אחרי האסון - זמן הגבורה הסיזיפית
תנ"צ אהובה תומר והנער אלעד ריבן, שרצו לתוך האש, הם מודל לחיקוי והשראה למנהיגות הממסדית במצבי משבר סיזיפיים, מהסוג שחווינו בכרמל
כל אלה הן תגובות טבעיות של חברה שבטית כמו ישראל, שנקלעת לבקרים למצבי משבר ואסון. חלקם אגב אף תגובות בריאות כדי
לשמור על השפיות הקולקטיבית שלנו. אלא שהפעם מדובר באסון או משבר שונה במהותו ממה שהורגלנו בו בעבר.
ב-62 שנות קיומנו כמדינה ריבונית, הורגלנו ואומנו כחברה להתמודד ולטפל במשברים שנבעו מפיגועים ומאסונות מעשי ידי אדם. האתגרים הצבאיים, האסטרטגיים והקיומיים שלנו כמעט ללא יוצא מן הכלל נבעו מאיום קיומי של אויבנו. בכל פיגוע ואסון הורגלנו כמו כלבי פאבלוב לחפש את המפגע, המסית והמצית. אויב מוגדר נשוא כל פחדנו שאפשר להתמודד ולפעול נגדו, בין אם מדובר במלחמה כוללת או בפיגוע חבלני רב מימדי ככל שיהיה. במקרה הזה חיפשנו את המצית הזדוני ולא מצאנו.
ופתאום בבוקר בהיר אחד, בפסק זמן של 72 שעות, נוחת עלינו אסון ומשבר מסוג אחר ובהפתעה גמורה. 43 הרוגים, קורבנות של אש. 42,000 דונם של חורש טבעי שעולים בלהבות, 4 מליון עצים, כ-20,000 פליטי אש, יישובים שלמים מפונים ועולים בלהבות: עין הוד, בית אורן וגם שכונות בחיפה היו בסכנת הכחדה.
אסון לאומי עם היבטים עולמיים
וחור שחור שנפער בלב שוויצריה הקטנה. ומנגד סיוע בינלאומי, כ-20 כלי טייס לכיבוי שרפות מ-10 מדינות. זה אסון לאומי אבל עם היבטים גלובליים. פיגוע מסוג חדש - "פיגוע אקולוגי רב מימדי" בכפר גלובלי, שלומד בדרך הקשה שרק בשיתוף פעולה חוצה גבולות אפשר להתמודד עם הבעיה.
כחברה, כעם ובמערכות השלטון וההנהגה תמיד ידענו להתגייס במהירות וביעילות ולפעול בסביבה אסטרטגית עוינת ובהצלחה כולל במצבי הפתעה - ראו ערך מלחמת יום הכיפורים. יחד עם זאת, לא נתקלנו ולא חשבנו שבתנאים מסוימים הסביבה האקולוגית בה אנו חיים יכולה לייצר איום קיומי שווה ערך לאיומים צבאיים לא קונבנציונליים להם התכוננו ואף הכנו פתרונות - מתקפת טילים, פיגועי טרור רב מימדים וחומרים כימיים. גם ללא נשק גרעיני בידי מדינות אויב, המזרח התיכון כיום הוא פצצת זמן אקולוגית לא קונבנציונלית. תהליכי התחממות כדור הארץ ואפקט החממה. התפשטות המדבר, משבר המים החמור במרבית מדינות האזור, בצורת ממושכת ומלחמות אזרחים - תגובות שרשרת שיוצרות איום קיומי על חברות שלמות, שמייצרות גלי צונאמי דמוגרפי של פליטי רעב וחרב - שנודדים במרחב ומערערים את היציבות הרופפת בלאו הכי של המשטרים באזור.
ואנו כחברה נמצאים בעין הסערה - מבול הפליטים המציף את גבולנו הצר. אם יש פן חיובי באסון השריפה ביערות הכרמל, הוא של קריאת השכמה והכתובת על הקיר לפני רעידות אדמה, אסונות זיהום אוויר ומים, שלדעת מומחים זה רק עניין של זמן עד שיגיעו. כחברה נערכנו ולמדנו לטפל במצבי חרום, שעניינם הצלת נפשות בתחום המחיה המיידי שלנו - הבתים, החדרים המוגנים ומערך רפואה בחרום מהטובים בעולם, ויחד עם זאת הזנחנו את הסביבה האקולוגית הקרובה שלנו. כל ילד יודע שהשינויים האקלימים שעוברים על המזרח התיכון ומערכת ההגנה הטובה ביותר לקיום חיים נורמאליים הם אוויר נקי, עצים וחורש טבעי ונטיעות קק"ל (250 מליון עצים) שישראל התברכה בו.
לישראל, בניגוד למדינות ששלחו סיוע אוווירי ואחר, במהירות ובנדיבות - הפגיעות האקולוגית שלנו היא נקודת תורפה שבוודאי לא נעלמת מעיניהם של אויבנו שעדיין מבקשים למחוק את ישראל מהמפה. נהוג לחשוב ששעת משבר לאומי מהסוג שחווינו הוא שעת הזדמנות למנהיגים ולמנהיגות לקבל החלטות ולשנות סדרי עדיפויות, ומסתבר כפי שלמדנו מלקחי מלחמת יום הכיפורים, למשל, שעוצמתה וחוסנה של ישראל ויכולתה להתמודד עם מצבי משבר קיצוניים אינם תוצאה של פעולה מיידית של המנהיגות הממסדית. גם במלחמת יום הכיפורים וגם באסון הכרמל המנהיגים האמיתיים כמעט תמיד מופיעים בשטח במצבים קיצוניים ולכאורה חסרי התקווה.
גיבורי השריפה
תת-ניצב אהובה תומר ז"ל, מפקדת משטרת חיפה, הנער המתנדב לצופי האש, אלעד ריבן, ועוד אחרים שבמאמץ עילאי לקחו אחריות אישית והיוו דוגמא אישית כשרצו אל תוך האש. הם המנהיגים האמיתיים ומודל לחיקוי והשראה למנהיגות הממסדית במצבי משבר סיזיפיים מהסוג שחווינו.
אני קורא להם "מנהיגים או גיבורים סיזיפיים". באסון אקולוגי או אסון מעשה ידי אדם, כמו גלי צונאמי, סופות הוריקן או פיגוע במגדלי התאומים, המערכות טובות ככל שיהיו נוטות לקרוס או שאינן עונות על הצרכים - כמו מערך כיבוי האש אצלנו. תנ"צ אהובה תומר ז"ל היא הדוגמה החיה לכל אותם "גיבורים סיזיפיים". כמו באגדה של סיזיפוס. גם כשהאבן מתגלגלת במורד והתסכול הנורא של חוסר אונים מול איתני הטבע, מוביל "המנהיג הסיזיפי" בעקשנות, אומץ והתמדה מנסה לשנות שוב ושוב את רוע הגזרה. הוא לא תמיד מצליח אבל רוחו ופועלו משרים תקווה ונותנים השראה.
היוונים הקדמונים במתכוון וגם המציאות החדשה שב"זמנים המשתנים" עמה אנו מתמודדים אינם בהכרח נותנים תשובה חיובית, ואת התוצאה
הסופית של המאמץ הזה. הלקח אז ועתה הוא שרוח האדם ועוז רוחו נותנים השראה ותעצומות לאלו שתפקידם הרשמי הוא להוביל ולקבל החלטות ולשנות סדרי עדיפויות.
באסון הכרמל נשארו אודים עשנים, בתים מפויחים, אוטובוס אחד שרוף, תזכורת לתופת שהייתה, אך מעליהם כאור בודד מבליח מתוך ענני העשן רוחם של "הגיבורים הסיזיפיים" שלנו כדברי המשורר "כי באדם אאמין גם ברוחו רוח עז". ואם מנהיגנו שעסוקים עתה בהסברים ובשיקום והקמת מערך כיבוי מוטס והטמעת לקחים יעצרו לרגע ויאמצו את העקשנות, לקיחת האחריות והאומץ לשנות את שניתן לשנות, יש תקווה שקורבנם של תנ"צ אהובה תומר ז"ל וכל אלו שהלכו בדרכה לא יהיה לשווא. ובאסון הבא נהיה ערוכים ומוכנים יותר גם בהיכלי השלטון וגם כיחידים וכחברה, שנדרשת להתמודד עם אתגרים. מסוג זה צורך השעה הוא "המנהיג הסיזיפי" שלא מוותר וממשיך בעקשנות לגלגל את האבן אל ראש ההר.
ד"ר רענן גיסין - מומחה לממשל ותקשורת. בעבר היה יועצו הבכיר של ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, לנושאי תקשורת ואסטרטגיה.