שתף קטע נבחר
 

גיל הפרישה מצה"ל יעלה בהדרגה ל-55

ועדת העבודה של הכנסת אישרה את התיקון בחוק שקובע את הזכאות המינימלית לקבלת פנסיה של משרתי הקבע. החלת החוק תהיה מיידית לאחר אישורה הסופי במליאת הכנסת עד סוף החודש

גיל הפרישה מצה"ל של משרתי הקבע ישתנה לפי תיקון בחוק שאושר היום (ד') בוועדת העבודה והרווחה בקריאה שנייה ושלישית. החוק קובע את הזכאות המינימלית לקבלת פנסיה של משרתי הקבע. לפי החוק החדש, גיל הפרישה יעלה בהדרגה עד לגיל מקסימלי של 55 שנה לעומת 57 שדרש האוצר בהצעת החוק. עם זאת, לגיל המקסימלי תגיע רק קבוצה קטנה של משרתי קבע שפרשו מרצון לאחר 25 שנות שירות.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), התנגד להצעת החוק שהוגשה לאחר הסכם בין האוצר לצה"ל. הוא דחה אותו בדיונים קודמים בטענה שגילאי הפרישה הרעו למדי את תנאי הזכאות של משרתי הקבע. בהתערבות כץ סוכם על טבלת זכאות חדשה, כך שמשרתי קבע בני 39-32 כיום אשר פוטרו מהשירות יהיו זכאים לפנסיה בגיל מוקדם יותר מכפי שהוסכם קודם.

 

עוד קובע החוק החדש כי משרתי הקבע יתוגמלו ויקבלו תמריצים עקב השינויים בגילאי הפרישה. ההטבות טרם נקבעו והן יגובשו בין האוצר ומשרד הביטחון. שרי הביטחון והאוצר נדרשו לדווח לוועדת העבודה כל שלושה חודשים על ההתקדמות בקביעת ההטבות.

 

החלת החוק תהיה מיידית לאחר אישורה הסופי במליאת הכנסת עד סוף החודש, יחד עם כל סעיפי חוק ההסדרים, אולם בפועל השינויים יורגשו רק בעוד כשלוש שנים, שעה שמשרתי קבע בני 38 כיום יהיו זכאים לפנסיה בגיל 43.

 

גילאי הזכאות החדשים לפנסיה שונים בין קבוצת המפוטרים לאלה המתפטרים מרצונם. לוחמים ובעלי מקצועות תומכי לחימה, מקצועות טכנולוגיים נדרשים ואחרים, שהם כיום בני 39, גיל הזכאות יהיה 43 במקום 42 כיום או גיל 45 כפי שצה"ל הגיע להסכם עם האוצר.

 

בני 37 כיום יקבלו את הפנסיה בגיל 44 לעומת 45 וארבעה חודשים כפי שביקש האוצר. בני 36 כיום יקבלו את הפנסיה בגיל 45 ואלה שבגיל 35 ומטה, גיל הפנסיה שלהם ינוע בין 46 ל-48 בהדרגה. הגיל המקסימלי לקבוצה זו יהיה 48. באשר לפורשים מרצון, גיל הזכאות יהיה 50 לבני 39 כיום וגיל הזכאות יעלה בשנה עם כל עלייה של שנה בגיל עד גיל 54 למי שהם כיום בני 27 ומטה.

 

היו"ר כץ אמר בסיכום הדיון כי מדובר בחוק מאוזן שהוא שונה מכפי שביקש האוצר אבל האוצר קיבל את השינויים בהבנה ולדבריו המשמעות התקציבית של נוסח החוק החדש אינה שונה מזו של החוק הקיים. כץ ביקש מצה"ל והאוצר לקבוע "תוך שלושה חודשים אופק סיכוי כלכלי" לגבי משרתי קבע איך יקודמו משרתי הקבע בשכר והעלאת גיל הפרישה ללא קשר לדרגתם.

 

הוא הודה לראש אכ"א, האלוף אבי זמיר ולנציגי האוצר על תרומתם והאלוף זמיר מצידו שיבח את פעילות הוועדה לאחר שסמך את ידו על השינויים. חברת הוועדה, ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה שהפשרה שהשיג כץ היא הפתרון המאוזן ביותר שניתן להשיג באופן השומר על אופק הקידום של אנשי הקבע והבטחת הישארותם של אנשים של בעלי מקצועות טובים ומוכשרים בצה"ל. במקביל נכנסו סדר והיגיון בנושא הפרישה לגמלאות של משרתי הקבע.

 

בפועל נהג צה"ל גם לפני החוק החדש, לדלל באופן קיצוני את מספר משרתי הקבע שאין להם אופק קידום או שתיפקודם לקוי, זאת באי חידוש חוזים או בהתרת חוזים. למעשה, כ-90 אחוז ממשרתי הקבע לא הגיעו עד כה לגיל הפרישה המזכה בפנסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חייל צה"ל (ארכיון)
צילום: AFP
יו"ר ועדת העבודה חיים כץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים