים ומשוררים רבים. אלדמע עבד לאורך השנים עם מקהלות רבות, בהן "מקהלת רינת", "מקהלת קאמרן", "מקהלת הקיבוץ הארצי", "המקהלה הקאמרית של תל אביב", "מקהלת העפרוני" ו"מקהלת מורן". הוא נחשב למעבד המוביל בזמר העברי ועיבודיו הקוליים מהווים בסיס לפעילותן של חבורות הזמר והמקהלות, הפועלות בישראל גם כיום. בין הפרסים בהם זכה, לצד פרס ישראל, ניתן לציין גם את פרס אקו"ם על מפעל חיים, פרס שרת ופרס לנדאו.

 

האוסף של אלדמע מצטרף לאוספים רבים הנמצאים במחלקת המוזיקה של הספרייה הלאומית ובכלל זה ארכיוניהם הפרטיים של סשה ארגוב, משה וילנסקי, מרדכי זעירא, דוד זהבי, דובי זלצר, אריה לבנון וחיים ברקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטיפת אלבום
אלדמע. רצון להנגיש את יצירותיו לציבור
צילום: עטיפת אלבום
לאתר ההטבות
מומלצים