תורת המוסר: נפתח קורס בצה"ל ל"קצין הומניטרי"
"המפקדים יודעים שבלי להתחשב באוכלוסייה, ההישג המבצעי יישמט", אומר ל-ynet מפקד בית הספר שבו מוכשרים הקצינים מתוך הגדודים לתפקיד נוסף. הם גם ילמדו ערבית
שנתיים לאחר מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, החלו בצה"ל ליישם את אחד הלקחים המרכזיים שעלו במהלך הלחימה - שבה נפגעו
אזרחים. "העיסוק שלנו בעניין הזה החל עוד טרם המבצע בעזה, יחד עם זרוע היבשה זיהינו את הפער הקיים בגורם שייתן הכוונה לטיפול באוכלוסייה מקומית, ברמת הגדוד והחטיבה", אצר סגן-אלוף מנצור.
לאחר "עופרת יצוקה", הורה מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף איתן דנגוט, להאיץ את עבודת המטה ולאחר שזו הושלמה הוחלט לטפל בבניין הכוח, שיעסוק בנושא. לצורך כך הוקם בבית הספר לתיאום תפקיד חדש, ראש תחום מרכיב אזרחי בלחימה - אותו מאייש סגן-אלוף גיא שטולץ, לשעבר סמג"ד חי"ר וקצין מטה בתחום תורת הלחימה בשטחים.
"יש לנו קציני תיאום וממשל שבקיאים היטב בנושא והם נמצאים בעיקר באוגדות ובפיקודים, והצורך שהתבקש הוא לתת אנשי מקצוע לרמות הטקטיות בשטח", הוא סיפר. כך נולד הקורס הראשון מסוג זה בצה"ל. "בחרנו קצינים בדרגת סגן עד רב סרן, כולם מתוך הגדודים והחטיבות", סיפר סא"ל שטולץ. במשך ימי הקורס הועברו לקציני הסיוע לאוכלוסייה החדשים שיעורים בנושאים שונים, כגון תשתיות אזרחיות, לימוד הסביבה בה הם פועלים והיכרות עם מאפייני האוכלוסייה, צרכים הומנטיריים, הכרת האירגונים הבינלאומיים, השפעת התקשורת על הלחימה ועוד".
לקחים ממלחמות העבר
"הקצינים הללו יודעים מה זה נוהל קרב, והם צריכים לשלב את כל תחום האוכלוסייה בנוהל הקרב ובמהלך ניהול הקרב", הוסיף סא"ל שטולץ. "הם התמודדו עם סוגיות שונות שהתרחשו במלחמת לבנון השנייה ובמבצע 'עופרת יצוקה', למשל פינוי אזרחים נכים מזירת לחימה, פתיחת מסדרון הומנטירי לרכבי הצלה, פינוי גופות, הפוגה הומניטרית ועוד".
"בעידן הנוכחי, יש חשיבות עליונה לעניין הזה, אי אפשר לנצח מלחמות בלי להיות ערים היטב לנושא האוכלוסייה", הסביר ל-ynet סגן-אלוף חטיב מנצור, מפקד בית הספר לתיאום וקישור, "תפקידם של הקצינים הללו היא לעמוד מול המפקדים, לעתים בעקשנות, ולהסב את תשומת לבם לנושא הזה".
סא"ל מנצור הודה כי אין נוסחת פלא לטיפול בכל הסוגיות הללו, אך הכרת המצב בשטח - יחד עם הבנת המצב תוך כדי לחימה - יכולה לסייע רבות. "אנו מחפשים קצינים דעתניים, עם חוסן מנטלי, שידעו לזהות כל מיני בעיות שעלולות להתעורר במהלך הלחימה ויהוו עבור המפקד כגורם מקצועי משמעותי שמתחשבים
בדעותיו", הוא אמר, "המפקדים יודעים היום שאלמלא ייקחו בחשבון את העניין, ההישג המבצעי שהגיעו אליו יישמט. בעימותים שמצפים לצה"ל, לא מספיק להגיע לקווי הגנה, אלא להגיע לשם בצורה נכונה".
24 חניכי הקורס הראשון ימשיכו לשלב את התחום ההומנטירי גם בתרגילים השונים של הגדודים והחטיבות אליהם הם שייכים. כמו כן הם יעברו השתלמויות בשפה הערבית. במסגרת הקורס, גם הופץ פנקס כיס, שמאגד את כל ההוראות התחום יחד עם מילון עברי-ערבי. "אנו מתכוונים לפתוח עוד כמה קורסים במתכונת הזאת, במהלך שנת 2011 ולהציב קס"ל בכל היחידות. הנושא הזה מוטמע גם בקורס פיקוד בכירים בצה"ל ואנו בוחנים כעת גם לשלבו כבר בקורס מ"כים וקורס קצינים, כדי שהלוחמים יכירו היטב מה האתגר העומד בפניהם, מעבר לאויב, במלחמה הבאה", סיכם סא"ל מנצור.