שתף קטע נבחר
 

גשם חדר לבית? דרשו פיצוי על עוגמת נפש

לא רבים יודעים כי קיימת אפשרות לתבוע מהקבלן פיצוי כספי בגין עוגמת נפש שנגרמה בשל איטום לא נכון של דירה חדשה. גובה הפיצוי אינו אחיד ומשתנה ממקרה למקרה, ועשוי להגיע גם לעשרות אלפי שקלים. כדאי לדעת

גנרל חורף שהכה במלוא עוצמתו בימים האחרונים גרם לנזקים רבים לרכוש. בין בעלי הנכסים שספגו את הפגיעות, ישנם גם בעלי דירות חדשות, שנמסרו להם מהקבלן במהלך השנה או השנתיים האחרונות ובמהלך הסופה נוכחו לדעת שדירתם לא נאטמה כראוי, ומי הגשם מחלחלים לתוכה.

 

 

חוק מכר הדירות קובע כי בנוגע לרטיבות בקירות, בגג ובמקלט - על הקבלן לתת אחריות לגבי טיב ואיכות עבודות הבנייה ומחובתו להעניקה ללא כל תנאים מגבילים. בהתאם לכך, לרשות בעלי הדירות עומדת האפשרות לדרוש מהקבלן שיתקן ללא דיחוי את ליקויי הבנייה, ושיפצה אותם בגין ירידת הערך בעקבות חדירת מי הגשם.

 

אולם, לא רבים יודעים כי קיימת גם האפשרות לתבוע מהקבלן פיצוי כספי בגין עוגמת הנפש. בהתאם לסעיף 13 לחוק החוזים תשל"א, פסקו בתי המשפט בערכאות השונות בשורה ארוכה של פסקי דין, כי ליקויי רטיבות הנם "רעה חולה" ועל כן הפיצוי בגין עגמת הנפש שייפסק במקרים כאלה יהיה גבוה יותר מאשר בגין ליקויי אחרים.

 

מהלך איתור מקור הדליפה אינו עיקר הבעיה, כי אם, וכפי שמתברר לא אחת לדיירים, עוגמת הנפש שכרוכה בתיקונה. בתי המשפט קבעו כי מתפקידו של הקבלן לחפש את מקור הדליפה ועליו למצוא לכך פיתרון באופן מיידי.

 

בתביעה שעסקה בנושא קבע בית המשפט כי "אין כל יחס ישיר בין הסכום הנדרש לתיקון, לבין הסבל ועגמת הנפש שרוכש דירה עלול לסבול עקב ליקויים בדירה... מסירת דירה לקויה ודולפת, ואי תיקון הליקויים במשך תקופה ארוכה, יסבו לרוכשים סבל ועוגמת נפש".

 

המציאות מלמדת כי גובה הסכום שנפסק אינו אחיד, אלא תלוי בשורה של גורמים שיעמדו בפני בית המשפט, בעת שזה יקבל הכרעה. להלן מספר דוגמאות:

 

פינוי הדיירים מהדירה

סכום הפיצוי יגדל ככל שאופי הנזק מחייב פינוי של הדיירים מהדירה, תוך מציאת פתרון מגורים חלופי, הגורם למשפחה להתנתק מסביבתה הטבעית. גובהו של סכום הפיצוי שייפסק ייקבע בהתאם למשך הזמן בו נאלצה המשפחה לשהות מחוץ לדירתה.

 

הקבלן אדיש? הפיצוי יגדל

היקף הליקויים וסוגם

ככל שהליקוי מקשה יותר על חיי בעל הנכס, כך סכום הכסף שייפסק יהיה גבוה יותר.ניסיון העבר מלמד כי בתי המשפט נוטים לפסוק פיצויים שגובהם נע בין אלפי שקלים בודדים לבין עשרות אלפי שקלים. במקרים מסוימים פסק בית המשפט כי הקבלן יפצה את בעל הדירה בסכום של 10 אלף שקל .אם מדובר על דירה המשמשת גם כעסק, יתייחס בית המשפט גם לכך.

 

נזק לתכולה

פינוי או פירוק תכולה היא משימה מייגעת, שהקושי שכרוך בביצועה אינו נסתר מעיני בית המשפט. בהתאם לכך ,ככל שחדירת המים גרמו גם לנזק לתכולה, שמצריך את פירוקה או פינוייה - הפיצוי שיינתן יהיה גבוה יותר. כך לדוגמא, אם בעלי הדירה נאלצו לפרק את ארונות המטבח או ריהוט קבוע אחר המותקן בדירה.

 

תיקונים תכופים שאינם פותרים את הבעיה

קיימים מקרים בהם הליקוי התגלה לפני חדירת מי הגשמים והקבלן הפר את מנוחת הדיירים בניסיון לאטום את מקור חדירת המים, ללא הצלחה. במצב כזה, בית המשפט יכניס לנוסחת חישוב גובה הנזק את משתנה "חוסר הנוחות", לאור הניסיונות המתמשכים, ויפסוק פיצוי בהתאם.

 

מהירות התגובה

קבלן אשר קיבל דרישה מהדייר לתיקון הנזק, אך מצא לנכון להשהות את מהלך התיקון, צריך לקחת בחשבון כי בית המשפט בוחן את אופן ומידת שיתוף פעולתו, בבואו לקבוע את גובה הפיצוי. במידה שיתברר כי מדובר בקבלן שלא סבר כי יש לתקן את הנזק ללא דיחוי - גובה הפיצוי יהיה בהתאם.

 

הכותב הינו עו"ד , מומחה לדיני תכנון ובנייה ומקרקעין ושותף במשרד עוה"ד הרטבי-בורנשטיין-בסון ושות' , תל-אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף מוצף בתל-אביב
צילום: רויטרס
מומלצים