שתף קטע נבחר
 

אחרי 10 שנים של כאבי תופת: אסתר חזרה ללכת

עד 10% מהחולים הסיעודיים מאובחנים בשוגג כחולי אלצהיימר או פרקינסון - אך למעשה סובלים מסתמונת בשם NPH. אסתר חן, קיבוצניקית בת 73, סבלה במשך 10 שנים מכאבים בגבה, והלכה רק בעזרת הליכון. לאחר שאובחנה כיאות ועברה ניתוח, חייה השתנו: "נולדתי מחדש"

במשך עשר שנים סבלה אסתר חן (73) מכאבי גב שהקרינו לרגליים. היא טופלה באמצעים קונבציונלים וברפואה משלימה, אך מצבה הוסיף להתדרדר. בהדרגה פסקה אסתר, פסיכולוגית במקצוע, אם לארבעה וסבתא לשמונה, מכל פעילות. ניתוח גב שעברה ושיקום ארוך לא היטיבו בהרבה את מצבה, והיא המשיכה ללכת לאט ובקושי.

 

עשר שנים של סבל עברו על אסתר עד שקיבלה את הטיפול שלו היתה זקוקה. למעשה, אסתר לקתה בתסמונת NPH, המאובחנת לעתים בשוגג כאלצהיימר. היום, אחרי הניתוח שעברה, היא כבר הולכת - ואיכות חייה השתפרה לאין שיעור.

אסתר עם הליכון - ואחרי הניתוח, הולכת בחופשיות

 

"ראיתי שאין לי חיים"

בין 5%-10% מהחולים המאושפזים במוסדות סיעודיים מאובחנים בשוגג כחולי אלצהיימר. למעשה, הם סובלים מתסמונת קלה לטיפול המכונה בשם NPH (הידרוצפלוס בלחץ תקין), הנגרמת כתוצאה מהצטברות נוזלי המוח והשדרה בחדרי המוח, וחוסר יכולתו של הגוף לספוג את הנוזלים הללו.

 

אסתר, ממייסדי קיבוץ כפר עזה, עוסקת בטיפול בנערים חוסים בפנימייה טיפולית - פעילות אליה חזרה לאחר שהוטב מצבה. אל המידע שהציל את גבה ורגליה הגיעה במקרה. "חברה שלי, שראתה שאני לא מסוגלת לזוז, הכירה חברה אחרת שההליכה שלה היתה דומה לשלי" היא מספרת. "בינואר 2008 עברתי ניתוח גב ושיקום ארוך, אבל עדיין לא הייתי מסוגלת לזוז, לבסוף, חברה אחרת הפנתה אותי לד"ר יעקב זאוברמן". 

 

אסתר אובחנה כחולה ב-NPH; מהניתוח הדרוש, ניקוז נוזלי המוח לחלל הבטן, פחדה בהתחלה: "המידע על ניתוחי ראש הוא מועט, והייתי צריכה לשמוע או להכיר מישהו שעבר את זה וחי טוב היום. הכרתי, וגם ראיתי שאין לי בינתיים חיים, גם לא אחרי ניתוח הגב. החלטתי ללכת על זה".

 

3 תסמינים והטיפול הפשוט

הלחץ בחדרי המוח מאופיין בשלושה תסמינים עיקריים:

  • ירידה קוגניטיבית (שתחילתה בהפרעה בזיכרון).
  • קשיים בהליכה המאופייניים ב"הליכת מגנט", משום שהחולים מתקשים להרים את הרגליים מהרצפה וגוררים אותם;
  • הפרעות בשליטה על הסוגרים, בעיקר על מתן שתן.

 

ד"ר זאוברמן, נוירוכירורג מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר, מסביר: "בשל העובדה ש-NPH הוא אחד המצבים הבודדים בהם ניתן לטפל בירידה קוגניטיבית (דמנציה) באופן יעיל, חשובה הגברת המודעות לתסמונת. משום הדימיון בתסמינים, חלק מהחולים מאובחנים בטעות כחולי פרקינסון ודמנציה".

 

"לא האמנתי שזה יקרה לי, שאוכל ללכת"

ד"ר זאוברמן מסביר כי בדרך כלל ניתן לראות הגדלה של חדרי המוח בבירור

בבדיקות הדמייה (CT או MRI): "בבדיקה להערכה תפקודית המכונה בשם "בדיקת המסדרון", הנעשית לחולה לפני ואחרי ניקור מותני, ניתן לראות שיפור דרמטי, כתוצאה מהירידה בלחץ של נוזל המוח והשדרה על חדרי המוח, בדומה למקרה של אסתר". 

 

וכך מתבצע הטיפול במחלה: בניתוח מחדיר נוירוכירורג נקז המנקז את נוזלי המוח לחלל הבטן. הטיפול כלול בסל הבריאות.

 

חן מציינת את ה-11 באוגוסט 2010 - יום הניתוח - כיום הולדתה השני: "אני מציינת את התאריך הזה כיום שבו נולדתי מחדש. שבועיים בכיתי מאושר. לא האמנתי שזה יקרה לי, שאוכל ללכת", היא מספרת.  


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסתר חן. "נולדתי מחדש"
צילום: באדיבות ביה"ח תל השומר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים