שתף קטע נבחר

הפרקליטים: "בלי התקדמות, לא נופיע באף תיק"

מתחילת השביתה נרשמו כ-3,500 פניות לוועדת החריגים של ארגון הפרקליטים המדינה. רק כשליש מהן אושרו. נוכח היעדר ההתקדמות במו"מ, מאיימים חברי הוועדה בסגירה מוחלטת של הפרקליטות: "נקבל הזמנה לבית דין ושהוא ינהל את המאבק"

בכירי מערכת המשפט והמשטרה אמנם מותחים ביקורת על הפרקליטים שדבקים בשביתה הממושכת, אך גם הם שואפים לחזור לעבודה בהקדם. בוועדת החריגים של ארגון פרקליטי המדינה מתקבלות מדי יום 50 פניות מצד עורכי דין שמבקשים להופיע באופן חריג בבית המשפט, על מנת להבטיח את עשיית הדין. רק כשליש מהבקשות מאושרות בסוף.

 

בסך הכל מתחילת השביתה, לפני כשלושים יום, נרשמו כ-3,500 פניות - רובן בתיקים חמורים, העוסקים ברצח, פגיעה בגוף ועבירות מין. על תהליך סינון הבקשות מכל רחבי הארץ מופקדים שלושה: הדס פורר-גפני, מנהלת מחלקה בפרקליטות מחוז תל אביב, רועי פרי, פרקליט בכיר מפרקליטות מחוז מרכז, ועופר גוט מפרקליטות מחוז חיפה אזרחי.

 

"אם תוך כמה ימים לא תירשם התקדמות, אנחנו צריכים לסגור את הפרקליטות ולא להופיע באף תיק. נקבל הזמנה לבית דין ושהוא ינהל את המאבק ויש מצב שזה יקרה", מזהירה פורר-גפני. לטענת חברי הוועדה, בשלב זה אין בכוונתם לאשר הופעת הפרקליטים בהכרעת הדין של הנשיא לשעבר משה קצב. בעניינו של צחי הנגבי, הם מספרים, עוד לא התקבלה אף פנייה. "יש עוד זמן עד ה-23 לחודש, כשנקבל פנייה נחליט", היא אומרת.

 

אכזבה משר המשפטים: "לא טיפול ראוי"

"מהיום הראשון של השביתה פרקליטי המחוזות מעבירים במייל בקשות ואנחנו מתכתבים בינינו ומדברים בטלפון. מספיק ששניים מסכימים ואז אנו מאשרים או לא", סיפרה אתמול (ד') פורר-גפני. "אם יש תיק שמעורר ויכוח, אנחנו מנסים לשכנע אחד את השני". העבודה מתנהלת לדבריה, מסביב לשעון: "אנחנו כל היום במרתון,

עד 12 בלילה אנחנו מתקשרים אחד עם השני ובוחנים גם בקשות שמגיעות בלילה. אנחנו עובדים קשה מאוד, אבל בעבודה השגרתית שלנו אנחנו עובדים קשה יותר", הוסיפה.

 

חברי הוועדה מודעים לנזקים שגורמת השביתה, אך מבהירים כי הם עושים כל שביכולתם על מנת למזער את הפגיעה. "אין ספק שיש גם פגיעה רבה בעקבות השביתה, ונפגעות גם זכויות של נאשמים, אבל לי יש כל כך הרבה דברים לטפל בהם,  ולהם יש את הסנגורים שלהם שידאגו להם", מציינת פורר-גפני.

 

"נזק נגרם כתוצאה מהעובדה שאנחנו לא מופיעים בתיקים העיקריים כמו דיוני הוכחות, ואז בתי משפט מבטלים את כתב האישום. משמעות הדבר היא זיכוי", מסביר פרי. "השבוע, למשל, עמדה לפתחנו בקשה של אחת הפרקליטויות הפליליות, שביקשה שנאשר לה הגשת תביעה שעומדת להתיישן על סך 40 מיליון שקל. אנחנו התחבטנו ובסוף החלטנו פה אחד שזה לא עומד בקריטריונים ולא אישרנו את הגשת התביעה. המשמעות

היא שלמעשה משרד האוצר הפסיד פוטנציאל של 40 מיליון שקל לקופת המדינה".

 

"לא מספיק לשבת ולהגיד כמה הכל נפגע", מבהירה פורר-גפני, שקוראת לבכירי מערכת המשפט לסייע באופן פעיל במציאת פתרון. "אנחנו מאוד כועסים על שר המשפטים, כי הוא מראשית המאבק לא עשה שום דבר", הוסיפה. "הוא בעצמו קרא לנו סיירת מטכ"ל של שלטון החוק, אך בפועל הוא לא עושה כלום ומונע מאחרים לפתור את המאבק, כי הוא אומר שהוא יטפל והוא לא עושה זאת. זה לא טיפול ראוי של שר בעובדים שלו, ציפיתי ממנו כמי שמכיר את עבודתנו, לא רק לדרוש שנפסיק אלא להתייחס לגוף המאבק, וזה לא קורה".

 

בינתיים, הודיע אתמול הממונה על השכר במשרד האוצר ליועץ המשפטי לממשלה כי שר האוצר הנחה אותו ואת פקידי המשרד לפנות בהקדם למוסד לבוררות מוסכמת כדי להביא לסיום שביתת הפרקליטים. הממונה על השכר, אילן לוין, כתב כי השר יובל שטייניץ הדגיש את הנתק הרב והמצטבר שנגרם בעקבות השביתה לציבור הרחב ולמערכת אכיפת החוק. מוקדם יותר היום נועדו ביניהם היועץ יהודה וינשטיין ולוין, והמכתב נשלח ליועץ המשפטי לאחר שלוין עדכן את שר האוצר בפרטי הפגישה.

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד פורר-גפני. עובדים מסביב לשעון
צילום: ירון ברנר
השר יעקב נאמן. "לא מתייחס לגוף המאבק"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים