שתף קטע נבחר

 

מבקשי מקלט מאריתריאה מתאגדים: יש לנו זכויות

ל-ynet נודע על התארגנות ראשונה מסוגה של מהגרים, שמתכוונים גם להפגין: "באנו ממקום מסוכן בידיעה שישראל מדינה דמוקרטית שתגן עלינו - בפועל אנשים חיים בתנאים מחפירים, לא נותנים להם לעבוד ומסלקים מדירות"

המדינה נלחמת בהם ביתר שאת - ומבקשי המקלט מתאגדים. ל-ynet נודע על התארגנות ראשונה מסוגה של אזרחי אריתריאה השוהים בארץ, רובם באופן בלתי חוקי. "הציבור בישראל חושב שאנחנו מסוכנים ועבריינים שרק שותים אלכוהול וגונבים, והמציאות שונה לחלוטין. נהיה מאוחדים, נדרוש את הזכויות שלנו", אמר עו"ד היילה מנגסטים שהגיע לפני כחודש מאריתריאה.

 

עד היום לא ניכרה כל התאגדות בקרב המסתננים לארץ, אבל כעת הם מתכוונים לפנות לממשלה ולדרוש זכויות, וגם לערוך הפגנה בעוד כשבועיים.

 

האסיפה הראשונה התקיימה השבוע. בין הנוכחים היה מנהרי, שנמצא בארץ קרוב לשלוש שנים. "אני לא מצליח למצוא עבודה כבר חצי שנה והמצב הופך לקשה יותר מיום ליום", הוא סיפר,

 גם בעקבות החלטת משרד הפנים להקשיח נוהלים ולאסור על העסקת מבקשי מקלט. "בתוך הקהילה עוזרים אחד לשני, אבל עכשיו יש יותר ויותר מפוטרים, וכבר כמעט ואין אנשים שעובדים ויכולים לעזור עם האוכל".

 

הוא מתאר מציאות כואבת: "אנחנו חיים בדירות חדר, בכל אחת משהו כמו 13 אנשים, עכשיו גם לדירות האלה לא יהיה לנו כסף. במקום שאני גר, למשל, רק שלושה עובדים עכשיו וזה מאוד קשה. אנחנו חיים בפחד מהעתיד והרבה אנשים פשוט מאוד מדוכאים מהמצב".

 

האשה היחידה שבאה לאסיפה, צ'גרלה, הגיעה מאריתריאה לפני כשלוש שנים. היא גרה בבני ברק ולאחרונה התבשרה שעליה לעזוב את דירתה באופן מיידי. "למרות שיש לי חוזה חתום, בעל הדירה התקשר ואמר שאני חייבת לעזוב תוך ארבעה ימים. אמרתי לו שאני לא יכולה, אז הוא פשוט ניתק לי את החשמל. אין לי מקרר, אני נורא מפחדת מהחושך בלילה ועכשיו גם קר. בינתיים הוא נתן לי להשאר עד סוף החודש, אבל אני ממש לא יודעת לאן אלך ומה אעשה".


יותר ויותר מטופלים במרפאה ביפו (צילום: בן קלמר)

 

לדברי עו"ד מנגסטים, שמרכז את ההתאגדות במישור המשפטי, "אנחנו פליטים, לחיות במדינתנו זה פשוט מסוכן ובאנו לכאן בידיעה שישראל זו מדינה דמוקרטית שתגן עלינו. בפועל האנשים כאן במצב נוראי, חיים בעוני ותנאים מחפירים.

 

"ברחתי מהסכנה ומצאתי המון קשיים בארץ", סיפר. "אנשים חיים בעוני, לא עובדים ואם המצב ימשך כמו שהוא, זה יכול להוביל לכל מיני תופעות לא לגיטימיות כמו אלימות או שתיית אלכוהול".

 

עורך הדין מנסח שתי מטרות: "אנחנו רוצים להשיג את הזכויות שלנו וגם לקבל ויזות שיאפשרו לנו לעבוד ולחיות בכבוד. יש פשע בתוך הקהילה שלנו – אבל זה טבעי, בכל קהילה יש את זה, גם בקרב צברים. אני רוצה לשתף פעולה עם המשטרה. אנחנו מתוך הקהילה נטפל בזה ואם צריך גם נסגיר למשטרה".

 

חוסר הוודאות מזיק למצב הבריאותי

בינתיים, העובדים במרפאת רופאים לזכויות אדם ביפו טוענים כי לחוסר ודאותם של הפליטים לגבי עתידם בישראל יש השפעה רבה על מצבם הבריאותי. במרפאה ציינו כי ל-42 אחוזים מהמטופלים שהגיעו במהלך החודש האחרון הייתה זו הפעם הראשונה במרפאה, לעומת 38 אחוזים בחודש אוקטובר ו-29 אחוזים בספטמבר.


"כל הזמן מקבלים שיחות מפוחדות" (צילום: בן קלמר)

 

"אנשים מפוטרים ממקומות עבודתם, מאבדים את הביטוח הרפואי שלהם ומגיעים אלינו. לאחרונה הגיעו אנשים שנמצאים בארץ יותר משלוש שנים ולראשונה הגיעו לכאן", סיפרה ל-ynet רכזת פניות במרפאה, שחר שוהם.

 "יש כאלה שעוברים לגור ברחוב וזה גם לא תורם למצבם הבריאותי. אנשים ברחו ממדינתם וכאן אין להם שום יכולת לעבוד, וזה יוצר ייאוש ותסכול".

 

עזיזה, נזירה שמסייעת בעבודה עם הפליטים, הסבירה כי שהמצוקה הנפשית מחריפה בגלל ההקושי של הפליטים הזרים לעקוב אחר ההתפתחויות בדיון המדיני על גורלם, בעיקר בשל מחסום השפה. "לפליטים אין דרך לברר מידע מדויק, והם חשים סוג של ואקום. הם לא קוראים עיתונים ולא רואים טלוויזיה. אני מקבלת כל הזמן שיחות טלפון מפוחדות שבהם שואלים אותי אם אני יודעת מה קורה איתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בן קלמר
עו"ד מנגסטים. "ברחתי מסכנה ומצאתי קשיים"
צילום: בן קלמר
צ'גרלה. "לא יודעת מה אעשה"
צילום: בן קלמר
מומלצים