בדה מחקר על דיקור בישבן והוזמן להרצות בישראל
פרופ' לחינוך רפואי מאנגליה החליט לעשות ניסוי ובדה "מחקר" שהציג תיאוריה לפיה הישבן מייצג את כל חלקי הגוף, בדומה לכף הרגל ברפלקסולוגיה, ויכול לשמש לדיקור או לאבחון. נשמע הזוי? לא עבור מארגני כנס החברה לרפואה אינטגרטיבית בישראל, שאכלו את הלוקש והזמינו אותו להרצות בכנס השנתי שלהם. סיפורו של מחקר, שמעולם לא היה
האם המחקרים המתפרסמים בכתבי עת ובכנסים רפואיים תמיד נכונים? מסתבר שלא תמיד. הנה לדוגמא סיפור שנשמע הזוי, אך הוא אמיתי. פרופסור לחינוך רפואי החליט להוכיח עד כמה לא צריך להאמין לכל מה שקוראים ושומעים. הוא בדה מחקר על הקשר בין הישבן לתווי הפנים, הציג את ה"מחקר" בפני מארגני כנס רפואה אינטגרטיבית בירושלים, ולמרבה הפליאה – הוזמן להציג את ה"מחקר" בכנס. על קורותיו דיווח האיש בכתב העת הרפואי הנחשב BMJ.
פרופסור ג'ון מקלכלן, מומחה לחינוך רפואי מאוניברסיטת דרהאם באנגליה, קיבל הזמנה לכנס הרפואה האינטגרטיבית שהתקיים באוקטובר האחרון בירושלים. הכנס עסק בשילוב שבין הרפואה המשלימה לרפואה הקונבנציונלית.
וכך הכל החל: ב-1 ביוני השנה שלח מקלכלן למארגני הכנס את המכתב הבא - "אני פונה אליכם באם תהיו מעוניינים בהרצאתי אודות מחקר שערכתי על הרפואה האינטגרטיבית. הנני מומחה לאמבריולוגיה (תורת העובר – א.ג.) וברשותי פרסומים רבים בכתבי עת שונים, כמו כן כתבתי ספר לימוד על אמבריולוגיה רפואית. לאחרונה תוך כדי עבודתי המחקרית על עוברים, גיליתי גרסה חדשה של רפלקסולוגיה המזהה איזורים בגוף המיוצגים בישבן".
איור "מחקרו" הבדוי של פרופ' מקלכלן. הישבן מייצג את חלקי הגוף (מקור: BMJ)
מקלכלן ממשיך בפנייתו: "הראש מיוצג בחלק התחתון של הישבן, החלק השמאלי של הישבן מייצג את הצד הימני של הגוף... כמו ברפלקסולוגיה, "מפת הישבן" מגיבה למחטים כמו בדיקור סיני ולשאיבה עדינה. במחקריי, תגובת המטופל היתה ניכרת ובעלת ערך ריפויי גבוה מזה של רפלקסולוגיה קונבנציונלית. בחלק מהמקרים מפת הישבן יכולה לשמש גם לצרכי אבחון רפואי".
לא חלף זמן רב ופרופ' מקלכלן קיבל תגובה על מכתבו בזו הלשון: "אני מודה לך על העניין שהבעת. כדי להביא את העניין לוועדה המדעית אודה לך אם תוכל לשלוח תקציר של הרצאתך וקורות חיים". מקלכלן השיב עוד באותו היום ושלח את תקציר "מחקרו" הבדוי, יחד עם קורות חיים.
הישראלים אוכלים את הלוקש
התשובה מהחברה הישראלית לרפואה אינטגרטיבית לא אחרה לבוא. ב-26 ביולי השנה קיבל מהם מקלכלן מכתב בו נאמר: "פרופ' ג'ון מקלכלן היקר, אנו שמחים להודיעך כי הוועדה המדעית החליטה כי המאמר שלך התקבל ותוכל להציג את הרצאתך. טווח הזמן יהיה 15 עד 20 דקות. בהתחשב בלוח הזמנים הצפוף, אודה אם תאשר את השתתפותך בכנס".
"למעשה לא האמנתי שהצלחתי למשוך את הבדיחה כל כך רחוק", כתב פרופ' מקלכלן במאמרו בכתב העת BMJ, "אני מאמין שזהו רק מקרה אחד מיני רבים בכנסים נוספים. אני מאמין שזהו האבסורד של מה שנקרא רפואה אינטגרטיבית. רפואה הגיונית לא היתה הולכת שולל אחר דבר כה מגוחך כמו המקרה הזה. סטנדרט מינימלי של הגיון בריא היה אמור להוביל אותם לדחיית הפניה שלי, או לכל הפחות – לבדיקה נוספת. רפואה אלטרנטיבית אינה ידועה בבדיקות מחמירות".
"למען האמת אני חש אי נוחות מסויימת" הוא מסכם, "יש כאן אלמנט של הונאה. שלחתי את תקציר ה'מחקר' ברוח שטות. דחיתי את הזמנתם להופיע בכנס אף שמעולם לא ביקרתי בירושלים ובטוחני שהנסיעה יכלה להיות מאוד מהנה, אך לא רציתי לגרום נזק בכך שאתפוס מקום של מרצה. המקרה הזה מעורר חשיבה מחודשת בכל הקשור לרפואה אלטרנטיבית".
בבדיקה שערך ynet עם פרופ' מקלכלן ועם מערכת כתב העת BMJ בבריטניה עולה כי המדובר בסיפור שאכן התרחש. בידי העיתון והכותב העתקים של התכתובות שצוטטו. את תגובתו של יו"ר כינוס החברה הישראלית האינטגרטיבית לא ניתן היה להשיג עד לרגע עליית הכתבה. החברה הישראלית לרפואה אינטגרטיבית מופיעה ברישומים רבים כחלק מההסתדרות הרפואית בישראל (הרי") אולם דוברת הר"י מסרה ל-ynet: "החברה הישראלית האינטגרטיבית איננה חלק מההסתדרות הרפואית".